Čierne korenie - nutričné ​​hodnoty, použitie, zdravotné benefity

|
Strava
Rastliny

Čierne korenie má doma takmer každý. Aký je však jeho pôvod, delenie a aké má zdravotné prínosy? Prečo je vhodné ho konzumovať na dennej báze? Kto by si naopak na jeho konzumáciu mal dať pozor?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Čierne korenie - nutričné ​​hodnoty, použitie, zdravotné benefity

Čierne korenie je často používaným korením v každej kuchyni a vykazuje mnoho zdraviu prospešných účinkov. Piperín, ktorý mu prepožičiava charakteristickú arómu, je jeho najdôležitejšou zložkou, ktorá dodá každému pokrmu výraznosť. Vďaka minerálnym látkam obsiahnutým v korení je veľmi užitočný pri liečbe prechladnutia, horúčky a tiež nadváhy. V akých ďalších prípadoch sa oplatí tento produkt používať? Pomáha korenie skutočne spaľovať tuky?

 

Čierne korenie - čo obsahuje?

Čierne korenie je cenené predovšetkým pre svoju charakteristickú chuť, ktorá je mierne pikantná, hlboká a veľmi výrazná. Pikantným aj sladkým pokrmom dodáva jedinečnú arómu. V kuchyni sa najčastejšie používa ako korenie na prehriatie a zvýraznenie chuti pokrmov.

 

Je však dobré vedieť, že to nie sú všetky vlastnosti korenia. Je to veľmi cenný a dôležitý doplnok stravy, ktorý telu dodáva okrem iného cenné minerálne látky:

  • vlákninu,
  • triesloviny,
  • piperín,
  • horčík,
  • železo,
  • vápnik,
  • mangán,
  • meď.

Korenie obsahuje aj esenciálne oleje, ktoré sú zodpovedné za charakteristickú chuť a hrejivé vlastnosti korenia.

 

Napriek tomu, že jeho malé množstvo v jednotlivých pokrmoch zdravie výrazne neovplyvní, oplatí sa ho zaradiť do každodenného jedálnička a používať špeciálne prípravky s jeho prídavkom, aby ste rýchlo zaznamenali účinky.

 

čierne korenie

 

Čierne korenie - zdravotné vlastnosti

Stojí za to vedieť, že korenie stimuluje sekréciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku. Vďaka tomu prebiehajú tráviace procesy rýchlejšie, čo znižuje pravdepodobnosť hnačiek, koliky, nadúvanie a bolestivé zápchy. To je dôležité najmä po ťažkom, nestráviteľnom jedle. Pravidelná konzumácia tohto korenia potláča tvorbu plynov v črevách a zvyšuje potenie, vďaka ktorému sa telo čistí od toxínov.

 

Okrem toho má používanie čierneho korenia ako potravinové prísady priaznivý vplyv na zdravie, pohodu a je tiež vynikajúce ako preventívne opatrenie pri liečbe mnohých ochorení:

  • je močopudnou látkou,
  • pomáha zlepšovať prekrvenie tkanív,
  • čistí telo od škodlivých odpadových látok,
  • má protizápalový účinok,
  • zlepšuje vstrebávanie vitamínov A, C a selénu,
  • urýchľuje metabolizmus,
  • pomáha pri liečbe prechladnutia,
  • znižuje horúčku,
  • má zahrievací účinok,
  • má relaxačný účinok,
  • znižuje hladinu stresu,
  • posilňuje imunitu. 

TIP: Na podporu pečene vyskúšajte doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ, ktorý obsahuje vyváženú zmes prírodných látok, ktoré podporujú regeneráciu pečene, detoxikáciu pečeňových buniek, chránia ich pred poškodením a udržujú optimálnu funkciu tohto kľúčového orgánu.

 

zdravá pečeň

 

Piperín - zázračná zložka korenia

Piperín, ktorý je obsiahnutý v korení patrí do skupiny alkaloidov. Má množstvo zdraviu prospešných vlastností, kvôli ktorým stojí za to po tomto korení siahnuť. Jedná sa o prírodnú antibakteriálnu a protiplesňovú látku, ktorá je ideálna ako prírodný prostriedok proti prechladnutiu a zápalom v krku.

 

Navyše piperín vykazuje aj protirakovinové účinky. Tvorí vynikajúce duo s kurkumínom, ktorý má pozitívne účinky okrem iného pri liečbe rakoviny prsníka. Stojí za to vedieť, že pri liečbe rakoviny sa používajú 20-krát vyššie dávky piperínu ako pri redukčnej diéte. Na druhú stranu pravidelná konzumácia tejto látky môže pomôcť pri prevencii.

 

Okrem toho je táto neobvyklá zložka korenia vynikajúca ako liek na vitiligo. Prispieva totiž k tvorbe melanocytov, ktoré sú zodpovedné za farbu kože. Pomáha tiež pri liečbe depresie a demencie. Vďaka obsahu účinných látok sa korenie oplatí používať pri Alzheimerovej chorobe, pretože podporuje pamäť, sústredenie a fungovanie nervového systému.

 

TIP: Pre optimálne fungovanie mozgu a podporu kognitívnych funkcií vyskúšajte náš unikátny produkt BYSTRÝ MOZOG. Vďaka kombinácii Ashwagandhy, L-Theanínu, L-Tryptofánu, Ginkgo biloby, Kurkumínu, Piperinu a vitamínu B6 získa váš mozog potrebné živiny pre lepšiu pamäť, sústredenie, jasnú myseľ a vitalitu.

 

herbalus mozek

 

Korenie - prírodná podpora tráviaceho systému

Alkaloid obsiahnutý v korení, piperín, je zodpovedný za pikantnú chuť a vôňu tohto korenia. Účinok tejto zložky na organizmus možno pocítiť už počas jedla – jedná sa predovšetkým o zahrievací pocit pre telo.

 

Piperín spôsobuje intenzívne vylučovanie enzýmov potrebných na trávenie potravy, takže prídavok korenia v jednotlivých pokrmoch pomáha zlepšovať črevnú peristaltiku.

 

Správne fungujúci tráviaci systém zaručuje nielen rýchlejší metabolizmus, ale aj lepšiu náladu aj po výdatnom jedle. Použitie korenia ako prísady do jedla sa odporúča osobám, ktoré sa starajú o svoju postavu, a tiež seniorom, ktorých črevná funkcia je spomalená.

 

Čierne korenie - výborné pri chudnutí

Štúdia publikovaná v časopise „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ ukázala, že piperín obsiahnutý v korení ovplyvňuje mechanizmus inhibície rastu nových tukových buniek. Z toho vyplýva pozitívny vplyv extraktu z tohto neobvyklého korenia na chudnutie.

 

Vďaka stimulácii srdcovej frekvencie a zvýšenej telesnej teplote sa výrazne zrýchľuje metabolizmus, a tým sa zvyšuje potenie, čo rozhodne uľahčuje zhadzovanie prebytočného telesného tuku.

 

Z tohto dôvodu by korenie vo forme korenia, rovnako ako prípravky s prídavkom piperínu, mali užívať ľudia, ktorí si chcú udržať zdravú postavu a schudnúť.

 

TIP: Chcete podporiť rýchlosť svojho metabolizmu? Korenie a kombinácia nášho konopného čaju - METABOLIZMUS pre vás bude to pravé.

 

čierne korenie a jedlo

 

Čierne, biele alebo zelené korenie - ktoré si vybrať?

Na pultoch supermarketov nájdete niekoľko rôznych druhov korenia, ktoré sú k dostaniu aj vo forme zrniek alebo jemného prášku. Bežne dostupné varianty sú čierny, zelený, červený a biely. Aký je medzi nimi rozdiel a ktorý z nich by ste mali používať? Hlavným znakom, ktorý odlišuje rôzne druhy korenia, je stupeň zrelosti zŕn.

 

Čierne korenie

Zrná čierneho korenia sú nezrelé plody, ktoré prešli procesom sušenia a fermentácie, takže sú veľmi často najmenšie zo všetkých farebných zŕn.

 

Hoci pôvodná farba nevyvinutých rastlín je hnedá, po nevyhnutných konzervačných úpravách sa zmení na čiernu. Tento typ produktu je najostrejší a bude sa dobre hodiť ako príloha k rôznym pokrmom.

 

Biele korenie

Zrnká bieleho korenia sa zberajú vo fáze úplnej zrelosti plodov. Zaujímavé je, že ich farba je tmavá, ale v dôsledku namáčania a odstránenia šupiek sa predáva samotné vnútro rastliny, ktoré má bielu farbu.

 

Biele korenie sa od svojho čierneho náprotivku mierne líši - je jemnejšia chuti, ale jeho aróma je oveľa intenzívnejšia. Odporúča sa používať do pokrmov, kde môžu zrnká po čase plne rozvinúť svoju chuť – napríklad do omáčok alebo likérov.

 

Zelené korenie

Zelené korenie je trochu odlišná odroda rastliny ako tá, z ktorej sa získavajú zrnká bieleho a čierneho korenia. Zberá sa v štádiu nízkeho rozvoja, čo produkt v tomto ohľade približuje jeho tmavému náprotivku. Zelené korenie sa uchováva v slanom náleve.

 

Stojí za to vedieť, že zrnká dostupné v obchodoch v červenej farbe sú obvykle plody peruánskeho korenia, čo je úplne iná rastlina.

 

biele a čierne korenie

 

Ako zvýšiť množstvo korenia v strave?

Najobľúbenejším spôsobom použitia korenia je jeho pridávanie do teplých a studených pokrmov. Ak chcete zvýšiť jeho množstvo vo svojom jedálničku, je vhodné vykonávať niektoré recepty bohaté na toto aromatické korenie. Jedným z pokrmov, ktoré stojí za to pripraviť, je pikantná korenistá omáčka, ktorá sa skvele hodí k pečenému mäsu, vyprážaným steakom, zemiakom a tiež k múčnym pokrmom, ako sú zemiakové knedle alebo rezance.

 

Jej príprava je veľmi jednoduchá. Stačí na panvici rozpustiť 2 lyžice masla, pridať lyžicu múky, pohár bieleho vína alebo esenciálneho vývaru, lyžicu pikantnej horčice a tiež lyžicu zrna a rovnaké množstvo mletého korenia. Všetko treba variť, kým sa ingrediencie nespoja, a v prípade potreby osoliť podľa chuti. Táto omáčka má veľmi výraznú arómu, ktorá sa dobre hodí k jemným prílohám.

 

Často sa tiež pripravuje pálenka z čierneho korenia alebo hrejivý likér. Do litra vodky sa nasype približne 30 zrniek čierneho korenia a 20 zrniek nového korenia a do zmesi sa pridajú dve polievkové lyžice rovnakých mletých bylín. Celé sa to prikryje a odloží asi na dva týždne, kým sa chute nespoja. Po uplynutí tejto doby stačí tekutinu z korenia scediť a preliať do fľaše.

 

Jedná sa o vynikajúci prostriedok proti zažívacím problémom, ale aj proti prechladnutiu, kašľu a horúčke. Vzhľadom k jednoduchej príprave a vlastnostiam sa oplatí mať tento nápoj vo svojej domácej lekárničke.

 

Kontraindikácie použitia čierneho korenia

Kontraindikáciou konzumácie korenia je samozrejme precitlivenosť na niektorú zložku tohto korenia. Dôležité je pamätať na to, aby ste túto látku nekombinovali s liekmi, najmä s antibiotikami.

 

STOJÍ ZA TO MAŤ NA PAMÄTI!

Vzhľadom na obsah piperínu by ho nemali užívať ľudia s gastrointestinálnymi poruchami. Konzumácii väčšieho množstva korenia je potrebné sa vyhnúť aj v tehotenstve, pretože doteraz neboli vykonané žiadne adekvátne štúdie o jeho účinkoch na vývoj plodu.

 

Prečo by sa malo korenie konzumovať?

Užívanie tohto korenia má na organizmus pozitívny vplyv. Stimuluje činnosť črevného traktu, čím predchádza poruchám trávenia, ako je napríklad zápcha. Pomáha tiež pri liečbe vitiliga.

 

Posilňuje imunitný systém, takže je vynikajúcim prostriedkom v boji proti prechladnutiu. Avšak tí, ktorí sú alergickí na piperín alebo inú zložku tohto korenia, musia byť opatrní s množstvom korenia, ktoré konzumujú.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz.

 

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30740986/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23768180/

https://www.healthline.com/nutrition/is-black-pepper-good-for-you#benefits