Fibromyalgia - aké sú príznaky a ako liečiť?

|
Bolesť
Pohyb

Fibromylágia je relatívne novo objavené civilizačné ochorenie. Aké sú jeho príčiny? Ako nás ovplyvní a ako proti nemu bojovať?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Fibromyalgia - aké sú príznaky a ako liečiť?

Aké ochorenie patrí k najviac bolestivým? Vymenovávať všetky, ktoré nás napadnú, to by trvalo veky. Na mysli ale máme jedno konkrétne, a to chorobu zvanú fibromyalgia. Reč je o chronickej chorobe, ktorá spôsobuje naozaj rozsiahlu, nepríjemnú bolesť prechádzajúcu kompletne celým telom. Veľmi často je sprevádzaná neutíchajúcou únavou, zároveň však nespavosťou a nekončiacimi depresiami. Aj preto sa často hovorí, že diagnóza tejto choroby sa nesie v znamení zúfalstva.

 

Čo je fibromyalgia a aké sú jej príčiny?

Syndróm fibromyalgie (FMS) je charakterizovaný chronickou, generalizovanou bolesťou svalov a kĺbov a výskytom tzv. citlivých bodov, tj oblastí tela, ktoré sú nadmerne citlivé na tlak.

 

Okrem bolesti majú pacienti množstvo ďalších ťažkostí, ako je únava, pocit stuhnutosti tela, poruchy spánku a nálady, a môžu mať aj príznaky naznačujúce ochorenie vnútorných orgánov. Tieto problémy sú nepríjemné a výrazne zhoršujú fungovanie v práci aj v súkromnom živote.

 

Fibromyalgia bola len nedávno uznaná ako samostatné ochorenie a lekári sa stále rozchádzajú v názore na jej výskyt. Vzhľadom na to, že príznaky tohto ochorenia sú netypické a môžu naznačovať aj iné ochorenia, čaká pacienta obvykle dlhá cesta k rôznym špecialistom. Preto je fibromyalgia často diagnostikovaná s veľkým oneskorením, čo sťažuje jej účinnú liečbu.

 

Fibromyalgia je spojená s abnormálnym vnímaním bolesti. Hoci mechanizmus tohto javu nebol úplne vysvetlený, ako najpravdepodobnejšie sa javí tzv. centrálna senzitizácia, tj nadmerná citlivosť štruktúr vedúcich bolesť v mieche a mozgu. Vzhľadom na to, že oblasť mozgu, kde prebieha čítanie bolestivých podnetov, reguluje aj ďalšie funkcie organizmu, ako je spánok, imunita alebo reakcia na stres, možno tým vysvetliť ďalšie príznaky ochorenia sprevádzajúce bolesť.

 

V štúdiách vykonaných u pacientov s fibromyalgiou boli zistené abnormálne koncentrácie rôznych látok podieľajúcich sa na vnímaní bolesti v nervovom systéme, vrátane zníženej hladiny serotonínu (preto sa pri liečbe používajú lieky zvyšujúce jeho hladinu). Dôležitým zistením je výskyt porúch hlbokého spánku, čo je fáza spánku zodpovedná za regeneráciu organizmu. To vysvetľuje nedostatok odpočinku počas spánku, nadmernú únavu počas dňa a niektoré hormonálne poruchy. Doteraz však neboli nájdené žiadne zmeny "na periférii", tj vo svaloch a kĺboch ​​- bolesť pociťovaná v nich je teda pravdepodobne dôsledkom poruchy centrálnej regulácie bolesti.

Presný faktor zodpovedný za poruchu regulácie bolesti nie je známy, ale na jej vzniku sa pravdepodobne podieľajú nasledujúce faktory:

 

  • genetická náchylnosť - príbuzní prvého stupňa majú osemkrát vyššie riziko fibromyalgie; okrem iného sa predpokladá, že sa na vzniku ochorenia podieľajú gény zodpovedné za pôsobenie serotonínu,
  • psychologické faktory, napr. chronický stres, nízke sebavedomie, nespokojnosť v zamestnaní, závažná psychická trauma.
  • infekcia - mnoho pacientov dáva vznik príznakov do súvislosti s prekonaným infekčným ochorením, ako je borelióza, HIV, HCV, HBV,
  • iné ochorenie - fibromyalgia môže byť dôsledkom iného dlhodobého ochorenia; často sa vyskytuje napríklad u pacientov s autoimunitnými chorobami (ako je reumatoidná artritída, systémový lupus erythematosus alebo Hashimotova choroba). Príznaky fibromyalgie potom môžu byť mylne považované za zhoršenie základného ochorenia. Správne rozlíšenie týchto stavov je veľmi dôležité, pretože vhodná liečba tohto ochorenia môže výrazne zlepšiť kvalitu života pacientov. Na druhej strane je u pacientov s fibromyalgiou veľmi nízke riziko, že sa u nich neskôr vyvinie autoimunitné ochorenie.

 

Aká častá je fibromyalgia?

Výskyt fibromyalgie nie je presne známy. Odhaduje sa, že sa vyskytuje často, približne u 2-10% ľudí. Ženy sú postihnuté desaťkrát častejšie ako muži. Fibromyalgia je jedným z najčastejších ochorení diagnostikovaných reumatológmi. Najčastejšie sa objavuje medzi 30. a 50. rokom života, ale môže sa objaviť v akomkoľvek veku.

 

Aké sú príznaky fibromyalgie?

Fibromyalgia môže mať mnoho rôznych príznakov. Najdôležitejšia z nich je chronická (trvajúca najmenej 3 mesiace) "bolesť celého tela". Spočiatku môže byť bolesť obmedzená na jednu oblasť, ale potom sa stane generalizovanou a postihuje kĺby a svaly na oboch stranách tela, nad aj pod pásom. Typická je bolesť chrbtice (hlavne chrbta alebo krku) a veľkých kĺbov (bedra, ramená, kolená). Pacienti pociťujú bodanie, šklbanie alebo pálenie vo svaloch a často opisujú stuhnutosť tela a opuchy kĺbov. Nepríjemné pocity sú intenzívnejšie ráno a pri monotónnych činnostiach, ako je sedenie pri počítači alebo monotónna fyzická práca. Charakteristická je svalová slabosť, ktorá odrádza od akejkoľvek fyzickej aktivity.

 

Ďalšími príznakmi fibromyalgie sú:

  • výrazná únava, nedostatok energie, celkové vyčerpanie; často je sprevádzané pocitom neschopnosti efektívne myslieť, pamätať si a sústrediť pozornosť.
  • poruchy spánku - pacienti sa v noci často budia a nemôžu znovu zaspať; spánok neprináša odpočinok, takže je nutné si počas dňa zdriemnuť.
  • depresia, úzkosť, pocity strachu.
  • príznaky dráždivého čreva - nepravidelná stolica, bolesť brucha, pocit tlačenia na stolicu (pri absencii inej príčiny týchto príznakov).
  • precitlivený močový mechúr - časté močenie bez príznakov naznačujúcich infekciu močových ciest.
  • pocit nepravidelného srdcového tepu a dýchavičnosti bez zjavnej príčiny.
  • necitlivosť a brnenie rúk a nôh (pseudoparestézia), pocit chladu, chlad v prstoch na rukách a nohách (môže sa objaviť Raynaudov príznak).
  • syndróm nepokojných nôh
  • precitlivenosť na zmeny počasia a silné podnety (hluk, jasné svetlá).
  • bolesti hlavy, záchvaty migrény
  • bolestivá menštruácia, predmenštruačný syndróm.

 

Tieto príznaky často znemožňujú správne fungovanie. Vzniká začarovaný kruh, pretože pacienti obmedzujú svoje aktivity v profesnom a spoločenskom živote, a tým sa u nich zvyšuje pocit, že nezvládajú situáciu, a zhoršuje sa ich fyzická kondícia.

 

 

Čo by ste mali robiť, ak máte príznaky fibromyalgie?

Ak sa u vás objavia príznaky fibromyalgie, mali by ste navštíviť lekára. Obvykle sa týmto ochorením zaoberajú reumatológovia, aj keď pacienti môžu spočiatku navštíviť aj iných špecialistov, najmä ak príznaky napodobňujú iné ochorenia. Včasné rozpoznanie fibromyalgie uľahčuje jej účinnú liečbu skôr, ako sa stane závažnejšou a zníži kvalitu života.

 

Fibromyalgia často spôsobuje príznaky naznačujúce ochorenie vnútorných orgánov (napr. črevné poruchy, búšenie srdca, dýchavičnosť), ktoré sú spôsobené poruchou nervovej kontroly a pri liečbe sa zmierňujú. Je však dôležité tieto príznaky neignorovať av prípade, že pretrvávajú, výrazne sa zhoršujú alebo sa objavia iné alarmujúce príznaky, ako je horúčka, neprimeraný úbytok hmotnosti, krv v stolici alebo bolesť na hrudi, urýchlene vyhľadať lekára.

 

Ako lekár stanoví diagnózu?

Lekár diagnostikuje fibromyalgiu na základe typických príznakov choroby a nálezu nadmernej citlivosti aspoň 11 z 18 tzv. citlivých bodov a vylúčenie iných ochorení, ktoré môžu príznaky fibromyalgie napodobňovať. Pri fibromyalgii neboli pri ďalších vyšetreniach zistené žiadne významné odchýlky.

 

Aké sú možnosti liečby fibromyalgie?

Pretože fibromyalgia je veľmi rôznorodé ochorenie, musí byť jej liečba prispôsobená každému pacientovi. Najlepšie výsledky sa dosahujú pri kombinácii rôznych terapií. Cieľom užívania liekov je znížiť bolesť, zlepšiť náladu a zlepšiť kvalitu spánku. Rôzne formy nefarmakologickej liečby pomáhajú obnoviť funkciu a vyrovnať sa s nepohodlím. Bohužiaľ je často nutné vyskúšať rôzne metódy, než sa nájde tá, ktorá prinesie uspokojivé zlepšenie. Preto je liečba fibromyalgie niekedy frustrujúca tak pre pacienta, ako aj pre lekárov.

 

Lieky

Bolo preukázané, že rôzne lieky účinne zmierňujú príznaky fibromyalgie. U niektorých pacientov je nutné vyskúšať niekoľko rôznych prípravkov, než sa nájde ten, ktorý pacientovi vyhovuje. Najčastejšie užívané lieky sú:

 

  • antidepresíva - hoci fibromyalgia nie je psychiatrické ochorenie, lieči sa liekmi používanými pri depresii, ktorých účinnosť súvisí so zvýšením hladiny serotonínu a ďalších neurotransmiterov podieľajúcich sa na vedení bolesti. Tieto lieky znižujú bolesť a únavu, zlepšujú psychomotorický pohon a kvalitu spánku;
  • analgetiká, ako je paracetamol a tramadol; tlmí bolesť a môžu zlepšiť funkciu (iné lieky, ako sú nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), steroidy alebo silné opioidy, sa na liečbu fibromyalgie neodporúčajú, pretože majú mnoho vedľajších účinkov a ich účinnosť pri liečbe tohto ochorenia nebola preukázaná);
  • antiepileptiká (napr. pregabalín, gabapentín) - bolo preukázané, že zmierňujú príznaky fibromyalgie, ako je bolesť, poruchy spánku a únava; možno ich užívať v kombinácii s antidepresívami;
  • svalová relaxancia - u niektorých pacientov prinášajú úľavu, zatiaľ čo u iných nemajú na príznaky fibromyalgie žiadny vplyv.

 

Nefarmakologická liečba

Nefarmakologická liečba je veľmi dôležitou súčasťou liečby tohto ochorenia. Všetkým pacientom sa odporúča vyhýbať sa stresu spojenému s pracovnými aj rodinnými povinnosťami. Niekedy je nutné vziať si voľno, zmeniť zamestnanie alebo sa vzdať iných stresujúcich záväzkov. Pretože sa príznaky fibromyalgie spravidla zhoršujú po určitej dobe trvania činnosti, je prospešné rozdeliť si prácu na kratšie časové úseky a z času na čas si urobiť prestávku, napríklad sa ísť prejsť. Dôležitá je spánková hygiena - chodiť spať v pevne stanovenú hodinu, vzdať sa kofeínu, vytvoriť vhodné podmienky na úplnú relaxáciu, liečiť stavy narušujúce spánok (napr. syndróm nepokojných nôh).

 

 

Zvoľte konope

Jednou z ciest v rámci liečby môže byť lekárska marihuana či nepsychoaktívne konope, ktoré obsahuje látku zvanú CBD. Aj keď stále prechádza radom vedeckých bádaní, pravdou je, že v niektorých prípadoch sa môže s pokojným svedomím povedať, že kanabidiol pochádzajúci z rastliny konope pomáha. A to platí práve v tomto prípade.

Bolo zistené, že CBD zlepšuje a skvalitňuje spanie (stačí, keď si kvapky z CBD obchodu nakvapkáme pod jazyk). Tiež že efektívne bojuje s chronickou bolesťou všeobecne a že zatočí aj s úzkostnými stavmi a depresiami, ktoré môžu pacientov s diagnostikovanou fibromyalgiou postihnúť.

 

CBD pozitívne ovplyvňuje endokanabinoidný systém

V súvislosti s látkami pochádzajúcimi z konope musíme tiež spomenúť, že priamo ovplyvňuje takzvaný endokanabinoidný systém, a to pozitívnym spôsobom. To znamená, že CBD je schopné ovplyvniť správanie receptorov v ľudskom tele, ktoré majú za úlohu prenášať bolesť. Tiež môže ovplyvniť, akým smerom sa budú uberať či správať bunky prenášajúce zápal v centrálnom systéme. Vďaka tomuto zisteniu vieme, že konope je pri liečbe či snahe zvládnuť fibromyalgiu naozaj nedoceniteľným pomocníkom.

 

Alternatívne formy terapie

Okrem toho sa pri liečbe fibromyalgie používajú rôzne formy terapie, ktoré sa prispôsobujú individuálnym potrebám. Najčastejšie sú:

 

  • balneoterapia spočívajúca v aktivitách v teplej vode, najlepšie v kombinácii s fyzickými cvičeniami
  • systémová kryoterapia
  • fyzické cvičenie vykonávané aspoň trikrát týždenne, mierne intenzity - pacienti s fibromyalgiou sa často sťažujú na zvýšenú bolesť pri cvičení, preto je potrebné zvoliť takú aktivitu, ktorá je príjemná a príliš nezvyšuje bolesť; cvičenie sa zintenzívňuje, ako sa stav zlepšuje. Odporúča sa jazda na bicykli, plávanie, chôdza (vyhnúť sa aktivitám, ktoré vyžadujú značnú námahu).
  • behaviorálno-kognitívna terapia a ďalšie formy psychoterapie - zamerané na rozvoj metód boja proti stresu, zhoršenej nálade a ďalším prekážkam zhoršujúcim kvalitu života.
  • relaxačné techniky, akupunktúra, tai-chi, masáže a ďalšie metódy - ich účinnosť u fibromyalgie nebola jednoznačne preukázaná, ale u niektorých pacientov môžu byť cennou metódou doplňujúcou iné formy liečby.

 

Aký význam má edukácia pri liečbe pacienta s fibromyalgiou?

Prvým krokom pri liečbe osôb s fibromyalgiou by malo byť prediskutovanie charakteristík diagnostikovanej poruchy s pacientom. Samotné vysvetlenie, že pozorované príznaky nie sú život ohrozujúce, môže pacienta upokojiť a perspektíva adekvátnej pomoci umožňuje pacientovi pochopiť špecifickosť fibromyalgie a poskytuje príležitosť na nadviazanie správnej spolupráce pacienta s lekárom.

 

Účinná terapia môže prebehnúť iba vtedy, keď pacient porozumie problému, ktorý sa ho týka.

 

Je možné úplné vyliečenie?

V súčasnej dobe je ťažké hovoriť o možnosti úplného vyliečenia tejto choroby. Vhodná liečba, najmä v ranom štádiu, môže spôsobiť, že príznaky na dlhú dobu vymiznú. Obvykle sa striedajú obdobia zhoršenia a zmiernenia príznakov. Zmiznutie choroby sa prejavuje zlepšením nálady, znížením bolesti, zlepšením kvality spánku a návratom k bežným činnostiam. Fibromyalgia nevedie k invalidite ani k skráteniu očakávanej dĺžky života, aj keď môže výrazne znížiť kvalitu života.

 

Čo musím urobiť po ukončení liečby?

Aby ste predišli opakovanému výskytu fibromyalgie, je nutné starať sa o svoju psychickú aj fyzickú pohodu. Vyhýbať sa stresu, plánovať aktivity podľa vlastného vkusu, udržiavať sa v čo najlepšej kondícii, zaistiť si dostatok odpočinku – to všetko pomáha túto chorobu zvládať. Pokiaľ príznaky vymizli a vy už nemusíte užívať lieky, nie sú potrebné žiadne kontroly ani pravidelné návštevy lekára. Pokiaľ sa však ochorenie opakuje, je vhodné vyhľadať lekára.

 

Čo robiť, aby ste neochoreli?

Sklon k rozvoju fibromyalgie je vrodený, často súvisí s povahovými rysmi, ako je emocionalita a perfekcionizmus, a nemôžeme mu zabrániť. Na druhú stranu môžeme ovplyvniť mnoho faktorov, ktoré spúšťajú „začarovaný kruh“ fibromyalgie, ako je chronický stres, nedostatok pocitu spokojnosti, zlá fyzická kondícia. Je dôležité navštíviť lekára čo najskôr, keď si všimneme príznaky ochorenia. To umožní účinnejšiu a rýchlejšiu kontrolu ochorení.

 

Autor: Tomáš Konieczny