Košík 0 0 € Prihlásiť sa

Nákupný košík

Celková cena 0 € Na dopravu zdarma zostáva nakúpiť ešte za 40,00 €.
Pokračovať v objednávke

Astaxanthin - čo to je? Pôsobenie, kontraindikácie, spôsob použitia

07. 02. 2023

Čo je to astaxanthin? Odkiaľ sa berie a ako môže ovplyvniť ľudské zdravie? Prečo sa tejto relatívne neznámej látke prisudzuje obrovský potenciál do budúcnosti?

Tomáš Konieczny
Autor: Tomáš Konieczny Zakladatel & jednatel

Cenné živiny v strave hrajú v povedomí ľudí stále dôležitejšiu úlohu. Bolo preukázané, že priaznivá biologická aktivita jednotlivých látok má značný význam pre prevenciu chorôb, zlepšenie zdravia a kvality života. Často sú tiež súčasťou doplnkovej terapie diagnostikovaných ochorení. Jedným z dôležitých (a prakticky neznámych) doplnkov stravy s viacsmernými účinkami je astaxantín. Oplatí sa ho používať?

 

Čo je astaxanthin?

Astaxantín (C40H 52O4) je chemická zlúčenina klasifikovaná ako xantofil - kyslíkatý derivát karoténov. Vyskytuje sa prirodzene v prírode – syntetizujú ho rôzne mikroorganizmy a huby. V ľudskom tele sa bohužiaľ nevyrába.

 

Prírodný astaxantín je zle rozpustný vo vode, aj keď sa stále vstrebáva lepšie ako iné karotenoidy (napr. beta-karotén alebo lykopén). Podľa súčasných poznatkov je astaxantín distribuovaný do všetkých tkanív v tele a ľahko preniká hematoencefalickou bariérou.

 

Astaxantín je veľmi cenná zlúčenina s mnohými spôsobmi využitia. Dopyt je teda veľký, ale suroviny sú obmedzené. Odhaduje sa, že až 95 % výrobkov na trhu dnes pochádza z chemickej syntézy. Hoci je menej stabilný, je lepšie rozpustný vo vode.

 

Astaxanthin z rias

Astaxantín získavaný prírodnou cestou obvykle pochádza z jednobunkovej riasy Haematococcus pluvialis, ktorá je najbohatším zdrojom tejto zlúčeniny. Alternatívne sa používa aj riasa Chlorella zofingensis, ktorá síce produkuje menšie množstvo astaxantínu, ale rastie rýchlejšie a akumuluje veľké množstvo tejto zlúčeniny, a to aj za sťažených rastových podmienok.

 

Vedci stále pracujú na nových metódach získavania astaxantínu a už sa stalo, že sa používajú rôzne druhy kôrovcov, kreviet a kvasiniek.

 

Zdroje astaxanthinu

Hoci sa astaxantín získava predovšetkým z rias, hlavnými zdrojmi astaxantínu v strave sú morské plody a ryby. Ktoré ryby a morské plody obsahujú najviac astaxantínu?

 

  • langusta (15 mg/100 g)
  • krab (12 mg/100 g)
  • krevety (3-5 mg/100 g)
  • losos (0,44 mg/100 g)
  • pstruh ružový (0,28 mg/100 g)

 

Je samozrejme ťažké určiť skutočné množstvo zlúčeniny, pretože to závisí od podmienok a prostredia. Ako ukazujú štúdie, zvyčajne nie je dostatočne významný na to, aby priniesol požadované zdravotné účinky.

 

Astaxanthin - vlastnosti

Vďaka svojej chemickej štruktúre a usporiadaniu, ktoré je veľmi podobné usporiadaniu ľudských biologických membrán, vykazuje astaxantín silné antioxidačné vlastnosti. Zlúčenina má schopnosť vychytávať voľné radikály rôzneho pôvodu (najmä reaktívne formy kyslíka a dusíka), chráni endotelové bunky pred poškodením spôsobeným oxidačným stresom a zvyšuje aktivitu antioxidačných enzýmov.

 

Astaxantín vykazuje kardioprotektívne vlastnosti - účinne predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam a poruchám. Nedávne štúdie tiež naznačujú antikoagulačný účinok karotenoidu a možné zlepšenie elasticity cievnych stien.

 

kardiovaskulárne problémy

 

Veľká nádej do budúcnosti

Niektoré aspekty farmakologickej aktivity astaxantínu sa ešte len presadzujú. Vedci v súčasnosti skúmajú protizápalové účinky tejto zlúčeniny. Je už známe, že znižuje hladinu prozápalových cytokínov v neurofilamentoch, inhibuje tvorbu zápalových mediátorov a znižuje množstvo SPR proteínu. Predpokladá sa, že by to mohol byť prevratný objav v liečbe porúch cievnej fyziológie, ktoré sú spojené s chronickým zápalom (napr. ateroskleróza).

 

Veľké nádeje sa vkladajú aj do imunomodulačných vlastností astaxantínu. Táto zlúčenina, rovnako ako ostatné karotenoidy, stimuluje imunitný systém a súčasný výskum ukazuje, že má schopnosť potláčať rast nádorov.

 

Doteraz sa tieto funkcie ukázali ako veľmi účinné na rôznych výskumných modeloch a v náhodných klinických štúdiách.

 

Astaxanthin - použitie a účinky

Pri požití astaxantínu dochádza k sérii prirodzených chemických procesov a zlúčenina putuje s lymfou do pečene (na rozdiel od iných karotenoidov sa nepremieňa na vitamín A). Spolu s krvou sa potom dostáva do rôznych telesných tkanív, aby v nich mohol plniť rôzne biologické funkcie.

 

Astaxantín sa používa pri prevencii a liečbe existujúcich kardiovaskulárnych ochorení, ale podľa vedcov môže byť tiež dôležitou súčasťou sekundárnej prevencie (ktorá zahŕňa napríklad zmiernenie príznakov infarktu myokardu).

 

Bolo preukázané, že astaxantín môže hrať dôležitú úlohu v prevencii a liečbe radu bežných ochorení, vrátane cukrovky (najmä 2. typu) a očných chorôb. Prípravok tiež podporuje regeneráciu pokožky a zlepšuje celkovú funkciu organizmu.

 

Astaxantín sa úspešne používa pri neurodegradačných ochoreniach (napr. Alzheimerova a Parkinsonova choroba), pretože zlepšuje prekrvenie mozgu, podporuje kognitívne funkcie a chráni neuróny pred degradačnými procesmi.

 

Astaxanthin a chudnutie

Štúdie ukazujú, že astaxantín môže mať priaznivý vplyv na kontrolu hmotnosti. Ako je to možné? Astaxantín má schopnosť znižovať hladinu cukru a cholesterolu, ale tiež napomáha ich spracovaniu (tj zabraňuje procesu ukladania). Inými slovami - zlúčenina zvyšuje schopnosť využívať mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v tele.

 

Hoci sa to zdá byť jednoduché, stále chýbajú testy a štúdie, ktoré by objasnili presné mechanizmy účinku astaxantínu na znižovanie hmotnosti.

 

astaxanthin

 

Astaxanthin a štítna žľaza

Antioxidačné vlastnosti astaxantínu môžu mať veľký význam pri liečbe porúch štítnej žľazy a ich následkov, ktoré často vedú k zvýšenej hladine zápalových buniek a voľných radikálov. Oxidačné poškodenie vyvolané hormónmi štítnej žľazy môže byť faktorom zodpovedným za progresiu srdcového zlyhania a poškodenie DNA.

 

Jedným z najdôležitejších faktorov v boji proti poruchám štítnej žľazy je snaha o zníženie patofyziologických mechanizmov, preto je veľký záujem o účinnosť astaxantínu.

 

Astaxanthin - dávkovanie

Lekári sú presvedčení, že už 4 mg astaxantínu vykazujú fyziologické účinky na organizmus. Doplnky stravy môžu obsahovať až trojnásobok účinných látok (čo je maximálna odporúčaná dávka). Produkty by sa mali vždy užívať podľa odporúčania výrobcu – v prípade kvalitných prípravkov to obvykle býva 1 až 2 kapsule denne.

 

Astaxanthin - kontraindikácie použitie

Astaxantín je považovaný za bezpečný - štúdie nepreukázali žiadne významné vedľajšie účinky užívania lieku, a to ani v dávkach vyšších, než sú odporúčané. Nadbytok zlúčeniny sa v tele nehromadí a je pomerne rýchlo odstránený – polčas rozpadu je približne 52 hodín.

 

Existujú však určité kontraindikácie – astaxantín by nemali užívať ľudia alergickí na morské plody. Tehotné a dojčiace ženy a pacienti trpiaci poruchami zrážanlivosti krvi, autoimunitnými chorobami a hypertenziou by sa mali pred použitím lieku poradiť s lekárom.

 

Ďalšie benefity astaxanthinu

Štúdie ukazujú, že astaxantín vykazuje vynikajúce účinky, ak je rozpustený v ľanovom oleji. Kombinácia týchto dvoch zložiek zvyšuje antioxidačnú kapacitu krvnej plazmy a taktiež znižuje hladinu triglyceridov a cholesterolu.

 

Vedci sa domnievajú, že astaxantín je jedným z najlepších prírodných antioxidantov - je účinnejší ako vitamín E a vitamín C, aj keď treba povedať, že nie je tak známy a rozšírený.

 

Zlúčenina tiež zlepšuje stav pleti, redukuje vrásky a zmierňuje problémy spojené so syndrómom menopauzy, ale mali by ju užívať aj muži, pretože výrazne zvyšuje vitalitu a plodnosť.

 

Súhrn

Astaxantín je dôležitou zložkou funkčných potravín - spája vlastnosti potravinárskeho a farmaceutického výrobku a vykazuje vysoko zdraviu prospešné účinky. Vedci postupne objavujú obrovský terapeutický potenciál, ale na ďalšom využití tejto zlúčeniny sa stále pracuje. Na konečné závery si budeme musieť počkať, ale dôkazy, ktoré máme dnes k dispozícii, sú jasné – pokiaľ ide o zdravie, nemá cenu otáľať.

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných. Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.

Tomáš Konieczny
Tomáš Konieczny Zakladatel & jednatel Zakladatel a jednatel firmy Herbalus. Narozen 4. 7. 1992 v Třinci. Vystudoval ekonomický obor, celý život se však věnoval cestovnímu ruchu, zdravému životnímu stylu, konopí a zkoumání jeho vlivu na lidské zdraví. Ve společnosti Herbalus stojí mimo jiné za vývojem produktů a objevováním přínosu konopí a mnoha dalších látek v různých fyzických či psychických aspektech zdraví. Vášnivý čtenář, celoživotní dobrodruh, milovník přírody, psychonaut.