Čo sú to bradavice a ako sa ich zbaviť?

Kůže

Pri prvej myšlienke na slovo bradavice sa mnohým z nás vybaví Ježibaba a jej nos. Bohužiaľ sa za týmto pojmom skrýva niečo viac. Aké sú príčiny bradavíc a ako na ich prevenciu? To a ďalšie informácie nájdete v našom článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Čo sú to bradavice a ako sa ich zbaviť?

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo sú to bradavice
  • Aké sú príčiny bradavíc
  • Typy bradavíc
  • Ako na prevenciu bradavíc
  • Bradavice vs kurie oko

 

Bradavice sú všeobecne neškodné a často časom samé zmiznú, ale sú nevzhľadné. Niektoré z nich, ako napríklad tie na chodidlách, môžu spôsobovať bolesť pri chôdzi a cvičení.

 

Čo sú to bradavice?

Bradavice sú nezhubné (nenádorové) výrastky, ktoré sa môžu objaviť na koži a sliznici (napríklad v ústach).

 

Doba, za ktorú bradavice zmiznú, sa u jednotlivých osôb líšia. Môže trvať až 2 roky, kým vírus opustí váš organizmus a bradavice zmizne.

 

Vedeli ste?

Bradavice sú všeobecne neškodné, ale môžu byť obťažujúce a niekedy bolestivé.

 

Čo spôsobuje bradavice?

Bradavice spôsobujú niektoré kmene ľudského papilomavírusu (HPV). Vírus sa môže dostať do kože cez malé ranky a spôsobiť ďalší rast buniek. Vonkajšia vrstva kože zosilní a stvrdne a vytvorí sa bradavice.

 

Bradavice častejšie infikujú vlhkú a mäkkú kožu alebo poranenú kožu.

 

Všetky bradavice pochádzajú z HPV, ale nie všetky formy HPV spôsobujú bradavice. Typ HPV, ktorý môže prejsť v rakovinu (ako je rakovina krčka maternice), bradavice nespôsobuje.

 

Aké časté sú bradavice?

Bradavice sú časté, najmä v detstve. Podľa niektorých odhadov má bradavice až každé piate dieťa, pričom najčastejšie sú postihnuté deti vo veku 12 až 16 rokov. Bez lekárskej liečby mnoho bradavíc samo zmizne.

 

Vedeli ste? 

Bradavice postihujú približne 10 % svetovej populácie.

 

bradavice virus

 

Typy bradavíc

Medzi typy bradavíc spôsobené HPV patria:

 

Bežné bradavice (verruca vulgaris) - vyzerajú ako tvrdé vyvýšené hrčky s drsným povrchom. Postihnutá môže byť akákoľvek časť tela, ale najčastejšími miestami sú kolená a ruky.

 

Ploché bradavice (verruca plana) - vyzerajú ako hladké, sploštené hrčky. Môžu postihnúť akúkoľvek časť tela, ale najčastejšie sa vyskytujú na tvári, dolných končatinách a rukách.

 

Filiformné bradavice - vyzerajú ako tenké, dlhé vlákna. Obvykle je postihnutá tvár, najmä v blízkosti očných viečok a pier.

 

Mozaikovité bradavice - vyzerajú ako skupina tesne zoskupených bradavíc. Najčastejšie sú postihnuté ruky a chodidlá.

 

Plantárne bradavice - vyzerajú ako malé tvrdé hrbolčeky a môžu na nich byť drobné čierne bodky. Najčastejšie sú postihnuté chodidlami nôh.

 

Genitálne bradavice - vyzerajú ako šedé alebo belavé hrčky so zrnitým "kvetákovým" vzhľadom. Vzhľadom na to, že genitálne bradavice sa prenášajú pohlavným stykom, býva najčastejšie postihnutý penis, vulva a konečník.

 

Vedeli ste?

Niektoré bežné typy genitálnych bradavíc predurčujú ženy na vznik rakoviny krčka maternice.

 

 

Sú bradavice nákazlivé?

Áno, bradavice sú nákazlivé, pretože HPV je nákazlivý.

 

Bradavice sa môžu šíriť priamym alebo nepriamym kontaktom. Priamym kontaktom je dotyk cudzej bradavice alebo kontakt kože na koži.

 

Príkladom nepriameho kontaktu je používanie predmetov, ako sú uteráky alebo holiace strojčeky, ktoré prišli do kontaktu s bradavicou alebo HPV.

 

Príznaky bradavíc

Príznaky bradavíc závisí od ich typu, ale môžu zahŕňať nižšie uvedené príznaky.

 

  • Na koži sa môže objaviť malá vyvýšená hrče.
  • Priemerná veľkosť sa môže pohybovať od jedného do 10 milimetrov.
  • Bradavice môže mať drsný alebo hladký povrch.
  • Bradavice sa môžu vyskytovať jednotlivo alebo v zhlukoch.
  • V niektorých prípadoch môže bradavice svrbieť.
  • Najčastejšie sú postihnuté tvár, chodidlá, kolená a ruky.

bradavice anatomie

 

Diagnostika bradavíc

Zdravotníci môžu obvykle diagnostikovať bradavice pohľadom na kožné výrastky. V zriedkavých prípadoch môže byť potrebné, aby lekár vykonal biopsiu kože, ktorá potvrdí, že sa jedná o bradavice.

 

Liečba bradavíc

Existuje mnoho rôznych spôsobov liečby bradavíc. O rizikách a prínosoch liečby sa poraďte so svojím lekárom, pretože niektoré spôsobujú jazvy. Bradavice môžu byť úporné, takže môže byť potrebné použiť viac ako jeden typ liečby.

 

Niektoré z možností liečby bradavíc zahŕňajú:

 

Nerobiť nič – približne 65 % bradavíc sa do dvoch rokov samo vymaže bez akéhokoľvek lekárskeho zásahu. U infikovaných detí sa však nové bradavice objavujú trikrát častejšie ako u neinfikovaných.

 

Tento prístup "počkaj a uvidíš" sa neodporúča u ľudí s viacerými bradavicami alebo u tých, ktorí majú bradavice dlhšie ako dva roky.

 

Lokálne (na koži aplikované) chemické prípravky - napríklad kyselina salicylová alebo kyselina mliečna. Niektoré lokálne látky môžu byť škodlivé pre zdravé kožné tkanivo, preto je najlepšie, keď ich aplikuje lekár alebo dermatológ.

 

Iné lokálne látky si môžete aplikovať sami. Môže trvať tri mesiace alebo dlhšie, kým sa liečba bradavíc zbaví.

 

Chirurgické odstránenie - typicky vykonáva za lokálnej anestézie. Tradičná metóda, pri ktorej sa bradavice vyreže skalpelom, nie je odporúčaná kvôli vysokej pravdepodobnosti opätovného vzniku.

 

Častejšie sa používa metóda nazývaná excochleace, kedy sa bradavice "vyškriabe" a následne sa nechá rana zahojiť prirodzeným spôsobom.

 

Kryoterapia - bradavice sa zmrazia tekutým dusíkom. Zbaviť sa bradavíc môže trvať až štyri mesiace pravidelnej kryoterapie.

 

Laserová terapia - na vypálenie bradavice sa používa laser. Môže dôjsť k vzniku jazvy.

 

bradavice na ruce

 

Voľnopredajné odstraňovače bradavíc

Väčšina dermatológov tvrdí, že je bezpečné vyskúšať odstraňovače bradavíc z lekárne - ak ste si overili, že skutočne ide o bradavicu. Niekedy sú mozole alebo otlaky mylne považované za bradavice. Ak máte pochybnosti, opýtajte sa svojho lekára.

 

Veľa voľnopredajných prípravkov na bradavice obsahuje kyselinu salicylovú. Úspešnosť sa pohybuje okolo 50 % počas približne 6 týždňov.

 

Iné liečebné postupy fungujú tak, že bradavice "zmrazia". Po dvoch alebo troch ošetreniach, z ktorých každé trvá asi 10 dní, je úspešnosť asi 40 až 50 %.

 

Existuje tiež možnosť voľnopredajných zmrazovacích sprejov, ktoré môžu bradavice zničiť zmrazením tkaniva. Sprej je potrebné aplikovať priamo na oblasť bradavice v snahe zmraziť dostatočne hlboko do postihnutého tkaniva.

 

Z tohto dôvodu sú tieto spreje skutočne účinné iba na menšie bradavice. Pokiaľ sú úspešné, mala by bradavice do niekoľkých dní zmiznúť.

 

Voľnopredajné prípravky sa neodporúčajú pre bežné bradavice na tvári alebo perách a nemali by sa používať na genitálne bradavice. O liečbe týchto bradavíc sa poraďte so svojím lekárom.

 

Rizikové faktory bradavíc

Bradavice sa môžu objaviť u každého, ale medzi faktory, ktoré zvyšujú riziko, patria:

 

  • poranenia kože,
  • kožné infekcie, ktoré porušujú povrch kože,
  • časté namáčanie rúk,
  • ruky alebo nohy, ktoré sa silne potia (hyperhidróza),
  • kúpanie vo verejných bazénoch,
  • hryzenie nechtov,
  • priamy kontakt s bradavicami iných ľudí,
  • škrabanie alebo holenie vlastných bradavíc, čím sa infekcia môže rozšíriť na ďalšie časti tela.

 

kousání nehtů

 

Môžu bradavice zmiznúť samy od seba?

Áno, približne 65 % bradavíc zmizne samo po dvoch rokoch. Týka sa to predovšetkým ľudí, ktorí majú zdravý imunitný systém. Ak máte oslabenú imunitu, bradavice pravdepodobne samy nezmiznú.

 

Ako môžem bradaviciam predchádzať?

Neexistuje žiadny spoľahlivý spôsob, ako bradaviciam zabrániť. Riziko, že sa nakazíte vírusom, ktorý ich spôsobuje, však môžete znížiť týmito krokmi.

 

  • Nedotýkajte sa bradavíc iných osôb.
  • Nezdieľajte uteráky, žinky, oblečenie, nožnice na nechty, holiace strojčeky ani iné osobné predmety.
  • Nehryzte si nechty a netrhajte si nechtovú kožičku.
  • Udržujte pokožku hydratovanú (nie suchú a popraskanú) a chráňte si rezné rany. Vírus HPV môže ľahko preniknúť do popraskanej alebo porušenej kože.
  • Používajte kondómy, aby ste predišli genitálnym bradaviciam.
  • Pri používaní verejných šatní, bazéna alebo spŕch noste žabky alebo topánky.

Pokiaľ máte bradavice, postupujte nasledujúcim spôsobom, aby ste zabránili ich šíreniu:

 

  • Zakryte ju obväzom.
  • Snažte sa bradavice neškriabať, nerezať a nevyberať.
  • Ihneď po dotyku si umyte ruky.
  • Vyvarujte sa holeniu nad bradavicou.
  • Udržujte nohy v suchu, aby ste zabránili šíreniu plantárnych bradavíc.

Bradavice na nohe/chodidle 

Plantárne bradavice sú malé, drsné výrastky na chodidlách. Obvykle sa objavujú na ploskách a pätách chodidiel, teda v oblastiach, ktoré sú najviac namáhané.

 

Tento tlak môže tiež spôsobiť, že bradavice prerastá dovnútra pod tvrdú, hrubú vrstvu kože (kalus). Plantárne bradavice sú spôsobené vírusom HPV.

 

plantární bradavice

 

Genitálne bradavice

Bradavice na genitáliách (condyloma acuminatum) sú pohlavne prenosnou infekciou spôsobenou ľudským papilomavírusom (HPV) typu 6 a 11. Šíri sa kontaktom kože na koži, obvykle pri sexe.

 

Vyskytujú sa v zhlukoch alebo samostatne a môžu sa nachádzať v genitálnej alebo análnej oblasti.

 

HPV nemožno vyliečiť. Odstránenie viditeľných bradavíc nemusí nutne obmedziť prenos základnej HPV infekcie. Približne 80 % jedincov s HPV sa infekcie spontánne zbaví počas 18 až 24 mesiacov.

 

Liečba sa líši v závislosti od počtu, veľkosti a umiestnenia bradavíc. Liečba môže spôsobiť trvalú depigmentáciu, svrbenie, bolesť a zjazvenie.

 

Bradavice v močovej trubici sa najlepšie liečia chirurgicky, aby sa minimalizovali dlhodobé komplikácie.

 

Ako bradavice prirodzene miznú?

Imunitný systém tela bojuje proti vírusom, ktoré bradavice spôsobujú. Časom bradavice samy zmiznú.

 

Štúdie zistili, že bradavice u detí a dospievajúcich zmizli po jednom roku v polovici prípadov.

 

Dobré vedieť

Doba, za ktorú bradavice zmiznú, však závisí od typu vírusu, typu bradavice a zdravotného stavu človeka.

 

Kurie oko vs bradavice

Kurie oko a bradavice patria medzi rôzne kožné problémy, napriek tomu majú odlišný pôvod a spôsob vzniku. Zatiaľ čo bradavice sú vírusového pôvodu a šíria sa dotykom či pohlavným stykom, kurie oká sa vyvíjajú v dôsledku tlaku na určité miesta kože.

 

Ich vznik nemožno pripísať nákaze, ale skôr noseniu nevhodnej obuvi, ako sú príliš tesné topánky alebo vysoké podpätky.

 

Kurie oko vzniká pod tlakom, ktorý vyvíja nevhodná obuv na kĺboch ​​palcov, prstoch alebo pätách. Sú tvorené nahromadenou odumretou kožou, ktorá vytvára charakteristický kožný útvar.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/how-to-get-rid-of-warts 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24899-plantar-warts 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441884/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9798036/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12353208/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26042815/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431047/ 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

hoffmannova - foto  

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.