Oneskorená menštruácia - aké môžu byť jej príčiny?

Ženské telo
Stres

Trpíte oneskorenou menštruáciou, ale viete, že nie ste tehotná? K vynechaniu alebo oneskoreniu menštruácie dochádza z mnohých iných dôvodov, ako je tehotenstvo. Bežné príčiny môžu siahať od hormonálnej nerovnováhy až po závažné zdravotné ťažkosti.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Oneskorená menštruácia - aké môžu byť jej príčiny?

Najdôležitejších 5 bodov článku

  • Ako dlho trvá menštruácia
  • Dôvody oneskorenej menštruácie
  • Vynechanie menštruácie
  • Menštruácia počas tehotenstva
  • Kedy navštíviť lekára

 

Existujú tiež dve obdobia, keď je menštruácia zvyčajne nepravidelná: keď sa začína prvýkrát a keď sa začína prechod do menopauzy. Keď telo prechádza prechodom, cyklus môže byť nepravidelný.

 

Ako dlho môže menštruácia trvať?

Hoci niektorí ľudia môžu mať menštruáciu presne predvídateľnú, väčšina má malé výkyvy. Ak sa teda vaša menštruácia oneskorí o deň alebo dva, nepanikárte.

 

Menštruačný cyklus je čas od prvého dňa menštruácie do prvého dňa ďalšej menštruácie. Priemerná dĺžka týchto cyklov je 28 dní, ale môže sa pohybovať od 21 do 35 dní.

 

To znamená, že 28-dňový cyklus v jednom mesiaci a 26-dňový cyklus v nasledujúcom mesiaci pravdepodobne nie je nič, čoho by ste sa mali obávať. Vaša menštruácia sa však môže považovať za oneskorenú, ak:

  • Od vašej poslednej menštruácie uplynulo viac ako 35 dní.
  • Vždy ste mali pravidelnú menštruáciu a teraz sa vaša menštruácia oneskorila o viac ako tri dni.

Cyklus nie je u každého rovnaký. Menštruačné krvácanie sa môže objaviť každých 21 až 35 dní a trvať 2 až 7 dní. 

 

Dlhé cykly sú bežné počas prvých niekoľkých rokov po začatí menštruácie. S pribúdajúcim vekom sa však menštruačné cykly skracujú a sú pravidelnejšie. 

 

Vedeli ste, že? 

Výskum ukazuje, že výskyt nepravidelného menštruačného cyklu je 5-35,6 % v závislosti od vášho veku, povolania a miesta, kde žijete.

 

Dôvody, prečo sa vaša menštruácia môže oneskoriť

Vynechanie menštruácie je často prvým príznakom tehotenstva, ale existujú aj iné dôvody oneskorenia. Poďme si povedať o rôznych faktoroch, ktoré môžu menštruáciu oneskoriť. 

 

Tehotenstvo

Keď nie ste tehotná, telo každý mesiac vylučuje výstelku maternice. To sa deje, keď máte menštruáciu.

 

Keď ste však tehotná, výstelka maternice - kde sa prichytí a rastie oplodnené vajíčko - zhrubne a vytvorí sa v nej viac ciev. Namiesto toho, aby sa táto výstelka počas menštruácie vylučovala, telo ju naďalej buduje, aby podporovala a vyživovala vyvíjajúci sa plod.

 

tehotenstvi

 

Stres

Keď ste v strese, vaše telo reaguje veľmi starým mechanizmom, ktorý pochádza ešte z čias, keď ľudia museli utekať pred nebezpečnými zvieratami. Dnes, aj keď nemusíte utekať pred šelmami, vaše telo reaguje podobným spôsobom.

 

V mozgu máme časť nazývanú hypotalamus, ktorá je zodpovedná za to, ako telo reaguje na stres. Keď ste veľmi vystresovaní, hypotalamus dá signál endokrinnému systému, aby začal produkovať hormóny, ktoré pripravia vaše telo na „boj alebo útek“. 

 

Tieto hormóny zaplavia vaše telo a pomôžu vám vyrovnať sa s bezprostrednou hrozbou.

 

Tieto stresové hormóny však potláčajú aj niektoré telesné funkcie, ktoré nie sú v danom okamihu dôležité, napríklad váš reprodukčný systém. To znamená, že ak ste v dlhodobom strese, vaše telo môže zostať v tomto režime „bojuj alebo uteč“. 

 

V dôsledku toho môžete na určitý čas prestať ovulovať, čo znamená, že vaša menštruácia môže byť oneskorená alebo nepravidelná.

 

Ak teda máte nepravidelnú menštruáciu a zároveň sa cítite veľmi vystresovaná, môže to spolu súvisieť. Pokúste sa nájsť spôsoby, ako znížiť stres, aby sa vaše telo vrátilo do normálu a menštruácia mohla byť opäť pravidelná.

 

TIP: Ak ste v strese, vyskúšajte ASHWAGANDU, ktorá je cenená pre svoje adaptogénne vlastnosti, ktoré pomáhajú telu lepšie sa prispôsobiť stresu a podporujú celkovú rovnováhu organizmu. Znižuje tiež únavu a napätie, čo z nej robí skvelý relaxačný prostriedok.

 

ashwagandha

 

Schudli ste alebo ste pribrali na váhe

Výrazné zmeny telesnej hmotnosti môžu ovplyvniť načasovanie menštruácie. Napríklad extrémne zvýšenie alebo zníženie telesného tuku môže viesť k hormonálnej nerovnováhe, ktorá spôsobí oneskorenie alebo úplné zastavenie menštruácie.

 

Okrem toho výrazné obmedzenie kalórií ovplyvňuje časť vášho mozgu, ktorá „hovorí“ s vaším endokrinným systémom a dáva pokyny na produkciu reprodukčných hormónov. Keď je tento komunikačný kanál narušený, hormonálne vzorce sa môžu zmeniť.

 

Hormonálna antikoncepcia

Mnoho ľudí uprednostňuje antikoncepciu, pretože vďaka nej majú pravidelnú menštruáciu. Niekedy však môže mať opačný účinok, najmä počas prvých mesiacov užívania.

 

Podobne, keď prestanete užívať antikoncepčné tabletky, môže trvať niekoľko mesiacov, kým sa váš cyklus vráti do normálu. Keď sa vaše telo vráti k základnej hladine hormónov, môže vám menštruácia chýbať niekoľko mesiacov

 

Ak používate inú hormonálnu metódu antikoncepcie, ako je vnútromaternicové teliesko (IUD), implantát alebo injekcia, môžete prestať dostávať menštruáciu úplne.

 

 

Zvýšená intenzita cvičenia

Náročný cvičebný režim môže tiež spôsobiť vynechanie alebo nepravidelnú menštruáciu. Najčastejšie sa to vyskytuje u tých, ktorí trénujú niekoľko hodín denne. Stáva sa to preto, že či už zámerne alebo nie, spaľujete viac kalórií, ako prijímate.

 

Keď spálite príliš veľa kalórií, telo nemá dostatok energie na udržanie všetkých svojich systémov v chode. Namáhavejší tréning môže zvýšiť uvoľňovanie hormónov, ktoré môžu ovplyvniť menštruáciu.

 

Menštruácia sa zvyčajne vráti do normálu, keď znížite intenzitu tréningov alebo zvýšite príjem kalórií.

 

Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS)

PCOS je hormonálna nerovnováha, ktorá narúša schopnosť tela uvoľňovať vajíčka (tzv. ovulácia). Keď nemáte ovuláciu, zvyčajne nemáte menštruáciu.

 

Mnoho ľudí s PCOS má nepravidelnú, oneskorenú alebo chýbajúcu menštruáciu. Medzi ďalšie príznaky PCOS patria:

  • Akné.
  • Nadmerné ochlpenie na tvári alebo na tele.
  • Riedke vlasy.
  • Problémy s priberaním alebo chudnutím.

Zdravotníci diagnostikujú PCOS kontrolou príznakov a v prípade potreby vykonaním lekárskych testov. Lieky a zmena životného štýlu môžu pomôcť zvládnuť príznaky.

 

akne

 

Tínedžerky a menštruácia

U mladých ľudí, ktorí práve začínajú menštruovať, sa zriedkavo stáva, že sa ich menštruačný cyklus okamžite ustáli na pravidelných 28 dní. Zvyčajne trvá niekoľko rokov, kým sa cyklus stabilizuje. Je to preto, že u dospievajúcich je os hypotalamus-hypofýza- vaječníky (HPO) ešte nezrelá.

 

Os HPO je hormonálny systém, ktorý reguluje ovuláciu a menštruačný cyklus. Trvá niekoľko rokov, kým tento systém dozrie a začne správne regulovať menštruáciu.

 

Menštruačné cykly by sa mali stať predvídateľnejšími na konci dospievania a po dvadsiatom roku života. Ak však nepravidelná menštruácia (alebo silná či bolestivá menštruácia) pretrváva, je dôležité poradiť sa s lekárom, aby určil príčinu.

 

Chronické ochorenie

Niektoré chronické zdravotné ochorenia, najmä celiakia a cukrovka, sú niekedy spojené s nepravidelnosťou menštruácie.

 

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje tráviaci systém. Keď ľudia s celiakiou jedia lepok, ich imunitný systém reaguje útokom na sliznicu tenkého čreva.

 

Keď je tenké črevo poškodené, schopnosť tela absorbovať živiny z potravy je narušená. To môže viesť k podvýžive, ktorá ovplyvňuje normálnu tvorbu hormónov a vedie k vynechávaniu menštruácie a iným menštruačným nepravidelnostiam.

 

V zriedkavých prípadoch môže u ľudí s cukrovkou 1. a 2. typu dôjsť aj k vynechaniu menštruácie. K tomu zvyčajne dochádza len vtedy, keď nie je kontrolovaná hladina cukru v krvi.

 

Ochorenie štítnej žľazy

Štítna žľaza je žľaza v tvare motýľa vo vašom krku, ktorá produkuje hormóny, ktoré pomáhajú regulovať mnohé činnosti vo vašom tele vrátane menštruačného cyklu. Existuje niekoľko bežných ochorení štítnej žľazy vrátane hypotyreózy a hypertyreózy.

 

Hypotyreóza aj hypertyreóza môžu ovplyvňovať menštruačný cyklus a spôsobovať nepravidelnosť, ale hypertyreóza častejšie spôsobuje oneskorenie alebo vynechanie menštruácie. Niekedy sa môže stať, že vám menštruácia na niekoľko mesiacov zmizne.

 

Medzi ďalšie príznaky problémov so štítnou žľazou patria:

  • búšenie srdca,
  • zmeny chuti do jedla,
  • nevysvetliteľné zmeny hmotnosti,
  • nervozita alebo úzkosť,
  • mierny tras rúk,
  • únava,
  • zmeny vo vlasoch,
  • ťažkosti so spánkom.

Perimenopauza

Perimenopauza alebo prechod z reprodukčného obdobia do menopauzy môže trvať rok alebo dva, ale aj niekoľko rokov. Počas tohto obdobia môže byť váš cyklus nepravidelný - jeden mesiac trvá 25 dní a ďalší 29 dní.

 

Priemerný vek menopauzy je 51 rokov, takže perimenopauza sa často začína v 40. alebo 50. roku života. Perimenopauza sa zvyčajne spája s ďalšími príznakmi, ako napr:

  • návaly horúčavy,
  • nespavosť,
  • zmeny nálad,
  • kŕče,
  • nočné potenie,
  • suchosť pošvy.

Nepravidelná menštruácia počas perimenopauzy je bežná, ale ak je menštruácia neustále silnejšia alebo blízko seba, navštívte svojho lekára, aby mohol vylúčiť iné príčiny a pomôcť vám nájsť úľavu.

 

menopauza

 

Môže sa menštruácia oneskoriť o 10 dní?

Ak sa menštruácia oneskorí o sedem dní, považuje sa za oneskorenú. Ak ste bez menštruácie 6 týždňov, nazýva sa to vynechanie menštruácie. 

 

Čo sa považuje za vynechanú menštruáciu?

To, čo môžete považovať za veľmi oneskorenú menštruáciu, bude čiastočne závisieť od vášho cyklu. Menštruačné cykly sa môžu veľmi líšiť, zvyčajne sa pohybujú v rozmedzí 24-38 dníj. Ak ste bez menštruácie 6 týždňov, považuje sa to za vynechanie menštruácie.

 

Môže sa mi menštruácia oneskoriť, ale nie som tehotná?

Tehotenstvo nie je jediným dôvodom oneskorenej alebo vynechanej menštruácie. Medzi ďalšie faktory patrí nadmerné cvičenie, zmeny hmotnosti a stres. 

 

Môžete byť tehotná, ale vyskúšala ste tehotenský test príliš skoro na to, aby sa výsledok potvrdil. Prípadne skúste testovanie zopakovať 21 dní po nechránenom pohlavnom styku.

 

Môžete dostať menštruáciu a pritom byť tehotná?

Krátka odpoveď je nie. Napriek všetkým tvrdeniam nie je možné mať menštruáciu, keď ste tehotnáSkôr sa môže vyskytnúť „špinenie“ počas skorého tehotenstva, ktoré má zvyčajne svetlo ružovú alebo tmavohnedú farbu.

 

Vo všeobecnosti platí, že ak je krvácanie dostatočné na to, aby „naplnilo“ vložku alebo tampón, je to znakom toho, že pravdepodobne nie ste tehotná. Ak ste mali pozitívny tehotenský test a silno krvácate, vyhľadajte lekársku pomoc.

 

Kedy navštíviť lekára

Ak sa vám zdá, že vaša menštruácia je nepravidelná alebo vám vynechala, ale viete, že nie ste tehotná, je dobré čo najskôr sa poradiť s lekárom, pretože existuje mnoho dôvodov a podmienok, ktoré môžu tento problém spôsobiť.

 

Váš lekár môže správne diagnostikovať príčinu oneskorenej alebo vynechanej menštruácie a prediskutovať s vami možnosti liečby. Ak môžete, zaznamenávajte si zmeny vo svojom cykle, ako aj iné zdravotné zmeny. Pomôže mu to pri stanovení diagnózy.

 

Ak sa u vás vyskytnú nasledujúce príznaky, okamžite kontaktujte svojho lekára alebo zavolajte pohotovostnú službu:

  • Neobvykle silné krvácanie,
  • horúčka,
  • silné bolesti,
  • nevoľnosť a vracanie,
  • krvácanie, ktoré trvá dlhšie ako 7 dní,
  • krvácanie po menopauze, keď ste nemali menštruáciu aspoň rok.

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz.

 

Zdroje:

https://health.clevelandclinic.org/why-is-my-period-late

https://www.nhs.uk/conditions/missed-or-late-periods/ 

https://www.healthline.com/health/how-late-can-a-period-be#thyroid-conditions https://www.healthline.com/health/pregnant/period-and-pregnant

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/menstrual-cycle/art-20047186