Čo sú to adaptogény a kde sa nachádzajú?

|
Duševné zdravie
Rastliny
Stres

Prírodná medicína už dlho oceňuje prínos bylín a potravín pre zdravie. Čo sú to teda adaptogény a kde ich nájdeme? Aké prínosy môžu priniesť? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Čo sú to adaptogény a kde sa nachádzajú?

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo sú to adaptogény
  • Ako fungujú adaptogény
  • Benefity, ktoré sa skrývajú v adaptogénoch
  • Typy adaptogénov
  • Kontraindikácie a možné vedľajšie účinky adaptogénov

 

Adaptogény sa používajú už po stáročia a sú obľúbené v tradičnej čínskej medicíne. Predpokladá sa, že zaisťujú homeostázu (rovnováhu) v tele, najmä po období stresu.

 

Čo sú adaptogény?

Adaptogény sú účinné látky v niektorých rastlinách a hubách, ktoré môžu ovplyvniť spôsob, akým sa vaše telo vyrovnáva so stresom, úzkosťou a únavou. Rastliny a huby poskytujú adaptogénne účinky. Pri konzumácii sa tieto rastliny zameriavajú na konkrétne stresory vo vašom tele.

 

Existujú tri vlastnosti, ktoré musia rastliny mať, aby mohli byť adaptogénom:

 

  • Pri užívaní v bežných dávkach nie sú toxické.
  • Pomáhajú telu vyrovnať sa so stresom.
  • Umožňuje vášmu telu návrat k rovnováhe (homeostáze).

Ako adaptogény fungujú?

Podľa vedcov adaptogénne byliny pôsobia na os hypotalamus-hypofýza-nadobličky (HPA), čo je zložitý systém žliaz, hormónov a receptorov v ľudskom tele. Os HPA má zásadný význam pre homeostázu organizmu, reakcie na stres a energetický metabolizmus.

 

Keď konzumujeme adaptogény, ich organické vlastnosti a zlúčeniny spolupracujú s osou HPA a pomáhajú vyrovnávať rovnováhu našich systémov. Pokiaľ je napríklad jedného hormónu príliš veľa, adaptogény ho pomáhajú znížiť.

 

Na druhú stranu, pokiaľ je niektorého hormónu málo, adaptogény môžu pomôcť doplniť jeho hladinu. Štúdie tiež naznačujú, že adaptogény pôsobia na imunitný-neuroendokrinný systém, ktorý pomáha telu regulovať spotrebu energie a udržiavať silnú imunitnú obranu.

 

Dobré vedieť

Je však dôležité mať na pamäti, že výskum adaptogénnych bylín stále prebieha.

 

Aké sú výhody adaptogénov?

Adaptogény sa používajú už stovky rokov v tradičnej čínskej medicíne aj ajurvéde (starobylá forma indickej liečebnej medicíny). V západnom svete sa stali populárnejšími v novšej histórii.

 

Zastrešujúcim účelom adaptogénov je dosiahnutie homeostázy. Vedci sa domnievajú, že adaptogény to môžu dosiahnuť tým, že pôsobia na rôzne tkanivá a orgány v tele. Podľa jedného z prehľadov môžu adaptogény prinášať výhody pre:

 

  • stres,
  • artritída,
  • spánok,
  • neuroendokrinné zdravie,
  • rakovina.

V ďalšom prehľade adaptogénov sa hovorí o ďalších prínosoch pre:

 

  • fyzickú vytrvalosť,
  • duševné zdravie,
  • kontrolu hladiny cukru v krvi,
  • únava,
  • vysoký cholesterol,
  • hormonálna nerovnováha,
  • návaly tepla.

 

Stres a adaptogény

Adaptogény nezabránia tomu, aby ste zažili stresové udalosti, ale skôr sa predpokladá, že zlepšujú reakciu organizmu na stres, akonáhle k nemu dôjde.

 

Stres je považovaný za fyzickú a emocionálnu reakciu. Stres môže byť vyvolaný vonkajšou udalosťou, podmienkami prostredia alebo chemickým či biologickým činiteľom. Stres spúšťa v tele uvoľňovanie určitých hormónov, ktoré vyvolávajú reakciu "bojuj alebo uteč", čo vedie k fyziologickým zmenám.

 

Stres je z času na čas normálnym javom. Problémy však môžu nastať, pokiaľ sa stres stane chronickým. Stres môže byť tiež súčasťou rôznych zdravotných problémov. Adaptogény môžu byť prospešné pri všetkých typoch stresu. Predpokladá sa, že aktivujú určité bunkové signály, ktoré zvyšujú adaptabilitu, odolnosť a dokonca aj prežitie.

 

Niektorí vedci sa však domnievajú, že adaptogény sú najúčinnejšie proti stresu spôsobenému poruchami dospelosti, ako sú únava, depresia, poruchy spánku, zápaly, infekcie a ďalšie.

 

Stresové hormóny sú regulované osou HPA, ktorá môže byť podľa niektorých výskumov ovplyvnená adaptogénmi. To znamená, že adaptogény môžu pôsobiť priamo na os HPA a regulovať tak vylučovanie stresových hormónov.

 

TIP: Pre optimálne fungovanie mozgu a podporu kognitívnych funkcií vyskúšajte náš unikátny produkt BYSTRÝ MOZOG. Tiež podporuje duševné zdravie a posilňuje odolnosť voči stresu.

 

herbalus bystry mozek

 

Benefity adaptogénov 

Ľudia užívajú adaptogény, aby podporili schopnosť svojho tela zvládať stres, zlepšili hladinu energie, posilnili imunitný systém a zvýšili celkovú vitalitu. Hlavným cieľom adaptogénov je pomôcť telu prispôsobiť sa rôznym fyzickým, emocionálnym a environmentálnym stresorom, a tým zvýšiť odolnosť a znížiť negatívne dopady stresu na organizmus.

 

Predpokladá sa, že adaptogény pomáhajú zvládať reakcie tela na čokoľvek, čo spôsobuje stres. Medzi hlavné stresory patrí infekcia, znečistenie životného prostredia, UV žiarenie, fyzická námaha, lieky a emočný stres.

 

Štúdie adaptogénov na ľuďoch sú obmedzené, ale výskumy ukazujú, že adaptogény môžu pomáhať:

 

Znížiť stres a úzkosť: Adaptogény pomáhajú zmierniť stresovú reakciu organizmu tým, že znižujú vylučovanie stresového hormónu kortizolu. Úprava hladiny kortizolu môže pomôcť znížiť pocity stresu a úzkosti.

 

Zlepšiť zdravie imunitného systému: Mnohé adaptogény pomáhajú regulovať imunitné bunky alebo posilňujú imunitné reakcie a pomáhajú tak telu bojovať proti infekciám a chorobám. Niektoré adaptogény tiež pomáhajú aktivovať bunky, ktoré brzdia rast nádorov súvisiacich s rakovinou.

 

zlepšení imunity

 

Znižujú únavu: Adaptogény môžu pomôcť nadobličkám fungovať efektívnejšie, aby neprodukovali nadmerné množstvo hormónov, ako je kortizol, ktoré vedú k únave.

 

Zlepšujú spánok: Nadmerný stres môže ovplyvniť hladinu kortizolu potrebnú na udržanie normálneho spánkového cyklu, čo vedie k nespavosti a ďalším problémom so spánkom. Adaptogény môžu pomôcť riadiť hladinu kortizolu tak, aby sa večer znížila a uvoľnila nervový systém pre spánok.

 

Znižujú zápal a bolesť: Stres a zápal idú často ruka v ruke. Adaptogény majú protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal a bolesť súvisiace s osteoartritídou, reumatoidnou artritídou a fibromyalgiou.

 

Regulujú hormóny: Adaptogény môžu ovplyvňovať neuroendokrinný systém - nervy, žľazy a orgány, ktoré spoločne produkujú hormóny zaisťujúce fungovanie tela. Niektoré adaptogény môžu telu pomôcť stabilizovať hladinu hormónov po tom, čo stresory spôsobia hormonálnu nerovnováhu.

 

 

Aké druhy adaptogénov existujú?

Existuje niekoľko typov adaptogénov s rôznymi účinkami.

 

Na stres, úzkosť a spánok 

Všetky adaptogény pomáhajú telu vyrovnať sa so stresom. Napriek tomu sú niektoré adaptogény známe skôr pre svoje účinky na emočný stres, úzkosť a spánok, vrátane:

 

Bazalka indická (Ocimum tenuiflorum)

 

Výskumy ukazujú, že užívanie bazalky indickej (známej tiež ako Tulsi) môže zlepšiť náladu a znížiť stres. Osemtýždňová štúdia tiež zistila, že bazalka indická pomáha znižovať stres a zlepšovať kvalitu spánku.

 

Iné štúdie ukazujú, že bazalka indická môže pomôcť regulovať hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

 

Ashwagandha (Withania somnifera)

 

Ashwagandha má pozitívny vplyv na endokrinný, nervový, imunitný a kardiovaskulárny systém tým, že reguluje váš metabolizmus a pomáha vám relaxovať tým, že upokojuje reakcie vášho mozgu na stres.

 

Vedeli ste? 

Ashwaganda poskytuje ochranu bunkám ako antioxidant a znižuje opuchy (protizápalová reakcia).

 

Malé štúdie na ľuďoch zistili, že účastníci užívajúci extrakt z koreňa ashwagandhy znížili svoj stres a úzkosť. Výskum tiež ukázal, že ukľudňujúci účinok ashwagandhy pomohol ľuďom s nespavosťou alebo úzkosťou zlepšiť spánok.

 

Ashwagandha

 

Koreň valeriány lekárskej (Valeriana officinalis)

 

Valeriána lekárska je obľúbeným prírodným prostriedkom na podporu spánku, ktorý u niektorých ľudí pomáha zlepšiť dĺžku a kvalitu spánku. Okrem adaptogénnych vlastností obsahuje koreň valeriány aj kyselinu valerovú, ktorá má sedatívny účinok.

 

Na únavu

Stres môže ovplyvniť nadobličky, ktoré sú zodpovedné za vylučovanie hormónov vyrovnávajúcich hladinu energie. Príliš veľa stresu môže spôsobiť, že sa budete cítiť unavení alebo slabí. Medzi adaptogény, ktoré môžu pomôcť zlepšiť hladinu energie a pôsobiť proti únave, patria napr:

 

Rhodiola - Rozchodnica ružová (Rhodiola rosea)

 

Rozchodnica ružová môže podľa výskumu znížiť vyčerpanie a únavu súvisiacu so stresom. Ďalšie štúdie zistili, že extrakt z rodiolu zvyšuje energiu v reakcii na stres a pomáha zvládať stres a zápaly.

 

Ázijský ženšen (Panax ginseng)

 

Ženšen je jedným z dobre známych adaptogénov a ázijský ženšen (Panax ginseng) je mnohými považovaný za najúčinnejší. U ľudí bolo preukázané, že Panax ginseng úspešne zlepšuje pocity pokoja a niektoré aspekty výkonnosti pracovnej pamäte u zdravých mladých dospelých.

 

Tento mäsitý koreň má podľa obmedzeného výskumu povzbudzujúce účinky a môže pomôcť znížiť únavu spojenú s rakovinou. Štúdie tiež zistili, že ázijský ženšen má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti a bylina môže pomáhať pri liečbe a prevencii sezónnych infekcií dýchacích ciest.

 

ženšen

 

Pre zdravie imunitného systému

Reakcia vášho tela na stres môže negatívne ovplyvniť váš imunitný systém a sťažiť mu boj s infekciami. Pretože adaptogény pomáhajú vyrovnávať a zvládať stresovú reakciu, môžu tiež pomôcť posilniť vašu imunitnú reakciu.

 

Medzi obľúbené adaptogény, ktoré sú známe pre zdravie imunitného systému, patria:

 

Astragalus (Astragalus membranaceus)

 

Štúdie ukazujú, že táto kvitnúca rastlina môže pomôcť podporiť imunitný systém a znížiť riziko nákazy vírusovými infekciami. Vedci tiež zistili, že užívanie astragalu môže pomôcť ľuďom s cukrovkou znížiť hladinu lipidov a cukru v krvi.

 

Eleuthero (Eleutherococcus senticosus)

 

Tento drevitý ker, nazývaný aj sibírsky ženšen, nie je ženšenom, ale má podobné účinky na zdravie imunitného systému. Výskumy zistili, že užívanie eleuthera ako prevencia pomáha znižovať komplikácie chrípky, ako je zápal pľúc, bronchitída a ušné infekcie.

 

Rastlina bola používaná na zníženie výskytu genitálneho herpesu a komplikácií vírusovej pľúcnej infekcie.

 

Ďalšie adaptogény

Cordyceps - Cordyceps, druh huby, sa v TČM bežne používa na liečbu stresu, zápalov, respiračných ochorení, pečeňových problémov, problémov s obličkami a hyperglykémie (vysoké hladiny cukru v krvi).

 

Reishi - Reishi (Ganoderma lucidum) je druh medicinálnej huby, ktorá údajne pomáha telu prispôsobiť sa stresu a podporuje zdravý spánok.

 

Koreň Maca - V systematickom prehľade sa zistilo, že koreň Maca (Lepidium meyenii) môže pomáhať s pamäťou, depresiou a príznakmi menopauzy.

 

Řeřicha peruánská kořen

koreň Maca

 

Potenciálne riziká a vedľajšie účinky adaptogénov

Adaptogény zvyčajne nespôsobujú u zdravých dospelých závažné vedľajšie účinky, ale to neznamená, že užívanie adaptogénnych bylín alebo doplnkov stravy je bez rizík.

 

Žiadna štúdia nepreukázala, že adaptogény sú bezpečné pre dlhodobé užívanie. Na adaptogény je tiež možné zažiť alergickú reakciu. Nežiaduce účinky sa môžu líšiť v závislosti od adaptogénu, ale medzi bežné vedľajšie účinky adaptogénov patria:

 

  • nevoľnosť,
  • zvracanie,
  • žalúdočná nevoľnosť,
  • hnačka,
  • nespavosť,
  • bolesť hlavy,
  • zvýšená srdcová frekvencia,
  • ospalosť.

Dobré vedieť

Dôležité je tiež pochopiť účel adaptogénu, ktorý užívate, a jeho vplyv na vaše telo. Napríklad niektoré adaptogény zvyšujú energiu a takýto typ adaptogénu by ste nechceli užívať pred spaním, pretože by sa vám zle zaspávalo.

 

Niektoré skupiny môžu byť tiež viac ohrozené nežiaducimi vedľajšími účinkami. Vzhľadom na to, že existuje len obmedzené množstvo údajov preukazujúcich bezpečnosť adaptogénov počas tehotenstva a dojčenia, tehotným a dojčiacim osobám sa všeobecne odporúča adaptogénom vyhýbať.

 

Adaptogény by mohli reagovať s liekmi

Adaptogény by mohli ovplyvniť fungovanie niektorých liekov, ak trpíte zdravotnými problémami, ako je hypertenzia, cukrovka, nespavosť, hypotyreóza a depresia. Medzi interakcie s adaptogénmi patria napr:

 

  • zvýšenie krvného tlaku,
  • zníženie hladiny cukru v krvi,
  • narušenie spánkového režimu,
  • zvýšenie aktivity štítnej žľazy,
  • pôsobenie proti antidepresívam.

Určité adaptogény sa tiež môžu vzájomne ovplyvňovať s liekmi alebo zhoršovať zdravotný stav. Ak máte zdravotné problémy alebo užívate lieky, poraďte sa pred užívaním akéhokoľvek adaptogénu so svojím lekárom.

 

Zhrnutie 

Adaptogény sú huby a rastliny, ktoré pomáhajú telu zvládať stres a prispôsobiť sa mu. Vedci sa domnievajú, že adaptogény pomáhajú vyrovnávať a znižovať hladinu stresových hormónov tým, že pôsobia na systémy reakcie organizmu na stres.

 

Adaptogénne byliny a rastliny sa v tradičnej čínskej medicíne (TCM) a ajurvédskej medicíne používajú už tisíce rokov, ale výskum na ľuďoch je obmedzený. Je potrebných viac klinických štúdií na ľuďoch, aby sme plne pochopili, ako účinne adaptogény pomáhajú znižovať stres a zlepšovať zdravotné problémy.

 

Sľubné výskumy však ukazujú, že adaptogény môžu pomáhať pri úzkosti, únave, spánku a zdraví imunitného systému.

 

Pred vyskúšaním adaptogénov sa poraďte so svojím lekárom. Hoci sú adaptogény obvykle dobre znášané, môžu sa vzájomne ovplyvňovať s liekmi a zhoršovať niektoré zdravotné problémy.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://www.nccih.nih.gov/health/asian-ginseng

https://www.nccih.nih.gov/health/rhodiola 

https://www.va.gov/WHOLEHEALTHLIBRARY/docs/Adaptogens.pdf 

https://www.nccih.nih.gov/health/ashwagandha

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.