Ginkgo biloba - zdravotné prínosy, riziká, použitie

Strava
Rastliny

Ginkgo biloba alebo ginko dvojlaločný je jeden z najstarších žijúcich druhov stromov na svete. Aké prináša benefity a kedy môže byť naopak nebezpečný? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Ginkgo biloba - zdravotné prínosy, riziká, použitie

5 najdôležitejších bodov článku

  • Čo je to Ginkgo biloba a ako vyzerá
  • Účinky Ginkgo biloby
  • Aké môžu byť nežiaduce účinky Ginkgo biloby
  • Použitie a dávkovanie Ginkgo biloby
  • Liekové interakcie

 

Ginkgo biloba má mnoho možných zdravotných prínosov, vrátane zlepšenia pamäti, zníženia úzkosti a môže podporovať zdravie srdca. Existujú tiež možné riziká a vedľajšie účinky.

 

Ginkgo biloba 

Ginkgo biloba, známa aj ako ginko dvojlaločný, je jedným z najstarších žijúcich druhov stromov na svete. Má vejárovité listy a pochádza z Číny, kde sa jeho semená už po stáročia používajú v tradičnej čínskej medicíne na zlepšenie kognitívneho zdravia a na liečbu astmy, bronchitídy a porúch obličiek a močového mechúra.

 

Dnes je Ginkgo biloba, extrakt zo sušených listov stromu, široko dostupný vo forme doplnkov stravy. Hoci výskumy sú obmedzené, existujú určité dôkazy, že extrakt z Ginkga môže pomôcť zlepšiť príznaky demencie a zlepšiť prietok krvi.

 

Vedeli ste?

EGb761 a GBE sú vedecké termíny pre štandardizovaný extrakt z rastliny ginkgo biloba, ktorá je často známa svojimi účinkami na posilnenie mozgu.

 

ginkgo biloba

listy Jinanu dvojlaločnatého (Gingko biloby)

 

Účinky Ginkgo biloby 

Ginkgo biloba môže mať množstvo zdravotných prínosov, vrátane zlepšenia kognitívnych funkcií. Tradičné využitie je široké, ale nie všetky boli potvrdené výskumom.

 

TIP: Pre optimálne fungovanie mozgu a podporu kognitívnych funkcií vyskúšajte náš unikátny produkt BYSTRÝ MOZOG. Vďaka kombinácii Ashwagandhy, L-Theanínu, L-Tryptofánu, Ginkgo biloby, Kurkumínu, Piperinu a vitamínu B6 získa váš mozog potrebné živiny pre lepšiu pamäť, sústredenie, jasnú myseľ a vitalitu.

 

bystrý mozog

 

Zlepšenie pamäte, demencie a Alzheimerova choroba

Existujú určité dôkazy, že Ginkgo môže pomôcť ľuďom s demenciou, hoci na potvrdenie tejto skutočnosti je potrebné vykonať ďalšie štúdie. Prínosy môžu zahŕňať:

 

  • zlepšenie myslenia a pamäte
  • lepšie sociálne správanie
  • lepšiu schopnosť vykonávať každodenné úlohy.

Jedna štúdia zistila, že extrakt z Ginkgo biloby, známy ako EGb 761, je klinicky účinný pri liečbe Alzheimerovej choroby. Iný výskum podobne dospel k záveru, že EGb 761 je bezpečný a pravdepodobne účinný pri stabilizácii a prípadnom zlepšení kognitívnych a sociálnych funkcií pacientov s demenciou počas 6 až 12 mesiacov.

 

Vedci sa domnievajú, že Ginkgo zlepšuje kognitívne funkcie, pretože podporuje dobré prekrvenie mozgu a chráni mozog a ďalšie časti pred poškodením neurónov.

 

jinan plod

plod Jinanu dvojlaločnatého (Gingko biloby)

 

Bohatá na antioxidanty

Listy ginka dvojlaločného sú bohatým zdrojom flavonoidov a terpenoidov so silnou antioxidačnou aktivitou. Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré zabraňujú alebo spomaľujú poškodenie spôsobené voľnými radikálmi.

 

Voľné radikály sú škodlivé, nestabilné molekuly vznikajúce pri normálnom delení buniek, ktoré môžu narušiť mnoho prirodzených procesov v tele, vrátane dýchania a trávenia potravy. K tvorbe voľných radikálov môžu viesť aj vonkajšie faktory, ako je vystavenie slnečnému žiareniu a cigaretový dym. Keď sa voľné radikály nahromadia, môžu viesť k poškodeniu buniek a zdravotným problémom.

 

Môže podporovať zdravie srdca

Niektoré štúdie, na ktorých sa zúčastnili ľudia s vysokým rizikom srdcových ochorení, zistili, že u pacientov užívajúcich ginkgo bilobu dochádza k zníženiu tvorby aterosklerotického plaku (ktorý vedie k arterioskleróze) a k oxidácii LDL cholesterolu.

 

Zdá sa, že hlavným prínosom užívania tejto byliny pre zdravie srdca je jej vynikajúca antioxidačná schopnosť – užívanie tohto doplnku zvýšilo aktivitu jedných z najsilnejších antioxidantov v tele, superoxiddismutázy a glutatiónu.

 

Dobré vedieť

Ďalšou výhodou je, že zrejme zvyšuje hladinu cirkulujúceho oxidu dusnatého, zlúčeniny zodpovedné za rozširovanie ciev a podporu zdravého krvného obehu.

 

Môže pomôcť zlepšiť libido

Výsledky sú zatiaľ trochu rozporuplné, ale zdá sa, že ginkgo biloba má určitý vplyv na libido, pretože pomáha efektívnejšiemu prietoku krvi a uvoľňuje hladké svalstvo.

 

Zaujímavé je, že najvýznamnejším výsledkom je zatiaľ možnosť liečby sexuálnych dysfunkcií vyvolaných psychotropnými liekmi používanými na liečbu depresie - konkrétne SSRI. V prvej otvorenej klinickej štúdii ginkgo biloba zlepšila sexuálne funkcie (najmä u žien) u osôb, ktoré neboli schopné výkonu kvôli vedľajším účinkom SSRI.

 

Následné štúdie však nepriniesli rovnaký výsledok. Vedci si nie sú istí, či sa im podarí zopakovať výsledky prvej štúdie, ale výskum sa napriek tomu zdá byť nádejný.

 

jinan dvoulaločný strom

strom Gingko biloby (Jinanu dvojlaločnatého)

 

Pomáha liečiť migrény

U mladších jedincov, ktorí trpia migrénou s aurou alebo bez nej, môže Ginkgo biloba pomôcť zbaviť sa migrény, vrátane zníženia frekvencie a závažnosti. Prvá štúdia sledujúca tieto účinky zistila, že na pozorovanie výrazných zmien bolo potrebných približne troch mesiacov. V ďalších mesiacoch sa zlepšenie ďalej zvyšovalo.

 

Ďalšia štúdia, tentoraz publikovaná v roku 2009, zaznamenala rovnaké zmeny u žien, ktoré popri migréne trpeli aj aurou. Výskumníci podávali pacientom kombináciu ginkgo biloby, vitamínu B2 a koenzýmu Q10 po dobu celkom štyroch mesiacov (po dvoch mesiacoch, počas ktorých ľudia vysadili svoje doterajšie lieky).

 

Migrény s aurou do konca štvrtého mesiaca úplne vymizli u viac ako 42 % účastníkov štúdie, zatiaľ čo u zvyšných účastníkov došlo k čiastočnému zlepšeniu príznakov.

 

Dobré vedieť

Ginkgo biloba je pravdepodobne nebezpečná, keď sa užíva počas tehotenstva. Mohlo by to spôsobiť predčasný pôrod alebo krvácanie počas pôrodu, ak by bolo použité blízko tejto doby.

 

Podporuje zdravú pokožku

Ginkgo biloba v niekoľkých rôznych prípadoch pomáha pri pravidelnom užívaní zlepšovať kvalitu pokožky.

 

Napríklad doplňovanie Ginkgo biloby spôsobuje malé, ale významné zlepšenie príznakov vitiliga, poruchy pigmentácie, ktorá spôsobuje biele škvrnité škvrny na koži. Pri dávke 120 miligramov denne sa u účastníkov dvoch štúdií prejavila znateľná repigmentácia kože a zmenšenie veľkosti a rozšírenie lézií.

 

Môže zlepšiť kvalitu spánku

V mnohých prípadoch sa zdá, že ginkgo môže pomôcť zlepšiť kvalitu spánku bez ovplyvnenia funkcie REM. Táto výhoda je pripisovaná jeho antioxidačnej aktivite. U ľudí, ktorí sú zdraví, ale nemôžu spať, môže 240 miligramov ginkgo biloba denne zvýšiť subjektívnu kvalitu spánku.

 

Ginkgo biloba najvýraznejšie zlepšuje spánok tým, ktorí strácajú spánok pri užívaní trimipramínu, obľúbeného antidepresíva.

 

TIP: Pokiaľ Vás trápia problémy so spánkom, vyskúšajte naše Magnézium - PRE SPÁNOK, ktoré kombinuje magnézium s vitamínom B6, L-tryptofánom, Valeriánom lekárskym a Chmeľom otáčavým. Vďaka tomuto spojeniu zaistíte telu prísun potrebných látok, ktoré pozitívne ovplyvnia náladu aj kvalitu spánku.

 

 

Pomáha bojovať s fibromyalgiou

Niektoré štúdie zistili, že suplementácia CoQ10 a ginkga spoločne zlepšila kvalitu života ľudí s diagnostikovanou fibromyalgiou, poruchou nervového systému, ktorá môže spôsobiť únavu; bolesti hlavy; problémy so spánkom, úzkosť a depresie.

 

Môže pomôcť udržiavať zdravie očí

Aj keď je stále potrebných viac dôkazov, zdá sa, že ginkgo je prospešné pre zdravie očí. Prehľad skúmal výsledky tejto byliny na zníženie rizika vekom podmienenej makulárnej degenerácie, vďaka jej faktorom aktivujúcim krvné doštičky a prevencii poškodenia membrán spôsobenej voľnými radikálmi.

 

Zatiaľ neexistuje mnoho výskumov, ale doterajšie výsledky naznačujú, že Ginkgo biloba môže zlepšiť videnie. Zatiaľ nie je jasné, či je skutočne preventívna pre vekom podmienenú makulárnu degeneráciu.

 

Ďalším neočakávaným prínosom môže byť schopnosť ginkga znížiť príznaky zápalu spojiviek. Zápal spojiviek, známe tiež ako konjunktivitída, je infekcia, ktorá môže byť spôsobená ako vírusmi, tak baktériami a často sama vymizne do 10 dní. V porovnaní s očnými kvapkami s placebom kvapky s extraktom z Ginkgo biloba zmiernili príznaky spôsobené alergiami.

 

gingko list

 

Môže pomôcť predchádzať alebo liečiť ADHD

Jedna štúdia naznačuje, že ginkgo biloba môže byť trochu účinné pri znižovaní symptómov ADHD u detí. Každému dieťaťu v skupine 50 s diagnózou ADHD bolo podávaných až 120 miligramov Ginkgo biloby denne, čo malo za následok nižšie hodnotené príznaky ADHD.

 

Doplnok však neprekonal metylfenidát (Ritalin), čo naznačuje potrebu budúcich skúšok pri vyšších dávkach.

 

Dobré vedieť

Nejedzte semená alebo nespracované listy Jinanu dvojlaločnatého, pretože sú toxické.

 

Dokáže bojovať s príznakmi predmenštruačného syndrómu (PMS)

Niektoré skoré výskumy preukázali pozitívne účinky užívania ginkga na zníženie príznakov PMS – ako sú zmeny nálad, bolesti hlavy, úzkosť, únava a bolesti svalov.

 

Jedna štúdia porovnávala účinky na Ginkgo biloba u dvoch skupín žien, ktoré mali podobnú závažnosť symptómov PMS. Po šesťmesačnej intervencii s Ginkgo došlo k významnému zníženiu celkovej závažnosti fyzických a psychických symptómov ako v skupine užívajúcej 40 miligramov extraktu z Ginkga denne, tak v skupine s placebom. Avšak vyššie percento skupiny užívajúcej Ginkgo (23,7 percenta) malo zlepšenie v porovnaní s placebom (8,7 percenta).

 

Staršia klinická štúdia z roku 1993 zistila podobné výsledky. Zatiaľ čo symptómy boli rovnaké v skupine s placebom oproti testovanej skupine, na konci mali všetci účastníci užívajúci Ginkgo biloba významné zníženie symptómov PMS, ktoré nebolo pozorované v skupine s placebom.

 

gingko biloba listy

 

Nežiaduce účinky Ginkgo biloby

Ginkgo biloba môže mať nežiaduce účinky aj pri miernom užívaní. Nežiaduce účinky užívania doplnkov stravy s ginkgom môžu zahŕňať:

 

  • Bolesť hlavy
  • Závraty
  • Žalúdočná nevoľnosť
  • Búšenie srdca
  • Zápcha
  • Vyrážka (alergická kožná reakcia)
  • Nadmerné krvácanie (ak máte zvýšené riziko krvácania)

Pokiaľ konzumujete surové alebo pražené semená Ginkga alebo surové listy, môže u vás tiež dôjsť k otrave Ginkgom. Príznaky môžu mať rôznu závažnosť v závislosti od vášho veku, veľkosti a spôsobu konzumácie. Otrava ginko dvojlaločným sa častejšie vyskytuje u detí, ktoré náhodne zjedli Jinan dvojlaločný. Otrava Jinanom dvojlaločným spôsobuje nedostatok B6, ktorý vedie k príznakom, ako sú:

 

  • Zvracanie
  • Ospalosť
  • Záchvaty
  • Bezvedomie
  • problémy s dýchaním
  • Žalúdočná nevoľnosť
  • Tmavo fialová pleť
  • Hnačka

Vedeli ste?

Ginkgo biloba je komerčne dostupná vo formách kapsúl, tabliet, tekutých extraktov alebo čaju.

 

Použitie a dávkovanie Ginkgo biloby

Môže trvať štyri až šesť týždňov, kým uvidíte akékoľvek účinky Ginkga, v závislosti od stavu, ktorý sa pokúšate liečiť. Účinky ginkgo biloba sa zdajú byť závislé na dávke, takže čím viac budete užívať, tým väčšie výsledky môžete vidieť - aj keď by ste sa mali starostlivo držať odporúčaných hodnôt.

 

V závislosti od stavu sa dávky môžu pohybovať od 40 do 360 miligramov denne. Dávka medzi 120 až 240 miligramami denne, rozdelená do samostatných dávok, sa zdá byť vo väčšine prípadov bezpečná aj účinná.

 

Medzi ľudí, ktorí by nemali užívať ginkgo biloba, patria deti, tehotné alebo dojčiace ženy, epileptici a ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi. Pacienti s diabetom by nemali používať Ginkgo bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom.

 

gingko biloba

 

Liekové interakcie Ginkgo biloby

Je možné, že tento extrakt môže interagovať s určitými liekmi, vrátane antikoagulancií a protidoštičkových látok. Môže tiež narušiť zotavenie po operácii alebo vážnych zraneniach.

 

Nepoužívajte doplnok, ak užívate lieky vrátane liekov na riedenie krvi, antidepresíva, ako sú SSRI/MAOI, a NSAID (vrátane ibuprofénu a Tylenolu).

 

Vždy je dobré držať sa odporúčaných dávok akýchkoľvek bylín a tiež ich zmieniť svojmu lekárovi, ak užívate iné recepty, pripravujete sa na operáciu alebo bojujete s chronickými poruchami – týmto spôsobom potenciálne nedochádza k nebezpečným interakciám.

 

Záver

Ginkgo biloba je bylina s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami tradične používaná v čínskej medicíne. Môže tiež pomôcť zlepšiť obeh a prietok krvi. Kvôli týmto vlastnostiam niektoré dôkazy naznačujú, že bylina môže ponúknuť zdravotné výhody, ako je zlepšenie príznakov demencie a podpora zdravia očí. Je však potrebný ďalší výskum, aby sme plne porozumeli jeho bezpečnosti a účinnosti.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje 

https://www.verywellhealth.com/potential-benefits-of-ginkgo-biloba-7499182

https://draxe.com/nutrition/ginkgo-biloba-benefits/ 

https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-precautions-side-effects-of-ginko-biloba/

https://www.health.com/ginkgo-biloba-7499668  

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tereza Hoffmannová - Herbalus 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.