Probiotiká a prebiotiká - aký je medzi nimi rozdiel?

Strava

Probiotiká a prebiotiká spolu úzko súvisia. Aký je medzi nimi rozdiel a kde sa nachádzajú? Aký majú vplyv na ľudský organizmus? To a ešte viac sa dozviete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Probiotiká a prebiotiká - aký je medzi nimi rozdiel?

Najdôležitejších 5 bodov článku

  • Čo sú prebiotiká a probiotiká
  • Prečo sú baktérie dobré pre črevá
  • Výhody užívania probiotík a prebiotík
  • V akých potravinách sa nachádzajú probiotiká a prebiotiká
  • Bezpečnosť probiotík a prebiotík

 

Probiotiká sú prospešné baktérie a prebiotiká sú potravou pre tieto baktérie. Konzumácia potravín alebo doplnkov stravy obsahujúcich obidve tieto látky môže pomôcť dosiahnuť rovnováhu črevných baktérií.

 

Čo sú prebiotiká a probiotiká? 

Prebiotiká aj probiotiká podporujú telo pri vytváraní a udržiavaní zdravej kolónie baktérií a iných mikroorganizmov, ktoré podporujú črevá a pomáhajú pri trávení. 

 

Tieto prospešné mikróby, nazývané mikrobióm, pomáhajú udržiavať zdravú funkciu čriev a môžu dokonca pomôcť pri podobných zápalových ochoreniach čriev. 

 

Tieto zložky potravy pomáhajú podporovať prospešné baktérie tým, že im poskytujú potravu a vytvárajú prostredie, v ktorom môžu mikroorganizmy prosperovať.

 

Prebiotiká sa nachádzajú v potravinách bohatých na vlákninu, ako je ovocie, zelenina a celozrnné výrobky. Probiotiká sa nachádzajú v mnohých fermentovaných potravinách vrátane jogurtu, kyslej kapusty a tempehu.

 

Vedeli ste, že? 

Každý človek začína pri narodení so svojím vlastným jedinečným mikrobiómom. Dopĺňame ho prostredníctvom potravín, ktoré konzumujeme.

 

Prečo sú črevné baktérie prospešné?

Správne baktérie v tráviacom trakte vás chránia pred škodlivými baktériami a plesňami. Štúdia z roku 2013 ukazuje, že rôzne typy týchto dobrých baktérií môžu pomôcť vášmu imunitnému systému, zlepšiť vašu náladu a dokonca pomôcť pri chudnutí.

 

Niektoré črevné baktérie navyše produkujú vitamín K a mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Tieto mastné kyseliny sú hlavným zdrojom živín pre bunky vo vašom hrubom čreve. 

 

Pomáhajú vytvárať silnú črevnú bariéru, ktorá chráni pred škodlivými látkami, vírusmi a baktériami. Pomáhajú tiež zmierňovať zápaly a môžu znižovať riziko vzniku rakoviny.

 

Vedeli ste, že? 

V hrubom čreve sa nachádza 100 biliónov "dobrých" baktérií, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie. 

 

bakterie

 

Ako jedlo ovplyvňuje črevné baktérie?

Potrava, ktorú konzumujeme, ovplyvňuje rovnováhu medzi dobrými a zlými baktériami v čreve. Napríklad strava s vysokým obsahom cukru a tukov môže negatívne ovplyvniť črevné baktérie a prispieť k inzulínovej rezistencii a ďalším zdravotným problémom.

 

Keď pravidelne konzumujeme nezdravé potraviny, podporujeme rast zlých baktérií, ktoré sa potom ľahšie množia a vytláčajú tie dobré. Škodlivé baktérie a menej zdravá črevná flóra sa spájajú aj s vyšším indexom telesnej hmotnosti (BMI).

 

Okrem toho potraviny ošetrené pesticídmi môžu negatívne ovplyvňovať črevné baktérie, hoci na potvrdenie týchto účinkov je potrebný ďalší výskum.

 

Štúdie tiež ukázali, že antibiotiká môžu spôsobiť trvalé zmeny v určitých typoch baktérií, najmä ak sa užívajú v detstve a dospievaní. Keďže antibiotiká sa používajú tak často, vedci teraz skúmajú, ako môžu tieto zmeny spôsobiť zdravotné problémy v neskoršom veku.

 

 

Ako prebiotiká fungujú? 

Prebiotiká sú nestráviteľné zložky potravy, ako napríklad niektoré vlákniny. Keď sa dostanú do čreva, stanú sa potravou pre prospešné mikroorganizmy v čreve a rozkladajú sa na chemické látky, ktoré stimulujú ich rast a aktivitu.

 

Konzumáciou rôznych prebiotických potravín môžeme vyživovať prospešné mikroorganizmy v črevách a prispieť k zdravšej a rozmanitejšej mikroflóre. To môže viesť k zlepšeniu zdravia čriev a metabolizmu a tiež pomôcť zabrániť rastu škodlivých baktérií ("patogénov") v našich črevách.

 

Hoci pojem prebiotiká zahŕňa širokú škálu zlúčenín, všetky prispievajú k dobrému zdraviu tráviaceho traktu. Medzi niektoré funkcie prebiotík patrí podpora metabolizmu živín a regulácia nášho imunitného systému a ovplyvňovanie rizika ochorení. 

 

Prebiotiká zvyšujú produkciu zdraviu prospešných zlúčenín, ako sú mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA), ktoré sú spojené so zníženým rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva.

 

Dôkazy naznačujú, že prebiotiká pomáhajú aj pri zápche tým, že podporujú pravidelnejšiu, častejšiu a dobre formovanú stolicu.

 

Výhody prebiotík 

Ich hlavným prínosom je podpora zdravia čriev, zlepšenie trávenia a zníženie problémov spojených s užívaním antibiotík.

 

Prebiotiká môžu tiež pomôcť pri vstrebávaní vápnika a podporiť rast probiotických baktérií, ktoré pomáhajú zlepšiť metabolizmus a spracovanie sacharidov. Vo väčšine prípadov sa prebiotiká nachádzajú priamo v potravinách.

 

Výskum prebiotík je menej rozvinutý ako výskum probiotík, a hoci sa nepotvrdilo, že by kombinácia prebiotík a probiotík bola škodlivá, ľudia s vážnymi zdravotnými problémami by sa mali pred užívaním akýchkoľvek doplnkov poradiť s lekárom. 

 

fermentovane jidlo

 

Výhody probiotík 

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pri konzumácii v primeranom množstve môžu byť zdraviu prospešné. Hoci výsledky výskumu nie sú úplne presvedčivé, naznačujú niekoľko potenciálnych prínosov:

 

Zdravie tráviaceho traktu

Štúdie ukazujú, že probiotiká môžu zlepšiť trávenie a znížiť riziko hnačky spojenej s užívaním antibiotík o 60 %. Môžu tiež pomôcť novorodencom predchádzať závažnému ochoreniu nazývanému nekrotizujúca enterokolitída.

 

Duševné zdravie 

Niektoré výskumy naznačujú, že probiotiká môžu zmierniť príznaky depresie, čo súvisí s prepojením medzi zdravím čriev a mozgu.

 

Príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS)

Probiotiká môžu zlepšiť príznaky IBS, ale nie je jasné, aký významný je tento účinok ani ktorý kmeň probiotík je najúčinnejší.

 

Prevencia a liečba iných ochorení

Ďalší výskum skúma, či probiotiká môžu znížiť potrebu užívania antibiotík, výskyt prechladnutia, zápalu pľúc, tehotenskej cukrovky, vaginálnych infekcií a ekzémov.

 

Vedeli ste, že? 

Existujú probiotické výživové doplnky, ktoré podporujú rast zdravých baktérií vo vagíne, podobne ako probiotické tablety (spolu s potravinami, ako je jogurt a kimchi) v tráviacom trakte. 

 

Prebiotické potraviny 

Skôr ako si pôjdete kúpiť drahé prebiotické výživové doplnky, nezabudnite, že mnohé potraviny ich prirodzene obsahujú. Prebiotiká sú totiž druhy vlákniny, ktoré sa nachádzajú v zelenine, ovocí a strukovinách.

 

Ľudia nie sú schopní stráviť tieto typy vlákniny, ale vaše dobré črevné baktérie ich stráviť dokážu. Medzi potraviny s vysokým obsahom prebiotickej vlákniny patria:

  • strukoviny, fazuľa a hrach,
  • ovos,
  • banány,
  • bobuľovité ovocie,
  • topinambury (nie sú rovnaké ako bežné artičoky),
  • špargľa,
  • cesnak,
  • pór,
  • cibuľa.

Probiotické potraviny

Existuje aj mnoho probiotických potravín, ktoré prirodzene obsahujú prospešné baktérie, napríklad jogurt. Kvalitný obyčajný jogurt so živými kultúrami môže byť fantastickým doplnkom vašej stravy, ak chcete doplniť prospešné baktérie.

 

Ďalšou skvelou možnosťou sú fermentované potraviny, ktoré obsahujú prospešné baktérie, ktorým sa darí na prirodzene sa vyskytujúcom cukre alebo vláknine v potravinách.

 

Medzi príklady fermentovaných potravín patria:

  • Kyslá kapusta,
  • kimchi,
  • kombuchový čaj,
  • kefír (mliečny aj nemliečny),
  • fermentované potraviny,
  • niektoré druhy nakladanej zeleniny (nepasterizovanej).

Dobré vedieť

Ak sa chystáte konzumovať fermentované potraviny pre ich probiotické účinky, uistite sa, že nie sú pasterizované, pretože tento proces ničí baktérie.

 

Niektoré z týchto potravín možno považovať aj za synbiotické, pretože obsahujú prospešné baktérie aj prebiotický zdroj vlákniny, ktorým sa baktérie živia. Príkladom synbiotických potravín sú syry, kefír a kyslá kapusta.

 

Sú prebiotiká a probiotiká bezpečné?

U zdravých ľudí je konzumácia prebiotík a probiotík zvyčajne bezpečná a zriedkavo spôsobuje zdravotné problémy. Niektorí ľudia však môžu pri ich pridaní do stravy dočasne pociťovať plynatosť a črevné ťažkosti. 

 

U ľudí so závažnými ochoreniami alebo oslabeným imunitným systémom môžu probiotiká zvýšiť riziko infekcií. V týchto prípadoch sa poraďte so svojím lekárom alebo zdravotníckym pracovníkom.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz.

 

Zdroje: 

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323490#foods 

https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/what-are-prebiotics-and-probiotics-and-are-they-important-for-health 

https://www.healthline.com/health/prebiotics-vs-probiotics 

https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know