Ako a prečo sa starať o svoju pečeň?

|
Pečeň

Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v tele so stovkami úloh, ktoré musí robiť. Rozkladá tuky, odstraňuje toxíny a ďalšie škodlivé chemikálie z krvi a pomáha bojovať s infekciami. Ako sa ale o ňu starať?

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Ako a prečo sa starať o svoju pečeň?

Pečeň je ultraúčinnou elektrárňou, ktorá metabolizuje prakticky každú látku, s ktorou prídete do styku, vrátane potravín, ktoré jete, nápojov, ktoré pijete, častíc vo vzduchu, ktoré vdychujete a látok, ktoré sa absorbujú cez kožu.

 

Prečo sa starať o svoju pečeň?

Pečeň pomáha bojovať s infekciami. Čistí krv tým, že zbavuje telo prirodzených odpadových produktov a ďalších škodlivých látok, vrátane alkoholu a drog. Pečeň tiež premieňa potraviny na energiu a živiny, ktoré môže telo využiť, a regulujú, ako živiny prúdia do rôznych častí tela, keď je to potrebné. Pečeň môže fungovať, aj keď je ich časť poškodená alebo odstránená. Ale ak sa začne úplne vypínať - stav známy ako zlyhanie pečene - môžete prežiť len maximálne pár dní, pokiaľ nedostanete pohotovostnú liečbu.

 

Funkcia pečene môže ovplyvniť mnoho vecí. Niektoré problémy s pečeňou sú dedičné, niektoré sú spôsobené vírusmi (určité druhy hepatitídy) a niektoré súvisia so správaním (napr. pitie alkoholu). Niektoré ochorenia pečene odznejú samé od seba. Iné môžu trvať celý život a spôsobiť vážne ochorenie. Hoci ochorenie pečene často nemá žiadne príznaky, varovnými príznakmi môžu byť opuchnuté brucho, nevoľnosť, svrbenie alebo žltačka (so žltým zafarbením kože a očného bielka).

 

Väčšina ľudí o svojej pečeni dvakrát nepremýšľa, pokiaľ sa u nich nerozvinie chronické ochorenie pečene, ktoré od nich vyžaduje, aby zmenili svoje každodenné návyky, prijali zvláštne opatrenia alebo zvládli svoje zdravie liekmi. Bohužiaľ najlepším spôsobom, ako bojovať s ochorením pečene, je sa mu úplne vyhnúť.

 

žltačka

žltačka

 

Ako sa starať o svoju pečeň?

Existuje mnoho tipov, ako zlepšiť zdravie svojej pečene. Nižšie si uvedieme ako sa o ne správne starať.

 

TIP: Na podporu pečene vyskúšajte doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ, ktorý obsahuje vyváženú zmes prírodných látok, ktoré podporujú regeneráciu pečene, detoxikáciu pečeňových buniek, chránia ich pred poškodením a udržujú optimálnu funkciu tohto kľúčového orgánu.

 

zdravá pečeň

 

Strážte si váhu

Dokonca aj ľudia s miernou nadváhou sú v nebezpečenstve stukovania pečene, ktoré môže viesť k nealkoholickému stuženiu pečene. Chudnutie môže hrať zásadnú úlohu pri znižovaní pečeňového tuku.

 

Obezita môže spôsobiť ochorenie pečene, rovnako ako ďalšie zdravotné problémy, ako sú srdcové choroby, diabetes 2. typu, artritída a niektoré druhy rakoviny. Štúdia zverejnená Národným centrom pre biotechnologické informácie (NCBI) v roku 2010 ukázala, že 65 % obéznych ľudí s BMI nad 30 rokov malo nealkoholické stuženie pečene (NAFLD) a toto číslo vzrástlo na 85 % u ľudí s BMI. cez 40.

 

Ak máte obavy o svoju váhu a máte nejaké zdravotné problémy, poraďte sa so svojím lekárom o najlepších stratégiách, ako bezpečne schudnúť, než prijmete novú diétu alebo cvičenie. Zníženie kalórií, vyhýbanie sa cukru, zvýšenie príjmu ovocia a zeleniny a nahradenie spracovaných potravín širokou škálou prirodzenejších, zásaditejších potravín vám pomôže starať sa o vašu pečeň, zlepšiť vaše celkové zdravie a schudnúť. Prijatie zdravej stravy a cvičenia tiež pomáha pečeni riadiť hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi.

 

Ideálne je si udržiavať index telesnej hmotnosti (BMI) medzi 18 a 25. Existujú online nástroje, ktoré vám pomôžu zistiť vaše BMI. Cvičenie a dobre vyvážená strava sú najlepším spôsobom, ako pomôcť udržať si váhu vhodnú pre vás a znížiť riziko nealkoholického stučnenia pečene.

 

 

Obmedzte alkohol

Vaša pečeň zaobchádza s alkoholom ako s akoukoľvek inou toxickou chemikáliou. Príliš veľa alkoholu môže premôcť schopnosť pečene rozkladať ho, a to môže poškodiť bunky a viesť k stučneniu pečene, fibróze a smrteľnej choroby, cirhóze. Zneužívanie alkoholu nadmerným pitím môže tiež spôsobiť zranenie a nehody súvisiace s alkoholom a zhoršiť ďalšie ochorenia, ako sú srdcové choroby a formy demencie.

 

Odporúčania pre konzumáciu alkoholu sa v jednotlivých krajinách líšia a líšia sa aj veľkosť „jednotky“ alkoholu. Napríklad v USA najnovšie odporúčanie znie nepiť viac ako dva nápoje denne pre mužov a jeden pre ženy, pričom „nápoj“ zodpovedá 145 ml vína (12% alkoholu), 350 ml piva (5 % alkoholu) alebo 44 ml liehovín (40 % alkoholu).

 

Výhody dlhšej prestávky od alkoholu boli preukázané v štúdii z roku 2015, ktorá požiadala viac ako 100 ľudí, ktorí pravidelne pijú viac, než je odporúčané množstvo, aby na mesiac prestali piť. Štúdia zistila, že sa im zlepšila hladina cukru a cholesterolu v krvi a tuk v pečeni klesol v priemere o 15 percent. Zlepšila sa stuhnutosť pečene, ich inzulínová rezistencia klesla o 28 percent a znížila sa aj ich hmotnosť.

 

Nadmerné pitie alkoholu môže poškodiť alebo zničiť pečeňové bunky a zjazviť pečeň. Poraďte sa so svojím lekárom o tom, aké množstvo alkoholu je pre vás správne.

 

pečeň choroby

 

Aktívne cvičenie 

Cvičenie je dobré pre vašu pečeň a pre telo všeobecne a nemusíte kvôli tomu chodiť do posilňovne a nosiť špeciálne oblečenie (hoci môžete, ak chcete). Ďalším spôsobom je jednoducho urobiť cvičenie bežnou súčasťou vášho života, a to chôdzou, jazdou na bicykli, zahradničením, tancom, plávaním alebo športovaním.

 

Medzi jednoduché zmeny, ktoré môžete vykonať, patrí ísť po schodoch namiesto výťahov alebo eskalátorov, zaparkovať čo najďalej od dverí nákupného centra, ísť autobusom a vystúpiť o niekoľko zastávok skôr a zvyšok cesty ísť pešo alebo sa prejsť po večeri namiesto sedenia pri televízii.

 

Pozor na nadužívanie liekov

Niektoré lieky spôsobujú problémy, najmä ak ich užívate príliš veľa. Medzi voľnopredajné lieky, ktoré môžu poškodiť pečeň, ak sa užívajú nadmerne alebo po dlhú dobu, patrí acetaminofén, aspirín, ibuprofén a naproxén. Aj veľké dávky vitamínov môžu spôsobiť poškodenie. Mnoho liekov na predpis môže tiež poškodiť pečeň, vrátane všetkých statínov, niacínu, kyseliny valproovej, halotanu, izoniazidu, fenytoínu a azatioprinu okrem iného. Web livertox.nih.gov uvádza všetky lieky, ktoré boli spojené s poškodením pečene.

 

Ak máte zdravotné problémy, nemusí byť možné vyhnúť sa liekom, ale môžete si pomôcť tým, že budete užívať iba lieky, ktoré skutočne potrebujete, a vyhnúť sa kombinácii liekov a pitia alkoholu, pretože to môže zvýšiť poškodenie pečene.

 

 

Vyhnite sa hepatitíde

Hepatitída A, B a C sú vážne ochorenia, ktoré môžu poškodiť pečeň. Vírus hepatitídy A sa môže nakaziť pitím špinavej alebo infikovanej vody, zatiaľ čo hepatitída B a C sa prenáša telesnými tekutinami. Existujú vakcíny proti typu A a B, ale proti hepatitíde C zatiaľ žiadna vakcína neexistuje. Aby ste sa týmto chorobám vyhli a pomohli svojej pečeni, uistite sa, že vaša pitná voda a jedlo sú čisté, vyvarujte sa zdieľania ihiel, zubných kefiek a ďalších osobných vecí s ostatnými a vždy praktizujte bezpečný sex.

 

Vírusová hepatitída môže byť prítomná po mnoho rokov bez toho, aby vyvolala príznaky, takže ak si myslíte, že ju môžete mať, opýtajte sa svojho lekára, či je pre vás vhodný krvný test. Viac o hepatitíde tu.

 

hepatitída očkovanie

 

Udržujte chronické stavy pod kontrolou

Stavy, ako je cukrovka, vysoký krvný tlak a vysoký cholesterol, sú hlavnými rizikovými faktormi na stučnenie pečene. Ich udržiavanie pod rozumnou kontrolou pomocou diéty môže pomôcť obmedziť a zabrániť poškodeniu pečene. Fajčenie je spájané s rakovinou pečene a môže tiež zvýšiť toxické účinky, ktoré majú niektoré lieky na pečeň.

 

Používajte netoxické produkty a organické potraviny

Pečeň je hlavnou zbraňou tela v boji s toxínmi v životnom prostredí a v potravinách. Pečeňom môžete pomôcť znížením toxickej záťaže. Domovy, školy a pracoviská sa môžu stať toxickým prostredím, ak sa používajú neprirodzené čistiace prostriedky, insekticídy a ďalšie aerosólové produkty. Toxíny, ako sú zvyšky pesticídov a herbicídov, sa môžu do nášho tela dostať aj prostredníctvom neekologických potravín a potravín, ktoré nie sú riadne umyté. Existuje stále viac dôkazov, že glyfosát, ktorý je široko používaný na potravinárskych plodinách a považuje sa za bezpečný v domácnosti, môže spôsobiť poškodenie pečene.

 

Ideálne používajte prírodné alternatívy, kedykoľvek je to možné, aby ste pomohli svojej pečeni. Medzi dobré netoxické čistiace prostriedky patrí hydrogénuhličitan sodný (jedlá sóda) a obyčajný biely ocot. Ovocie a zeleninu starostlivo umyte a pokiaľ môžete, vyberajte organickú.

 

polyneuropatia príčiny

 

Doplnky stravy

Rad doplnkov môže posilniť zdravie pečene, vrátane doplnkov obsahujúce:

 

  • Kurkuma: Bolo zistené, že kurkumín v kurkume znižuje tuk v pečeni.

  • Berberín môže zlepšiť krvné lipidy a pečeňové funkcie u pacientov s nealkoholickým stukovaním pečene (NAFLD) a má dobrý výskum pri znižovaní hladiny glukózy v krvi u pacientov s NAFLD.

  • Cesnak: Štúdie spojili cesnak so znížením pečeňového tuku, triglyceridov a LDL cholesterolu.

  • Tymian: Znižuje produkciu a expresiu zápalových mediátorov, zlepšuje funkciu pečene, znižuje poškodenie spôsobeného oxidatívnym stresom a zápalom a zvyšuje antioxidantové aktivity.

  • Zázvor: Protizápalové vlastnosti zázvoru znižujú zápal v pečeni.

  • Ženšen: Hoci bolo preukázané, že ženšen zlepšuje funkciu pečene, môže tiež interagovať s niektorými liekmi a poškodiť pečeň, preto ho vždy používajte pod dohľadom praktického lekára.

  • Čierne korenie: Výsledky ukazujú, že piperín (v kombinácii s kurkumínom) môže zlepšiť lipidové profily, kontrolu glukózy a enzýmy pečeňových funkcií.

  • Púpava: Výskum naznačuje, že púpava môže pomôcť zlepšiť funkciu pečene a žlčníka.

  • Pestrec mariánsky: Ako silný antioxidant môže pestrec pomôcť znížiť zápal pečene.

  • Cholín Bitartrát: Štúdie ukazujú, že cholín bitartrát môže tiež podporovať zdravú funkciu pečene. Ľudia s nedostatkom cholínu majú zvýšenú hladinu tukových zásob v pečeni.

 

Detoxikácia pečene

Existuje mnoho prírodných metód čistenia pečene, ktoré zaisťujú účinnosť bez rizika vedľajších účinkov. Jednou z takýchto jednoduchých metód je pravidelný príjem citrónovej vody, nabitej vitamínom C a antioxidantmi, ktoré pomáhajú pri detoxikácii pečene. Umiernená konzumácia kávy (ideálne bez cukru) môže pomôcť udržať pečeň zdravá.

 

Pred začatím akéhokoľvek procesu čistenia pečene alebo detoxikácie pečene je nevyhnutné vyhľadať radu od pečeňového špecialistu, aby bolo možné vyhodnotiť akékoľvek potenciálne poškodenie alebo liekové interakcie, pričom je potrebné si uvedomiť, že zraniteľná pečeň vyžadujú opatrnosť.

 

TIP: CBD olej DETOX bol vyvinutý špeciálne za účelom podpory regenerácie pečene. CBD samo o sebe má regeneračné vlastnosti a podporuje obnovu pečeňového tkaniva. Tento unikátny olej bol však obohatený o kurkumu a čierne korenie, ktoré pôsobí s kanabidiolom synergicky a maximalizujú tak vzájomne svoju účinnosť v regenerácii tkaniva pečene.

 

detox olej

TIP na súvisiaci článok: Poškodzuje CBD pečeň?

Zostaňte hydratovaní

Zaistenie správneho zdravia pečene vyžaduje dostatočnú hydratáciu. Hydratácia uľahčuje vyplavovanie nežiaducich toxínov, ktoré môžu inak značne poškodiť funkciu pečene. Vynechanie dostatočnej hydratácie môže viesť k potenciálne nebezpečným toxickým akumuláciám v tele, čo môže mať vážne negatívne dopady na celkové zdravie pečene.

 

Aby sa predišlo takým komplikáciám, je zásadné zaistiť dostatok vody. Hlavnou funkciou vody je vylučovať škodlivé toxíny z tela a zároveň zaistiť hladký chod pečene. Zanedbanie hydratácie má často za následok hromadenie toxínov, čo spôsobuje značné poškodenie pečene. Aby ste sa vyhli takým nešťastným následkom, mali by ste denne piť veľa vody. Univerzálne odporúčanie je vypiť aspoň osem pohárov vody každý deň. Aby bol tento cieľ dosiahnuteľný, zvážte nosenie fľaše s vodou, kamkoľvek idete, a pitie vody pri jedle.

 

Záver

Starostlivosť o pečeň je nevyhnutná na udržanie celkového zdravia. Pečeň zohráva kľúčovú úlohu v tele pri detoxikácii, spracovávaní potravy a boji s infekciami. Kľúčové body zahŕňajú udržiavanie zdravej váhy, obmedzenie konzumácie alkoholu, pravidelné cvičenie, opatrnosť s liekmi, ochranu pred hepatitídou, používanie netoxických produktov a ekologických potravín, udržiavanie chronických stavov pod kontrolou, dostatočnú hydratáciu, detoxikáciu pečene a používanie doplnkov stravy. Starostlivosť o pečeň by mala byť považovaná a konzultovaná s lekárom, najmä u jedincov s rizikovými faktormi, ako je nadmerná konzumácia alkoholu alebo chronické ochorenia.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných. Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz

 

Zdroje:

https://www.southerncalgi.com/blog/5-tips-for-keeping-your-liver-healthy

https://www.webmd.com/hepatitis/ss/slideshow-keep-liver-healthy 

https://liverfoundation.org/resource-center/blog/13-ways-to-a-healthy-liver/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27270872/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7348626/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8063808/ 

https://www.hindawi.com/journals/bmri/2022/2988334/