Horčík je jedným z prvkov, ktoré zohrávajú v ľudskom tele mimoriadne dôležitú úlohu a ovplyvňujú jeho správne fungovanie. Vysvetlíme vám, za čo je horčík zodpovedný a ako sa dá rozpoznať jeho nedostatok.
Úloha horčíka v tele - za čo je horčík zodpovedný?
Nie nadarmo sa horčíku hovorí prvok života. Podieľa sa na približne 300 biochemických procesoch v tele a ovplyvňuje funkciu mnohých systémov: imunitného, nervového, svalového a obehového. Medzi najdôležitejšie funkcie horčíka v našom organizme patria najmä tieto:
- znižuje riziko vzniku hypertenzie, ischemickej choroby srdca, arytmie a infarktu
- znižuje riziko cukrovky a depresie
- zlepšuje funkciu šedých buniek
- posilňuje imunitný systém
- podieľa sa na stavbe kostí a zubov (v kombinácii s vápnikom a vitamínom D)
- zlepšuje trávenie
- reguluje funkciu štítnej žľazy
- zlepšuje pamäť a myslenie
- bráni tvorbe obličkových kameňov
- podporuje liečbu astmy
- zmierňuje predmenštruačný syndróm a menštruačné bolesti
Najdôležitejšie zdravotné vlastnosti horčíka
Horčík stabilizuje funkcie nervového systému a zlepšuje činnosť šedých buniek. Podieľa sa na metabolizme sacharidov, bielkovín a tukov, určuje prísun energie do tkanív a buniek organizmu, najmä do nervových buniek mozgu, ktoré sú citlivé na jej nedostatok. Znižuje aj ich hyperaktivitu a má na organizmus upokojujúci účinok. Zlepšuje pamäť a myslenie.
Horčík je zodpovedný za efektívne fungovanie kardiovaskulárneho systému. Ukázalo sa, že obyvatelia oblastí s tvrdou vodou (obsahujúcou veľa horčíka) umierajú oveľa menej často na infarkt. Vedci predpokladajú, že keby takú vodu pili všetci, počet úmrtí by sa znížil dokonca asi o 19 percent.
Horčík nielen zabraňuje srdcovým ochoreniam, ale taktiež podporuje ich liečbu. Podáva sa intravenózne ľuďom po srdcovom infarkte (zabraňuje tvorbe zrazenín a nebezpečnej arytmii).
Pri nedostatku horčíka v tele sa môžu steny ciev zmršťovať, čo vedie k zvýšeniu krvného tlaku. Preto sa ľuďom s hypertenziou odporúča jesť potraviny bohaté na horčík.
Horčík v kombinácii s vápnikom a vitamínom D posilňuje kosti a zuby a zabraňuje osteoporóze. Za predpokladu, že ho telu dodáte dvakrát menej ako vápnika. Pokiaľ teda jete veľa horčíkových výrobkov alebo užívate doplnky stravy, musíte tiež zvýšiť množstvo vápnika v strave. Nerovnováha oslabuje účinok oboch prvkov.
Horčík zlepšuje trávenie, zabraňuje tvorbe kameňov v obličkách, reguluje činnosť štítnej žľazy a rozširuje dýchacie cesty, čo pomáha pri liečbe astmy a bronchitídy.
Chráni telo aj pred toxickými prvkami (napr. olovom, kadmiom, ortuťou), ktoré sa nachádzajú v zelenine a ovocí z kontaminovaných oblastí. Reguluje aj svalové napätie a pomáha pri liečbe zranení, chronickej únavy a fibromyalgie.
Horčík zmierňuje predmenštruačný syndróm a menštruačné bolesti. Pravdepodobne môže tiež predchádzať migrénam (dokonca ich liečiť) a cukrovke II. typu a chrániť pred komplikáciami tohto ochorenia.
Horčík posilňuje svaly a upokojuje nervy
Horčík zlepšuje činnosť šedých buniek a pomáha predchádzať srdcovým chorobám. Nedostatok horčíka môže spôsobiť príznaky, ktoré môžu byť mätúce. Každá maličkosť vás vyvedie z rovnováhy, zle spíte a občas vás chytajú kŕče? Alebo sa sťažujete na zášklby viečok a neustálu únavu? Než začnete behať po doktoroch, začnite s doplňovaním horčíka. Aké sú vlastnosti horčíka a jeho najlepšie zdroje? Ako zvýšiť vstrebateľnosť horčíka a komu hrozí jeho nedostatok?
Horčík je pre telo nevyhnutný na správny priebeh životných procesov. Mnoho ľudí však trpí nedostatkom horčíka (hypomagnezémia).
Dôvod? Príčinou býva konzumácia vysoko spracovaných potravín, život v zhone a stres. Koncentrácia horčíka v tele sa znižuje aj vplyvom niektorých ochorení, liekov a vysokej fyzickej námahy.
Nedostatok horčíka - príznaky
Ako spoznáte, že má telo nedostatok horčíka? Náhly nedostatok horčíka sa môže prejaviť týmito symptómami:
- zášklby očných viečok
- kŕče v lýtkach
- brnenie a necitlivosť končatín
- zhoršenie nálady
- všeobecná slabosť
- znížená kvalita spánku
- bolesti hlavy a závraty
Pokiaľ príliš nízka koncentrácia tohto prvku pretrváva po dlhú dobu, môže sa jednať o chronický nedostatok horčíka. V tomto prípade sa môžu objaviť nasledujúce príznaky:
- inzulínová rezistencia
- diabetes II. typu
- hypertenzia
- ateroskleróza
- bronchiálna astma
- arytmia
- depresia
Podľa najnovších štúdií zvyšuje dlhodobý nedostatok horčíka riziko civilizačných chorôb – aterosklerózy a rakoviny.
Koľko horčíka potrebujeme?
Denná dávka horčíka závisí predovšetkým od pohlavia, veku a fyziologického stavu. Podľa odporúčania je denná dávka horčíka pre dospelé ženy približne 300-320 mg a pre mužov 400-420 mg denne. Potreba horčíka sa výrazne zvyšuje u tehotných žien, kde je 360-400 mg denne. Zvýšenú potrebu horčíka majú aj športovci a osoby s nadmernou fyzickou záťažou.
Koľko horčíka potrebujú deti? Denná potreba horčíka u detí je:
- do veku 6 mesiacov - 30 mg
- od 6 do 12 mesiacov veku - 70 mg
- od 1 do 3 rokov veku - 80 mg
- od 4 do 9 rokov - 130 mg
- od 10 do 12 rokov - 240 mg
- dievčatá od 13 rokov - 360 mg
- chlapci od 13 rokov - 410 mg
Najlepšie zdroje horčíka - ktoré produkty sú bohaté na horčík?
Horčík sa do tela najlepšie dostáva stravou. Ktoré výrobky obsahujú najvyššie množstvo tohto prvku? Svojím bohatým obsahom horčíka sú známe predovšetkým tieto potraviny:
- pohánkové krúpy a ryža
- ovsené vločky
- tmavý chlieb
- špenát, biela fazuľa, petržlen
- banány
- ryby, morské plody
- mlieko, vajcia, syr
- orechy, tekvicové semienka
- kakao, čokoláda
- vysoko mineralizovaná voda
Obilniny | Obsah horčíku mg/100 g výrobku | Zelenina | Obsah horčíku mg/100 g výrobku | Orechy | Obsah horčíku mg/100 g výrobku |
pšeničné otruby | 490 | sójové boby, suché semená | 216 | mandle | 269 |
pohánkové krúpy | 218 | biela fazuľa, sušená | 169 | arašídy | 180 |
müsli so sultánkami a orechmi | 136 | hrach, sušené semená | 124 | pistácie | 158 |
ovsené vločky | 129 | petržlen, listy | 89 | lieskový orech | 140 |
hnedá ryža | 110 | červená šošovica, sušené semená | 71 | vlašské orechy | 99 |
jačmenné krúpy | 100 | špenát | 53 | kokosové hobliny | 90 |
Cukor a výrobky z cukru | Obsah horčíku mg/100 g výrobku | Ovocie | Obsah horčíku mg/100 g výrobku |
Kakao 16%, prášok | 420 | Figy, sušené | 78 |
Sezamové semienka | 167 | Datle, sušené | 54 |
Horká čokoláda | 165 | Sušené marhule | 42 |
Kávová čokoláda | 134 | Avokádo | 39 |
Dezertná čokoláda | 129 | Banán | 33 |
Mliečna čokoláda | 97 | Melón | 23 |
Mäso | Obsah horčíku mg/100 g výrobku | Ryby | Obsah horčíku mg/100 g výrobku |
kurací puding | 45 | treska, čerstvá | 43 |
morčacie prsné mäso bez kože | 35 | sleď, solený | 39 |
kuracie prsné mäso bez kože | 33 | údený sleď "Pikling" | 33 |
hovädzie mäso, sviečková | 26 | sardinky, čerstvé | 31 |
bravčové mäso s kosťou, surové | 24 | makrela, čerstvá | 30 |
baranie, pliecko | 23 | losos, údený | 30 |
Dopĺňanie horčíka - kedy je potrebné?
Pri dostatočnom množstve horčíka v strave sa nedostatok horčíka vyskytuje iba zriedka. Niektorí ľudia však môžu mať problémy so vstrebávaním horčíka - jeho vstrebávanie môže byť okrem iného narušené alkoholom, hnačkou alebo konzumáciou dehydratačných prípravkov. Nedostatkom horčíka sú ohrození aj ľudia, ktorí vykonávajú intenzívnu fyzickú alebo duševnú prácu, žijú v strese, držia redukčné diéty, užívajú perorálnu hormonálnu antikoncepciu, tehotné ženy a ženy v menopauze.
V takýchto situáciách je potrebné zvýšiť prísun horčíka v strave. Pokiaľ to nestačí, je vhodné užívať doplnok stravy alebo liečebný prípravok, ktorý pomôže vzniknutý nedostatok doplniť – napríklad horčíkové tablety. Skvelým riešením sú aj horčíkové tablety s vitamínom B6. Dôležité je vedieť, že vitamín B6 môže zvýšiť úroveň asimilovateľnosti horečnatých iónov z 20 až na 40%. A pokiaľ je nedostatok horčíka sprevádzaný svalovými kŕčmi, je vhodné zvoliť tablety s horčíkom a draslíkom.
Vstrebávanie horčíka – v akej forme je horčík najlepší?
Pre výber správneho prípravku je nutné venovať pozornosť forme horčíka v danom produkte, pretože tá má vplyv na vstrebateľnosť tohto prvku. Uhličitan horečnatý, oxid horečnatý alebo chlorid horečnatý sú anorganické soli, ktoré sa veľmi zle vstrebávajú z tráviaceho traktu a obvykle sa z tela vylučujú. Najlepšie vstrebateľnými zlúčeninami horčíka sú laktát horečnatý, citrát horečnatý, aquamín, bisglycinát (chelát) a aspartát horečnatý - jedná sa o soli dobre rozpustné vo vode, takže sa ľahko vstrebávajú v tenkom čreve.
Predávkovanie horčíkom - aké sú príznaky nadbytku horčíka?
Treba si však uvedomiť, že nielen nedostatok horčíka, ale aj jeho nadbytok so sebou môže niesť určité následky. Príliš vysoká koncentrácia horčíka v tele sa môže prejaviť:
- závraty
- hypotenzia
- slabosť
- nevoľnosť a zvracanie
- znížená svalová sila
- respiračné poruchy
Horčík sa nie nadarmo nazýva prvkom života – v organizme hrá veľmi dôležitú úlohu, podieľa sa na niekoľkých stovkách biochemických procesov a ovplyvňuje fungovanie rôznych systémov. Horčík sa nachádza v mnohých potravinách, preto ho môžeme ľahko dodávať do nášho organizmu potravou a v prípade jeho nedostatku môžeme siahnuť po prípravkoch dostupných v lekárňach.
Autor: Tomáš Konieczny
Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných. Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.
Kto je autorom tohto článku?
Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.