Košík 0 0 € Prihlásiť sa

Nákupný košík

Celková cena 0 € Na dopravu zdarma zostáva nakúpiť ešte za 40,00 €.
Pokračovať v objednávke

Magnézium alebo horčík - vlastnosti, prínosy a príznaky jeho nedostatku

31. 05. 2022

Ako veľmi je tento minerál dôležitý pre správne fungovanie ľudského tela? Ako sa prejavuje jeho nedostatok alebo naopak nadbytok? Aké produkty sú bohaté na horčík?

Tomáš Konieczny
Autor: Tomáš Konieczny Zakladatel & jednatel

Horčík je jedným z prvkov, ktoré zohrávajú v ľudskom tele mimoriadne dôležitú úlohu a ovplyvňujú jeho správne fungovanie. Vysvetlíme vám, za čo je horčík zodpovedný a ako sa dá rozpoznať jeho nedostatok.

 

Úloha horčíka v tele - za čo je horčík zodpovedný?

Nie nadarmo sa horčíku hovorí prvok života. Podieľa sa na približne 300 biochemických procesoch v tele a ovplyvňuje funkciu mnohých systémov: imunitného, ​​nervového, svalového a obehového. Medzi najdôležitejšie funkcie horčíka v našom organizme patria najmä tieto:

 

  • znižuje riziko vzniku hypertenzie, ischemickej choroby srdca, arytmie a infarktu
  • znižuje riziko cukrovky a depresie
  • zlepšuje funkciu šedých buniek
  • posilňuje imunitný systém
  • podieľa sa na stavbe kostí a zubov (v kombinácii s vápnikom a vitamínom D)
  • zlepšuje trávenie
  • reguluje funkciu štítnej žľazy
  • zlepšuje pamäť a myslenie
  • bráni tvorbe obličkových kameňov
  • podporuje liečbu astmy
  • zmierňuje predmenštruačný syndróm a menštruačné bolesti

 

Najdôležitejšie zdravotné vlastnosti horčíka

Horčík stabilizuje funkcie nervového systému a zlepšuje činnosť šedých buniek. Podieľa sa na metabolizme sacharidov, bielkovín a tukov, určuje prísun energie do tkanív a buniek organizmu, najmä do nervových buniek mozgu, ktoré sú citlivé na jej nedostatok. Znižuje aj ich hyperaktivitu a má na organizmus upokojujúci účinok. Zlepšuje pamäť a myslenie.

 

Horčík je zodpovedný za efektívne fungovanie kardiovaskulárneho systému. Ukázalo sa, že obyvatelia oblastí s tvrdou vodou (obsahujúcou veľa horčíka) umierajú oveľa menej často na infarkt. Vedci predpokladajú, že keby takú vodu pili všetci, počet úmrtí by sa znížil dokonca asi o 19 percent.

 

Horčík nielen zabraňuje srdcovým ochoreniam, ale taktiež podporuje ich liečbu. Podáva sa intravenózne ľuďom po srdcovom infarkte (zabraňuje tvorbe zrazenín a nebezpečnej arytmii).

 

Pri nedostatku horčíka v tele sa môžu steny ciev zmršťovať, čo vedie k zvýšeniu krvného tlaku. Preto sa ľuďom s hypertenziou odporúča jesť potraviny bohaté na horčík.

 

Horčík v kombinácii s vápnikom a vitamínom D posilňuje kosti a zuby a zabraňuje osteoporóze. Za predpokladu, že ho telu dodáte dvakrát menej ako vápnika. Pokiaľ teda jete veľa horčíkových výrobkov alebo užívate doplnky stravy, musíte tiež zvýšiť množstvo vápnika v strave. Nerovnováha oslabuje účinok oboch prvkov.

 

Horčík zlepšuje trávenie, zabraňuje tvorbe kameňov v obličkách, reguluje činnosť štítnej žľazy a rozširuje dýchacie cesty, čo pomáha pri liečbe astmy a bronchitídy.

 

Chráni telo aj pred toxickými prvkami (napr. olovom, kadmiom, ortuťou), ktoré sa nachádzajú v zelenine a ovocí z kontaminovaných oblastí. Reguluje aj svalové napätie a pomáha pri liečbe zranení, chronickej únavy a fibromyalgie.

 

Horčík zmierňuje predmenštruačný syndróm a menštruačné bolesti. Pravdepodobne môže tiež predchádzať migrénam (dokonca ich liečiť) a cukrovke II. typu a chrániť pred komplikáciami tohto ochorenia.

 

Horčík posilňuje svaly a upokojuje nervy

Horčík zlepšuje činnosť šedých buniek a pomáha predchádzať srdcovým chorobám. Nedostatok horčíka môže spôsobiť príznaky, ktoré môžu byť mätúce. Každá maličkosť vás vyvedie z rovnováhy, zle spíte a občas vás chytajú kŕče? Alebo sa sťažujete na zášklby viečok a neustálu únavu? Než začnete behať po doktoroch, začnite s doplňovaním horčíka. Aké sú vlastnosti horčíka a jeho najlepšie zdroje? Ako zvýšiť vstrebateľnosť horčíka a komu hrozí jeho nedostatok?

 

Horčík je pre telo nevyhnutný na správny priebeh životných procesov. Mnoho ľudí však trpí nedostatkom horčíka (hypomagnezémia).

 

Dôvod? Príčinou býva konzumácia vysoko spracovaných potravín, život v zhone a stres. Koncentrácia horčíka v tele sa znižuje aj vplyvom niektorých ochorení, liekov a vysokej fyzickej námahy.

 

Nedostatok horčíka - príznaky

Ako spoznáte, že má telo nedostatok horčíka? Náhly nedostatok horčíka sa môže prejaviť týmito symptómami:

 

  • zášklby očných viečok
  • kŕče v lýtkach
  • brnenie a necitlivosť končatín
  • zhoršenie nálady
  • všeobecná slabosť
  • znížená kvalita spánku
  • bolesti hlavy a závraty

 

Pokiaľ príliš nízka koncentrácia tohto prvku pretrváva po dlhú dobu, môže sa jednať o chronický nedostatok horčíka. V tomto prípade sa môžu objaviť nasledujúce príznaky:

 

  • inzulínová rezistencia
  • diabetes II. typu
  • hypertenzia
  • ateroskleróza
  • bronchiálna astma
  • arytmia
  • depresia

 

Podľa najnovších štúdií zvyšuje dlhodobý nedostatok horčíka riziko civilizačných chorôb – aterosklerózy a rakoviny.

 

 

Koľko horčíka potrebujeme?

Denná dávka horčíka závisí predovšetkým od pohlavia, veku a fyziologického stavu. Podľa odporúčania je denná dávka horčíka pre dospelé ženy približne 300-320 mg a pre mužov 400-420 mg denne. Potreba horčíka sa výrazne zvyšuje u tehotných žien, kde je 360-400 mg denne. Zvýšenú potrebu horčíka majú aj športovci a osoby s nadmernou fyzickou záťažou.

 

Koľko horčíka potrebujú deti? Denná potreba horčíka u detí je:

 

  • do veku 6 mesiacov - 30 mg
  • od 6 do 12 mesiacov veku - 70 mg
  • od 1 do 3 rokov veku - 80 mg
  • od 4 do 9 rokov - 130 mg
  • od 10 do 12 rokov - 240 mg
  • dievčatá od 13 rokov - 360 mg
  • chlapci od 13 rokov - 410 mg

 

Najlepšie zdroje horčíka - ktoré produkty sú bohaté na horčík?

Horčík sa do tela najlepšie dostáva stravou. Ktoré výrobky obsahujú najvyššie množstvo tohto prvku? Svojím bohatým obsahom horčíka sú známe predovšetkým tieto potraviny:

 

  • pohánkové krúpy a ryža
  • ovsené vločky
  • tmavý chlieb
  • špenát, biela fazuľa, petržlen
  • banány
  • ryby, morské plody
  • mlieko, vajcia, syr
  • orechy, tekvicové semienka
  • kakao, čokoláda
  • vysoko mineralizovaná voda

 

Obilniny 

Obsah horčíku mg/100 g výrobku

Zelenina

Obsah horčíku mg/100 g výrobku

Orechy

Obsah horčíku mg/100 g výrobku

pšeničné otruby

490

sójové boby, suché semená

216

mandle

269

pohánkové krúpy

218

biela fazuľa, sušená

169

arašídy

180

müsli so sultánkami a orechmi

136

hrach, sušené semená

124

pistácie

158

ovsené vločky

129

petržlen, listy

89

lieskový orech

140

hnedá ryža

110

červená šošovica, sušené semená

71

vlašské orechy

99

jačmenné krúpy

100

špenát

53

kokosové hobliny

90

 

Cukor a výrobky z cukru

Obsah horčíku mg/100 g výrobku

Ovocie

Obsah horčíku mg/100 g výrobku

Kakao 16%, prášok

420

Figy, sušené

78

Sezamové semienka

167

Datle, sušené

54

Horká čokoláda

165

Sušené marhule 

42

Kávová čokoláda

134

Avokádo

39

Dezertná čokoláda

129

Banán

33

Mliečna čokoláda

97

Melón

23

 

Mäso

Obsah horčíku mg/100 g výrobku

Ryby

Obsah horčíku mg/100 g výrobku

kurací puding

45

treska, čerstvá

43

morčacie prsné mäso bez kože

35

sleď, solený

39

kuracie prsné mäso bez kože

33

údený sleď "Pikling"

33

hovädzie mäso, sviečková

26

sardinky, čerstvé

31

bravčové mäso s kosťou, surové

24

makrela, čerstvá

30

baranie, pliecko

23

losos, údený

30

 

Dopĺňanie horčíka - kedy je potrebné?

Pri dostatočnom množstve horčíka v strave sa nedostatok horčíka vyskytuje iba zriedka. Niektorí ľudia však môžu mať problémy so vstrebávaním horčíka - jeho vstrebávanie môže byť okrem iného narušené alkoholom, hnačkou alebo konzumáciou dehydratačných prípravkov. Nedostatkom horčíka sú ohrození aj ľudia, ktorí vykonávajú intenzívnu fyzickú alebo duševnú prácu, žijú v strese, držia redukčné diéty, užívajú perorálnu hormonálnu antikoncepciu, tehotné ženy a ženy v menopauze.

 

V takýchto situáciách je potrebné zvýšiť prísun horčíka v strave. Pokiaľ to nestačí, je vhodné užívať doplnok stravy alebo liečebný prípravok, ktorý pomôže vzniknutý nedostatok doplniť – napríklad horčíkové tablety. Skvelým riešením sú aj horčíkové tablety s vitamínom B6. Dôležité je vedieť, že vitamín B6 môže zvýšiť úroveň asimilovateľnosti horečnatých iónov z 20 až na 40%. A pokiaľ je nedostatok horčíka sprevádzaný svalovými kŕčmi, je vhodné zvoliť tablety s horčíkom a draslíkom.

 

Vstrebávanie horčíka – v akej forme je horčík najlepší?

Pre výber správneho prípravku je nutné venovať pozornosť forme horčíka v danom produkte, pretože tá má vplyv na vstrebateľnosť tohto prvku. Uhličitan horečnatý, oxid horečnatý alebo chlorid horečnatý sú anorganické soli, ktoré sa veľmi zle vstrebávajú z tráviaceho traktu a obvykle sa z tela vylučujú. Najlepšie vstrebateľnými zlúčeninami horčíka sú laktát horečnatý, citrát horečnatý, aquamín, bisglycinát (chelát) a aspartát horečnatý - jedná sa o soli dobre rozpustné vo vode, takže sa ľahko vstrebávajú v tenkom čreve.

 

Predávkovanie horčíkom - aké sú príznaky nadbytku horčíka?

Treba si však uvedomiť, že nielen nedostatok horčíka, ale aj jeho nadbytok so sebou môže niesť určité následky. Príliš vysoká koncentrácia horčíka v tele sa môže prejaviť:

 

  • závraty
  • hypotenzia
  • slabosť
  • nevoľnosť a zvracanie
  • znížená svalová sila
  • respiračné poruchy

 

Horčík sa nie nadarmo nazýva prvkom života – v organizme hrá veľmi dôležitú úlohu, podieľa sa na niekoľkých stovkách biochemických procesov a ovplyvňuje fungovanie rôznych systémov. Horčík sa nachádza v mnohých potravinách, preto ho môžeme ľahko dodávať do nášho organizmu potravou a v prípade jeho nedostatku môžeme siahnuť po prípravkoch dostupných v lekárňach.

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných. Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.

Tomáš Konieczny
Tomáš Konieczny Zakladatel & jednatel Zakladatel a jednatel firmy Herbalus. Narozen 4. 7. 1992 v Třinci. Vystudoval ekonomický obor, celý život se však věnoval cestovnímu ruchu, zdravému životnímu stylu, konopí a zkoumání jeho vlivu na lidské zdraví. Ve společnosti Herbalus stojí mimo jiné za vývojem produktů a objevováním přínosu konopí a mnoha dalších látek v různých fyzických či psychických aspektech zdraví. Vášnivý čtenář, celoživotní dobrodruh, milovník přírody, psychonaut.