Beta karotén - zdroje, účinky, kontraindikácie

Vitaminy a minerály
Rostliny

Beta karotén patrí medzi hojne používané doplnky stravy. Ako súvisí s vitamínom A a kde ho prirodzene nájsť v strave? Aké benefity má užívanie beta karoténu? To a ďalšie informácie nájdete v našom článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Beta karotén - zdroje, účinky, kontraindikácie

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo je to beta karotén
  • Účinky beta karoténu na ľudské telo
  • Dávkovanie beta karoténu
  • Negatívne účinky a kontraindikácie beta karoténu
  • Beta karotén a tehotenstvo

 

Beta karotén zohráva dôležitú úlohu pre vaše zdravie a konzumácia veľkého množstva čerstvého ovocia a zeleniny je najlepším spôsobom, ako ho do svojho jedálnička dostať.

 

Čo je beta karotén?

Karotenoidy sú skupinou žltých, oranžových alebo červených pigmentov, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine. Konkrétne beta karotén je typ karotenoidu, ktorý sa nachádza v zelenine, ako je mrkva, paprika, tekvica, sladké zemiaky, špenát a kel.

 

Vedeli ste?

Beta karotén sa v tele mení na vitamín A. Vitamín A podporuje zdravý zrak, imunitu a mnoho ďalších životne dôležitých funkcií.

 

vzorec betakaroten

Beta karotén - vzorec

 

Karotenoidy

Existuje mnoho druhov karotenoidov, ktoré sa všeobecne považujú za súčasť jednej z dvoch skupín nazývaných xantofyly a karotény. Medzi karotény, ktoré sa v tele menia na vitamín A, patria:

 

  • Alfakarotén
  • Betakarotén
  • Beta kryptoxantín

Medzi xantofylmi patria luteín, zeaxantín a astaxantín. Tieto karotenoidy sa na vitamín A nepremieňajú.

 

Zdravotné výhody betakaroténu 

Beta karotén je zlúčenina, ktorá sa v tele premieňa na vitamín A. Vitamín A má v tele mnoho dôležitých funkcií. Medzi zdravotné prínosy beta karoténu patria:

 

Zdravie očí

Beta karotén je provitamín A karotenoid alebo živina, ktorá sa v tele ľahko premieňa na vitamín A. Výskumom sa zistilo, že konzumácia stravy bohatej na karotenoidy, vrátane beta karoténu, podporuje zdravie očí a predchádza očným chorobám.

 

Štúdie preukázali, že u ľudí s vysokou hladinou karotenoidov v krvi sa môže znížiť riziko makulárnej degenerácie až o 35 %. Jedna kórejská štúdia zistila silnú súvislosť medzi príjmom beta karoténu a znížením rizika makulárnej degenerácie u fajčiarov.

 

 

Znižuje oxidačný stres

Beta karotén je antioxidant. Existuje mnoho typov antioxidantov, vrátane umelých aj prírodných. Prírodné antioxidanty sa nachádzajú v rastlinách. Predpokladá sa, že antioxidanty spomaľujú poškodenie buniek odpadovými látkami zvanými voľné radikálmi.

 

Voľné radikály vznikajú v tele v dôsledku bežných telesných procesov a stresu z vonkajšieho prostredia. Pokiaľ nie sú voľné radikály z tela účinne odstraňované, môže dôjsť k oxidačnému stresu. Oxidačný stres sa môže podieľať na niekoľkých typoch zdravotných problémov, vrátane nasledujúcich:

 

  • Rakovina: Rast zhubných buniek v tele.
  • Kardiovaskulárne ochorenia: Patria sem stavy, ktoré postihujú srdce a cievy.
  • Cukrovka: Chronické ochorenie, pri ktorom pankreas neprodukuje inzulín na reguláciu hladiny cukru v krvi.
  • Zápalové ochorenia: Choroby spôsobené pretrvávajúcim zápalom v tele.
  • Infekčné ochorenie: Napríklad infekcia baktériami.
  • Neurodegeneratívne ochorenia: Medzi tieto choroby patria demencia, Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.

Dobré vedieť

Antioxidanty, ako je beta karotén, môžu pomáhať odstraňovať voľné radikály, a tým predchádzať stavom, ktoré môžu voľné radikály spôsobovať.

 

Udržuje zdravie kože

Beta karotén môže pomáhať chrániť pokožku pred škodlivým slnečným žiarením. To však vyžaduje užívanie beta karoténu vo väčšom množstve po dlhšiu dobu.

 

Karotenoidy môžu prospieť ľuďom s ochoreniami, ktoré sú významne ovplyvnené slnečným žiarením (napr. erytropoetická protoporfýria), alebo tým, ktorí užívajú lieky spôsobujúce citlivosť na slnko.

 

Beta karotén a ďalšie karotenoidy môžu tiež pomáhať udržiavať zdravú pokožku tým, že ju chránia pred ultrafialovým (UV) žiarením a znečistením.

 

Vedeli ste?

Pretože vystavenie UV žiareniu a znečisteniu môžu spôsobiť starnutie kože, môže ochrana pred slnkom, vrátane prospešnosti karotenoidov, udržať kožu zdravú.

 

opalování betakaroten

 

Zlepšenie kognitívnych funkcií

Existujú dôkazy, že beta karotén, rovnako ako iné antioxidanty, môže zlepšovať pamäť a kognitívne funkcie. Z prehľadu niekoľkých štúdií vyplynulo, že dlhodobá suplementácia beta karoténom má pozitívne účinky na kognitívne funkcie a pamäť.

 

Antioxidanty, ako je beta karotén, môžu byť veľmi užitočné pri zmierňovaní príznakov Alzheimerovej choroby a poklese kognitívnych funkcií súvisiacich s vekom.

 

Môže podporovať zdravie pľúc

Vitamín A je nevyhnutný pre zdravú funkciu pľúc. Nedostatok vitamínu A môže byť faktorom, ktorý sa podieľa na vzniku alebo zhoršení niektorých pľúcnych ochorení. Preto je pre pľúca dôležitý dostatok betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A.

 

Pritom štúdie ukázali, že užívanie doplnkov stravy s beta-karoténom zvyšuje riziko rakoviny pľúc u ľudí, ktorí fajčia cigarety. Preto môže byť pre zdravú funkciu pľúc lepšie získavať beta-karotén z potravín.

 

betakaroten mrkev

 

Môže podporovať zdravie kostí

Jedna štúdia porovnávala riziko osteoporózy a zlomenín u populácie s nízkou a vysokou hladinou betakaroténu. Výsledky ukázali:

 

  • Vysoký príjem beta-karoténu bol spojený s nízkou mierou osteoporózy u mužov aj žien.
  • Vysoký príjem beta-karoténu bol spojený s vyššou hustotou kostných minerálov (BMD) a nízkou osteoporózou.

Autori štúdie poznamenali, že beta-karotén môže zlepšiť BMD a znížiť riziko osteoporózy a zlomenín. Tieto účinky sa však môžu líšiť podľa pohlavia a rasy a musia byť ďalej overené ďalšími štúdiami.

 

Môže znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny

Výskum naznačuje, že strava bohatá na potraviny s vysokým obsahom antioxidantov, ako je beta karotén, môže pomáhať chrániť pred vznikom niektorých druhov rakoviny.

 

Patria sem napríklad:

 

  • rakovina prsníka pred menopauzou,
  • rakovina pľúc,
  • rakovina pankreasu.

Všeobecne odborníci na zdravie obvykle odporúčajú konzumovať stravu bohatú na ovocie a zeleninu, ktorá je plná vitamínov, minerálov a rastlinných zlúčenín, ktoré spoločne podporujú zdravie.

 

Potraviny bohaté na beta-karotén

Beta karotén je obsiahnutý v ovocí a zelenine červenej, oranžovej alebo žltej farby. Nevyhýbajte sa však ani tmavo zelenej listovej zelenine alebo iným zeleným druhom zeleniny, pretože aj tie obsahujú značné množstvo tohto antioxidantu.

 

Niektoré výskumy ukázali, že varená mrkva poskytuje viac karotenoidov ako mrkva surová. Pridanie olivového oleja môže tiež zvýšiť biologickú dostupnosť karotenoidov.

 

Beta karotén je zlúčenina rozpustná v tukoch, preto konzumácia tejto živiny s tukom zlepšuje jej vstrebávanie. Medzi potraviny s najvyšším obsahom beta karoténu patria napr.:

 

  • tmavá listová zelenina, ako je kel a špenát,
  • sladké zemiaky,
  • mrkva,
  • brokolica,
  • maslová tekvica,
  • melón,
  • červenej a žltej papriky,
  • marhule,
  • brokolica,
  • hrášok,
  • rímsky šalát.

betakaroten potraviny

 

Užívanie betakaroténu 

Dospelí a mladiství: 6 až 15 miligramov (mg) beta-karoténu (ekvivalent 10 000 až 25 000 UI vitamínu A) denne.

 

Deti: 3 až 6 mg beta-karoténu (ekvivalent 5 000 až 10 000 UI vitamínu A) denne.

 

Predávkovanie betakaroténom

Užívanie doplnkov stravy s beta-karoténom vo vysokých dávkach môže spôsobiť žltý alebo oranžový vzhľad kože (karoténia). Vyššie dávky sú tiež spájané s rizikom vzniku niektorých druhov rakoviny.

 

Dobré vedieť

To platí najmä u ľudí, ktorí sú vystavení vyššiemu riziku rakoviny po expozícii azbestu, alebo u fajčiarov.

 

Interakcie beta karoténu s liekmi

Lieková interakcia znamená, že látka zasahuje do účinku lieku tým, že buď znižuje jeho účinnosť, zvyšuje jeho účinnosť, alebo mení to, čo má liek robiť. Nasledujúce lieky môžu byť ovplyvnené doplnkami beta karoténu:

 

  • Statíny - účinnosť simvastatínu a niacínu môže byť znížená, ak pacient užíva beta karotén so selénom a vitamíny E a C.

  • Niektoré lieky znižujúce hladinu cholesterolu – cholestyramín a kolestipol môžu znížiť hladinu beta karoténu v krvi o tridsať až štyridsať percent.

  • Orlistat - jedná sa o liek na kontrolu hmotnosti. Môže znížiť vstrebávanie beta-karoténu až o 30 percent, čo má za následok zníženie hladiny beta-karoténu v krvi. Tí, ktorí sa rozhodnú užívať multivitamín počas liečby orlistatom, by ich mali užívať aspoň dve hodiny pred užitím lieku.

  • Minerálny olej - používaný na liečbu zápchy môže znižovať hladinu beta karoténu v krvi.

 

Dobré vedieť

Dlhodobá konzumácia alkoholu môže interagovať s beta karoténom, čo zvyšuje pravdepodobnosť vzniku pečeňových problémov.

 

Beta karotén v tehotenstve

Beta karotén sa v tele mení na vitamín A podľa potreby, čo znižuje riziko toxicity vitamínu A. Vďaka tomu je bezpečný počas tehotenstva, kedy sa treba vyhnúť vysokým hladinám samotného vitamínu A (retinolu).

 

Je betakarotén to isté ako vitamín A?

Beta karotén nie je to isté čo vitamín A. Hovorí sa mu "provitamín A". Telo si vytvára vitamín A z beta-karoténu a ďalších karotenoidov.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663591/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3564658/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5150257/ 

https://www.mdpi.com/2072-6643/10/9/1132

https://www.mdpi.com/2076-3921/9/3/264 

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional

 

Kto je autorom tohto článku?

 

hoffmannova - foto  

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.