Prečo je dôležité vystavovať sa slnečným lúčom?

Vitaminy a minerály
Kůže

Slnečné svetlo je základným kameňom na fungovanie nášho tela i duše. Poznáme riziká prílišného slnenia, ale málokto si uvedomuje, ako veľmi slnečné svetlo môže ovplyvniť našu náladu a zdravie. Aké benefity sa skrývajú za vystavovanie sa slnečným lúčom?

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Sdílejte článek:

Prečo je dôležité vystavovať sa slnečným lúčom?

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Aké sú benefity slnečných lúčov
  • Slnečné svetlo a vitamín D
  • Ako získať viac slnečného svetla
  • Príliš veľa slnečného svetla
  • Ako na ochranu pred slnečným svetlom

 

Slnečné svetlo je pre život nevyhnutné - od podpory rastu rastlín a plodín až po zahrievanie ľudí. Okrem toho si mnoho ľudí užíva pocit slnečného svetla a pribúda dôkazov o jeho mnohých priaznivých účinkoch na zdravie.

 

Slnečné lúče

Všeobecné povedomie o tom, že prílišné vystavenie slnečnému UV žiareniu môže spôsobiť rakovinu kože, prinútilo ľudí k opatrnosti pri pobyte na slnku. Rovnako ako je však dôležité, aby sa ľudia chránili pred prílišným slnením, mali by tiež dbať na to, aby sa slnili dostatočne a mohli si užívať zdraviu prospešné účinky slnečného žiarenia.

 

Nájdenie správnej rovnováhy môže ľuďom pomôcť udržať si optimálnu hladinu vitamínu D a užívať si duševné účinky slnečného dňa bez toho, aby sa vystavovali riziku.

 

Benefity slnečných lúčov

Slnečné svetlo a serotonín

Sme zvyknutí počúvať o tom, že príliš veľa hrejivých slnečných lúčov môže škodiť pokožke. Ale vedeli ste, že správna rovnováha môže mať množstvo pozitívnych účinkov na zlepšenie nálady?

 

Slnečné svetlo a tma spúšťajú v mozgu uvoľňovanie hormónov. Predpokladá sa, že vystavenie slnečnému svetlu zvyšuje uvoľňovanie hormónu zvaného serotonín v mozgu.

 

Serotonín je spájaný so zlepšovaním nálady a pomáha človeku cítiť sa pokojný a sústredený. V noci tmavšie osvetlenie spúšťa v mozgu tvorbu ďalšieho hormónu zvaného melatonín. Tento hormón je zodpovedný za pomoc pri zaspávaní.

 

Bez dostatočného slnečného žiarenia môže hladina serotonínu klesnúť. Nízka hladina serotonínu je spojená s vyšším rizikom vzniku ťažkej sezónnej depresie (predtým známe ako sezónna afektívna porucha alebo SAD). Ide o formu depresie vyvolanú striedaním ročných období.

 

Zlepšenie nálady nie je jediným dôvodom, prečo si dopriať zvýšené množstvo slnečného svetla. S chytaním mierneho množstva lúčov je spojených niekoľko zdravotných výhod.

 

sluneční záření

 

Tvorba vitamínu D 

Zo všetkých zdravotných prínosov slnečného žiarenia je asi najznámejším iniciovanie procesu tvorby vitamínu D v tele. Keď UVB lúče dopadajú na ľudskú kožu, interagujú s bielkovinou 7-DHC a produkujú vitamín D3.

 

Ľudia môžu vitamín D získavať zo stravy a doplnkov stravy, ale slnečné svetlo je dôležitým zdrojom tejto základnej živiny. Vitamín D je nevyhnutný na to, aby v tele prebiehali kľúčové biologické procesy. Medzi jeho prínosy patria:

 

  • podpora zdravých kostí,
  • riadenie hladiny vápnika,
  • znižovanie zápalov,
  • podpora imunitného systému a metabolizmu glukózy.

Vedeli ste?

Vitamín D3 v spojení s vitamínom K2 zaisťujú ľahké vstrebávanie vápnika a jeho prísun do kostnej hmoty a zároveň zabraňujú kalcifikácii tepien.

 

 

Slnečné svetlo a duševné zdravie

Znížené vystavenie slnečnému žiareniu je spojené s poklesom hladiny serotonínu, čo môže viesť k veľkým depresiám so sezónnym charakterom. Účinky serotonínu vyvolané svetlom sú vyvolané slnečným svetlom, ktoré prechádza okom.

 

Slnečné svetlo vyvoláva špeciálne oblasti v sietnici, ktoré spúšťajú uvoľňovanie serotonínu. Je teda pravdepodobnejšie, že sa u vás tento typ depresie objaví v zimnom období, keď sú dni kratšie.

 

Vzhľadom k tejto súvislosti je jednou z hlavných liečebných metód sezónnej depresie liečba svetlom, známa aj ako fototerapia. Môžete si zaobstarať box na svetelnú terapiu, ktorý budete mať doma. Svetlo z boxu napodobňuje prirodzené slnečné svetlo, ktoré stimuluje mozog k tvorbe serotonínu a znižuje nadbytok melatonínu.

 

Nasledujúce charakteristiky vystavujú ľudí vyššiemu riziku vzniku depresie a sezónnej afektívnej poruchy (SAD):

 

  • majú rodinného príslušníka, ktorý prekonal SAD,
  • výskyt depresie, poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), úzkosti alebo iných duševných porúch v minulosti,
  • život ďaleko od rovníka.

Vedeli ste?

4 z 5 osôb trpiacich SAD sú ženy.

 

Zvyšuje kognitívne funkcie

V štúdii publikovanej v roku 2009 v časopise Environmental Health boli analyzované údaje od 16 800 účastníkov, ktorí skúmali vzťah medzi vystavením slnečnému žiareniu a kognitívnymi funkciami. Výskumníci zistili, že u účastníkov s depresiou bola nižšia úroveň slnečného žiarenia spojená so zhoršeným kognitívnym stavom.

 

Štúdia naznačuje súvislosť medzi zníženou expozíciou slnečnému žiareniu a zvýšenou pravdepodobnosťou zhoršenia kognitívnych funkcií.

 

Kardiovaskulárne zdravie 

Vedci zaznamenali súvislosť medzi pobytom na slnku a nižšou hladinou krvného tlaku a znížením počtu úmrtí na kardiovaskulárne problémy. Naznačujú, že vystavenie slnečnému žiareniu vyvoláva v koži uvoľňovanie zásob oxidov dusíka, ktoré spôsobujú rozšírenie tepien, znižujú krvný tlak a môžu znížiť vplyv metabolického syndrómu.

 

Podľa ďalších výskumov môže zvýšené vystavovanie sa slnečnému žiareniu chrániť ľudí aj pred nasledujúcimi chorobami:

 

  • cukrovkou 1. typu,
  • roztrúsenou sklerózou (RS),
  • niekoľkými formami rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva, prsníka a prostaty a nehodgkinského lymfómu.

Hojenie kožných ochorení

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) môže slnečné žiarenie pomôcť aj pri liečbe niektorých kožných ochorení. Lekári odporúčajú vystavenie UV žiareniu na liečbu:

 

Dobré vedieť

Aj keď svetelná terapia nie je vhodná pre každého, dermatológ vám môže odporučiť, či ošetrenie svetlom prospeje vašim konkrétnym kožným problémom.

 

Môže pomôcť v boji proti rakovine

Výskum publikovaný v časopise Journal of Cosmetic Dermatology poukazuje na to, že vitamín D pochádza zo slnečného ultrafialového žiarenia a že existujú dôkazy, že nízka hladina vitamínu D môže zvyšovať riziko 16 rôznych typov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, vaječníkov a prostaty.

 

Napriek tomu, že nadmerné slnečné žiarenie môže prispievať k vzniku rakoviny kože, mierne množstvo slnečného žiarenia má v skutočnosti preventívne účinky, pokiaľ ide o rakovinu.

 

Podľa vedcov majú ľudia, ktorí žijú v oblastiach s menším počtom hodín denného svetla, vyššiu pravdepodobnosť výskytu niektorých špecifických druhov rakoviny ako tí, ktorí žijú tam, kde je počas dňa viac slnka. Medzi tieto druhy rakoviny patrí napr:

 

  • rakovina hrubého čreva,
  • Hodgkinov lymfóm,
  • rakovina vaječníkov,
  • rakovina pankreasu,
  • rakovina prostaty.

rakovina

 

Budovanie silných kostí

Vystavenie ultrafialovému žiareniu B v slnečných lúčoch spôsobuje, že sa v koži človeka vytvára vitamín D. Podľa jednej štúdie z roku 2008 si ľudia počas 30 minút v plavkách vytvoria nasledujúce množstvo vitamínu D:

 

  • 50 000 medzinárodných jednotiek (IU) u väčšiny belochov.
  • 20 000 až 30 000 IU u opálených ľudí.
  • 8 000 až 10 000 IU u ľudí tmavej pleti.

Vitamín D vytvorený vďaka slnku hrá veľkú rolu v zdraví kostí. Nízka hladina vitamínu D je spájaná s krivicou u detí a chorobami, ktoré spôsobujú zánik kostí, ako je osteoporóza a osteomalácia.

 

Podporuje lepší spánok

Štúdie ukazujú, že existuje vzťah medzi slnečným žiarením a serotonínom, chemickou látkou v mozgu, ktorá hrá úlohu v regulácii nálady a mnohých telesných procesoch, vrátane spánku.

 

Iná štúdia zistila, že pobyt na slnku zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní pravidelného cirkadiánneho rytmu, a pretože sa podieľa na produkcii vitamínu D, reguluje rôzne funkcie v tele, ktoré podporujú pokojný spánok.

 

spánek

 

Ako získať viac slnečného svitu

Koľko slnečného svetla denne potrebujete? To záleží od typu vašej pokožky a UV indexu v oblasti, kde žijete, ale všeobecne platí, že pokiaľ je to možné, doprajte si päť až 15 minút priameho slnečného žiarenia aspoň trikrát týždenne.

 

V letných mesiacoch, kedy je index veľmi vysoký, môžete používať opaľovací krém na tvár a ďalšie citlivé oblasti, aby ste sa vyhli spáleniu, ale nechajte ruky a nohy počas tejto doby na slnku. V chladnejších mesiacoch môžete na priamom slnku stráviť dlhšiu dobu bez rizika spálenia.

 

Aj keď je dostatočné vystavovanie sa slnečnému žiareniu životne dôležité pre ľudské zdravie, je tiež dôležité vyhnúť sa spáleniu. Vedci odporúčajú, aby ste sa počas obdobia s vysokým okolitým UV žiarením nevystavovali priamemu slnku dlhšie ako päť až 30 minút (v závislosti od typu vašej pokožky a UV indexu), aby ste sa vyhli spáleniu.

 

A čo nepriame slnečné žiarenie alebo používanie slnečnej lampy? Pokiaľ ide o zlepšenie nálady a podporu lepšieho spánku, je prospešné aj nepriame slnečné svetlo.

 

Napríklad sedenie pri slnečnom okne má rozhodne svoje výhody. Pokiaľ nemáte prístup k prirodzenému slnečnému svetlu, je účinnou alternatívou použitie slnečnej lampy alebo svetelného terapeutického boxu.

 

Vedeli ste?

Jedna štúdia zistila, že svetelná terapia je účinnou liečbou sezónnej afektívnej poruchy a má prínos už po 20 minútach používania, ktorý pretrváva až 60 minút.

 

Príliš veľa slnečných lúčov

Príliš veľa času stráveného vonku bez ochrany môže nielen zvýšiť pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu kože, ale tiež spôsobiť rýchlejšie starnutie pokožky, vrásky, kožovitú štruktúru a tmavé škvrny.

 

Spálená koža využíva na hojenie bielej krvinky imunitného systému. To môže ovplyvniť schopnosť vášho tela bojovať s choroboplodnými zárodkami a zvýšiť pravdepodobnosť ochorenia.

 

opalování

 

Ochrana pred slnečnými lúčmi

Kedykoľvek ste dlhšiu dobu vonku, potrebujete slnečné okuliare, ktoré blokujú UV žiarenie, a klobúky so širokou krempou. Slnko môže poškodiť vaše oči kedykoľvek, nielen v lete, a lúče môžu prechádzať aj cez mraky (nezabudnite, že rovnakú ochranu potrebujú aj deti).

 

Najvhodnejší je faktor SPF 15 alebo vyšší. Hľadajte "širokú expozíciu", ktorá blokuje väčšiu časť UV žiarenia. Naneste si ho 30 minút predtým, než vyjdete von, a nezabudnite na miesta, ako sú pery, uši a krk. Ak plávate alebo sa potíte, naneste si ho viac.

 

Dobré vedieť

Medzi 10. a 16. hodinou, kedy sú slnečné lúče najsilnejšie, sa snažte vyhýbať priamemu slnku a robte si prestávky vo vnútri.

 

Solárium 

Solárium tiež zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože. Ak sa opaľujete pred 35. rokom veku, máte o 60 % vyššiu pravdepodobnosť, že ochoriete na melanóm.

 

Dokonca aj jedno sedenie môže zvýšiť vaše šance na melanóm o 20% a na iné typy až o 65%. Ak sa chcete opáliť na celom tele, môžu byť jednou z možností opaľovacie mlieka. Väčšina z nich je bezpečná, ale obvykle neobsahujú opaľovací krém, takže sa nezabudnite natrieť aj ním.

 

Súhrn 

Posedenie na slnečnom svetle má v sebe niečo veľmi upokojujúce a povzbudzujúce. Zanecháva v nás pocit sviežosti a zlepšuje nám náladu, ale to nie je všetko, čo pobyt na slnku robí pre naše zdravie.

 

Prínos slnečného žiarenia v skutočnosti spočíva v produkcii vitamínu D, ktorý zohráva zásadnú úlohu pre zdravie imunitného systému, zdravie kostí, správny spánok a ďalšie.

 

Mali by ste sa snažiť o päť až 15 minút priameho slnečného žiarenia denne v závislosti od typu vašej pokožky a indexu UV žiarenia. Ak nemáte prístup k priamemu slnečnému žiareniu, skúste sedieť pri okne alebo používať svetlo na slnečnú terapiu.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2290997/ 

https://www.healthline.com/health/depression/benefits-sunlight#benefits

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.