Cordyceps – čo to je? Aké má vlastnosti a prínosy?

|
Strava
Organizmy

Cordyceps je huba, ktorá sa prirodzene vyskytuje v oblastiach Ázie, predovšetkým na Tibetskej náhornej plošine, ktorej zdraviu prospešné vlastnosti sú už po stáročia využívané v ľudovom liečiteľstve na liečebné účely. Aké sú to?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Cordyceps – čo to je? Aké má vlastnosti a prínosy?

Nielen na Slovensku sú stále populárnejšie prípravky s cordycepsom (po slovensky nazývaný aj húsenica čínska), ktoré sa odporúčajú špeciálne na imunitu a nedostatok energie. Napriek tomu, že je cordyceps u nás ľahko dostupný už dlho, jeho vlastnosti a účinky stále málokto pozná a pre mnoho ľudí znie cudzo už jeho samotný názov. Nedávno bola táto huba spopularizovaná (bohužiaľ celkom negatívne) v seriáli Last of Us. Preto si dnes povieme, čo cordyceps ovplyvňuje a kedy sa po ňom oplatí siahnuť.

 

Čo je cordyceps?

Cordyceps, známy aj ako cordyceps sinensis, čínsky cordyceps a Ophiocordyceps sinensis, patrí k druhu huby, presnejšie je to parazitická huba. Prirodzene rastie na Tibetskej náhornej plošine, najvyšších horách Nepálu a Tibetu. Je pomerne vzácny a ťažko dostupný, a preto má veľkú hodnotu. Cordyceps stojí až 20 000 dolárov za kilo!

 

Huba cordyceps parazituje na larvách molí, ktoré v zime žijú pod zemou, alebo aj mravcoch. Živí sa nimi, berie im živiny z tela. V dôsledku toho larvy hynú a na ich telách neskôr vyrastie plne rozkvitnutá huba.

 

Čo sa týka mravcov, tak cordyceps prevezme celkovú kontrolu nad ich telom (dosiaľ sa stále nevie, či to cordyceps robí pomocou ovládnutia mozgu mravca alebo jeho nervovej/svalovej sústavy), donúti mravce vystúpiť na vysoký trs trávy či list rastliny, a v tomto mieste mravca usmrtí.

 

Prečo práve takto? Usmrtenie mravca je totiž spojené so začatím rastu plodnice huby. Pokiaľ je plodnica v dostatočne optimálnom mieste, ako sú práve vyššie spomínané vysoké trávy či listy, tak po dokončení rastu začne vypúšťať spóry (rozmnožovacie látky húb), ktoré následne zasiahnu mnoho ďalších živočíchov a celý proces sa u nich opakuje.

 

V seriáli Last of Us tvorcovia vyobrazili víziu postapokalyptického sveta, v ktorom sa cordyceps transformoval a začal takto zasahovať ľudí. Nemusíte mať však obavy – v reálnom svete je táto zmena poľa pôsobenia cordycepsu z mravca na človeka úplne nereálna.

 

cordyceps

 

Cordyceps - vlastnosti

Výskum ukázal, že cordyceps obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú udržiavať telesnú rovnováhu a tým aj zdravie. Je bohatý na biologicky aktívne látky.

 

Extrakt z Cordycepsu aktivuje imunitné bunky tela na produkciu protizápalových látok. Preto sa hube pripisuje imunostimulačný účinok, čo znamená, že posilňuje odpoveď imunitného systému. Preto sa kapsule cordyceps odporúčajú pri zníženej imunite a opakovaných infekciách.

 

Jednou zo zlúčenín obsiahnutých v cordycepse je cordycepín, ktorý má schopnosť zabudovať sa do reťazca DNA alebo RNA vírusov a baktérií a viesť k ich rozpadu a smrti. A čo viac, cordycepín môže inhibovať nekontrolovaný rast a delenie buniek, a preto sú mu prisudzované protirakovinové vlastnosti. Okrem toho má ochranný účinok na pečeň a obličky.

 

TIP: CBD olej významne a dlhodobo prispieva k zlepšeniu imunity a odolnosti proti baktériám a vírusom

 

Huba cordyceps sinensis je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínov C a E a taktiež minerálnych látok. Obsah mastných kyselín nie je vysoký, jedná sa predovšetkým o polynenasýtené mastné kyseliny (hlavne kyseliny olejovej a linolénovej). Cordyceps tiež obsahuje také účinné látky ako:

 

  • triterpenoidy
  • fenolické zlúčeniny
  • polysacharidy
  • steroly
  • peptidy a aminokyseliny

 

Najcharakteristickejšou zlúčeninou pre cordyceps je nukleozid cordycepín. Táto zlúčenina ovplyvňuje priebeh bunkových procesov, vrátane bunkovej apoptózy. Práve prítomnosti tejto jedinečnej zlúčeniny vďačí cordyceps za svoje jedinečné zdraviu prospešné vlastnosti.

 

cordyceps

 

Cordyceps - účinky a prínosy

Huba Cordyceps v ľudskom zdraví preukázateľne pozitívne ovplyvňuje:

 

  • podporuje imunitný systém,
  • zabraňuje poškodeniu tkaniva počas infekcie,
  • upravuje hladinu cukru v krvi,
  • priaznivo pôsobí na obehový systém,
  • inhibuje proces steatózy a fibrózy pečene,
  • chráni obličky pred toxickými účinkami liekov,
  • vykazuje účinnosť pri zmierňovaní príznakov bronchitídy,
  • stimuluje libido a zvyšuje potenciu,
  • má pozitívny vplyv na plodnosť,
  • znižuje pocit únavy,
  • priaznivo pôsobí na stav nervovej sústavy a mozgu,
  • znižuje riziko rozvoja demencie,
  • moduluje črevnú bakteriálnu flóru,
  • zlepšuje výkon.

 

Napriek tomu, že cordyceps možno len ťažko nazvať účinným liekom na rakovinu, napriek tomu má v tomto smere mnoho cenných vlastností. Bojuje proti stresu a únave a prirodzene zvyšuje hladinu energie. A čo viac, zlepšuje športový výkon a zvyšuje imunitu proti vírusom.

 

Dobre pôsobí pri infekciách dýchacích ciest, zmierňuje kašeľ a ďalšie príznaky prechladnutia a chrípky. Je tiež podporou pri chronickej bronchitíde a dokonca aj pri astme. Močový systém je ďalšou oblasťou, kde sa týmto hubám veľmi dobre darí, pretože upokojujú poruchy obličiek a účinne podporujú úľavu od príznakov infekcie močového mechúra. To znižuje problémy s močením.

 

Z hľadiska obehového systému je cordyceps cenený predovšetkým na zlepšenie krvného obehu a nepravidelného srdcového rytmu, zastavenie srdcových chorôb a zníženie hladiny zlého cholesterolu.

 

Pozitívne účinky cordycepsu môže pocítiť aj pečeň. Prejavuje sa účinkom na hepatitídu B, ale aj ďalšími poruchami tohto orgánu, ktoré tieto huby zmierňujú.

 

TIP: Ako efektívne prečistiť pečeň?

 

Ázijský cordyceps je veľmi dobrý stimulant. Dá sa s istotou označiť za prírodný zdroj energie. Je nielen cennou podporou pri chronickom únavovom syndróme, ale taktiež zmierňuje závraty. Okrem toho zvyšuje fyzickú výkonnosť a sexuálnu túžbu, čo z neho robí prírodný liek na potenciu.

 

cordyceps jedlo

 

Cordyceps - kedy užívať?

S ohľadom na pôsobenie cordycepsu sú indikácie na jeho použitie nasledujúce:

 

  • stavy zníženej imunity,
  • zvýšené riziko infekcie (obdobie jeseň-zima),
  • opakované vírusové a bakteriálne infekcie,
  • stavy fyzického a nervového vyčerpania,
  • chronická únava,
  • kardiovaskulárne ochorenie,
  • cukrovka,
  • zníženie libida,
  • prevencia rakoviny.

 

Cordyceps však smelo môžete užívať aj pokiaľ sa vás žiadny z vyššie uvedených problémov priamo netýka. Cordyceps totiž pôsobí aj preventívne.

 

Ako dávkovať prípravky s cordycepsom?

 

Neexistujú žiadne všeobecné odporúčania, ako prípravky cordyceps dávkovať. Každý liek by mal byť vždy používaný v súlade s pokynmi výrobcu v odporúčaných dávkach. Pri výbere cordycepsu v kapsuliach alebo prášku cordycepsu na rozpustenie si preto musíte prečítať informácie na obale produktu.

 

Ak máte akékoľvek pochybnosti o dávkovaní cordycepsu, môžete vždy požiadať o radu svojho lekárnika alebo predajcu. Pamätajte, že účinky užívania sa dostavia až časom, preto je nesmierne dôležité vybraný prípravok pravidelne užívať.

 

Cordyceps – kontraindikácie

Nebolo študované, ako cordyceps ovplyvňuje telo tehotnej ženy, a preto sa tehotným ženám neodporúča ho užívať. Dojčiace ženy by sa tiež mali zdržať používania prípravkov s cordycepsom.

 

Kontraindikáciou užívania cordycepsu je alergia na túto zložku. Cordyceps sa neodporúča kombinovať s antidiabetikami, antikoagulanciami, imunosupresívami a antidepresívami.

 

Vedľajšie účinky Cordycepsu

 

Cordyceps je všeobecne ľudským telom dobre znášaný, preto je považovaný za bezpečný, avšak treba mať na pamäti, že u niektorých ľudí môže viesť k nežiaducim účinkom. Jedným z vedľajších účinkov suplementácie cordycepsom môže byť vyplavovanie vápnika z tela. Táto huba môže tiež interferovať s pôsobením niektorých liekov a mať negatívny vplyv na zrážanlivosť krvi.

 

cordyceps doplnok stravy

 

Prípravky s cordycepsom - koľko stoja?

Cordyceps, ako už bolo spomenuté vyššie, je cennou zložkou, ale ceny doplnkov stravy obsahujúce túto hubu sa veľmi líšia. Najlacnejšie kapsule s cordycepsom (balenie 60 kusov) sa dajú kúpiť už za cca 8 €. Existujú však aj kvalitnejšie prípravky, za ktoré musíte zaplatiť oveľa viac, aj cez 40 €. Avšak, ak vezmeme do úvahy všetky výhody užívania cordycepsu, určite to stojí za to.

 

Pred zadaním objednávky sa vždy oplatí porovnať jednotlivé produkty a vybrať si ten, ktorý v každom ohľade spĺňa naše očakávania. Rozhodujúcim faktorom by v tomto ohľade nemala byť nevyhnutne samotná cena.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Použité zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26284906/

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/1360386/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7950209/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3110835/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6462325/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19545680/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6441223/

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.