Alfa-GPC - čo to je a aké výhody prináša?

Strava
Mozog
Pohyb

Alfa-GPC je prírodná zlúčenina cholínu, ktorá sa nachádza v mozgu. Na čo sa táto zlúčenina používa a aké môžu byť výhody jej užívania? To a ešte viac sa dozviete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Alfa-GPC - čo to je a aké výhody prináša?

Najdôležitejších 5 bodov článku

  • Čo je Alpha GPC
  • Kde sa Alfa GPC prirodzene nachádza
  • Výhody užívania Alpha GPC
  • Odporúčané dávkovanie
  • Riziká a vedľajšie účinky Alpha GPC

 

Alfa-glycerylfosforylcholín (alfa-GPC alebo α-GPC) sa používa na zlepšenie kognitívnych funkcií a zvýšenie výkonu u športovcov.

 

Čo je alfa GPC?

Alfa GPC alebo alfa-glycerylfosforylcholín je molekula, ktorá slúži ako zdroj cholínu. Je to mastná kyselina, ktorá sa nachádza v sójovom lecitíne a iných rastlinách a používa sa na výrobu doplnkov stravy na kognitívne zdravie a zlepšenie svalovej sily.

 

Alfa GPC, ktorý sa označuje aj ako cholín alfoscerát, je cenený pre svoju schopnosť dodávať cholín do mozgu a pomáhať telu produkovať neurotransmiter acetylcholín, ktorý je zodpovedný za mnohé zdravotné výhody cholínu. 

 

Acetylcholín sa podieľa na učení a pamäti a je tiež známy ako jeden z najdôležitejších neurotransmiterov pre svalové kontrakcie.

 

Na rozdiel od cholín bitartrátu, ďalšieho populárneho cholínového doplnku na trhu, A-GPC dokáže prekonať hematoencefalickú bariéru. Práve to umožňuje jeho sľubné účinky na mozog, a preto sa používa na liečbu porúch demencie vrátane Alzheimerovej choroby.

 

Kde sa Alfa GPC prirodzene nachádza? 

Alfa-GPC sa nachádza ako prirodzená zložka výrobkov z červeného mäsa a orgánových tkanív, ale v prírodných zdrojoch je ho väčšinou málo.

 

Väčšina výživových doplnkov s obsahom Alpha-GPC sa vyrába synteticky, kde sa môže enzymaticky vytvoriť z vaječného alebo sójového lecitínu. Vzhľadom na túto syntézu a zdroj sa niekedy označuje ako polosyntetický derivát lecitínu.

 

Výhody užívania Alpha GPC

Zlepšuje poruchy pamäti

Alfa GPC je doplnok stravy, ktorý sa používa na podporu pamäti a schopnosti učiť sa zvýšením hladiny acetylcholínu v mozgu. Acetylcholín je chemická látka, ktorá je kľúčová pre procesy pamäti a učenia.

 

Vedci sa domnievajú, že alfa GPC môže pomôcť zlepšiť mentálne schopnosti u ľudí s Alzheimerovou chorobou a inými formami demencie.

 

Štúdia bola vykonaná v roku 2003 a uverejnená v odbornom časopise Clinical Therapeutics. Štúdia zahŕňala pacientov s miernou až stredne ťažkou Alzheimerovou chorobou. Dostávali buď 400 miligramové kapsuly alfa GPC, alebo placebo (látka bez liečebného účinku) trikrát denne počas 180 dní. Štúdia sa uskutočnila vyhodnotením pacientov na začiatku štúdie, po 90 dňoch a na konci štúdie po 180 dňoch.

 

Výsledky ukázali, že v skupine s alfa GPC sa počas celej štúdie zlepšili mentálne schopnosti, zatiaľ čo v skupine s placebom nedošlo k žiadnemu zlepšeniu alebo dokonca k zhoršeniu.

 

Záver štúdie bol, že alfa GPC je účinný a dobre tolerovaný pri liečbe mentálnych problémov spojených s demenciou a má potenciál ako prírodná možnosť liečby Alzheimerovej choroby.

 

 

Ischémia a mŕtvica

Prehľad zahŕňajúci tri nekontrolované štúdie skúmal 2484 pacientov, ktorí utrpeli prechodný ischemický záchvat (dočasné prerušenie prívodu krvi do mozgu) alebo mozgovú príhodu (mŕtvicu). 

 

Pacienti dostávali 1000 mg lieku intramuskulárne (injekciou do svalu) počas jedného mesiaca a potom 1200 mg lieku perorálne (ústami) počas ďalších piatich mesiacov.

 

Výsledky ukázali, že po tejto liečbe došlo k zlepšeniu rôznych funkcií:

  • Skóre CGRS (skóre hodnotenia kognitívnych funkcií) sa zlepšilo o 19 - 21 %.
  • Skóre MMSE (test na meranie úrovne kognitívnych funkcií) sa zlepšilo o 12 - 15 %.
  • Skóre GDS (hodnotenie depresie) sa zlepšilo o 20 %.

Tieto výsledky boli lepšie v porovnaní s kontrolnou skupinou. Zdá sa, že liek je neuroprotektívny (chráni nervové bunky), keď sa podáva hneď po mŕtvici alebo ischemickom záchvate. 

 

Keďže v štúdiách sa použila kombinácia injekčnej a následnej perorálnej liečby, nie je isté, aká účinná by bola samotná perorálna liečba.

 

alzheimer

 

Zlepšuje športový výkon

Alfa GPC je doplnok stravy, ktorý si získava popularitu medzi športovcami, pretože sa zistilo, že pomáha zlepšovať vytrvalosť, silu a celkový športový výkon. Tento doplnok tiež pomáha svalom rásť a rýchlejšie sa zotavovať po cvičení.

 

Alpha GPC funguje tak, že zvyšuje hladinu rastového hormónu v tele. Rastový hormón je dôležitý, pretože pomáha pri obnove a raste telesných tkanív. Je tiež známy svojou schopnosťou zlepšovať fyzickú kondíciu a zvyšovať výkonnosť počas cvičenia.

 

V jednej konkrétnej štúdii, ktorá sa zamerala na mužov, ktorí pravidelne vykonávali odporový tréning (taký, ktorý zahŕňa napríklad zdvíhanie činiek), sa zistilo, že tí, ktorí pred cvičením užívali 600 miligramov alfa GPC, mali po cvičení oveľa vyššiu hladinu rastového hormónu, ako keď užívali placebo. 

 

Títo muži vykazovali aj väčšiu fyzickú silu, konkrétne mali o 14 % väčšiu silu pri cvičení na lavičke v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo.

 

Okrem zlepšenia svalovej sily a fyzickej zdatnosti má rastový hormón, ktorý alfa GPC zvyšuje, aj ďalšie výhody, ako je napríklad zníženie hmotnosti, posilnenie kostí, zlepšenie nálady a kvality spánku.

 

cviceni

 

Môže byť prínosom pre pacientov s epilepsiou

Štúdia na zvieratách publikovaná v roku 2017 v časopise Brain Research sa snažila zhodnotiť účinok liečby alfa GPC na kognitívne poruchy po epileptickom záchvate. 

 

Výskumníci zistili, že keď sa potkanom podávali injekcie a-GPC tri týždne po vyvolanom záchvate, táto zlúčenina zlepšila kognitívne funkcie a zvýšila neurogenézu, čo je rast nervového tkaniva.

 

Táto štúdia naznačuje, že a-GPC môže byť užitočný pre pacientov s epilepsiou vďaka svojim neuroprotektívnym účinkom a môže potenciálne zmierniť kognitívne poruchy a poškodenie neurónov vyvolané záchvatom.

 

epilepsie

 

Zlepšenie zotavenia po poškodení mozgu

Alfa GPC podporuje neuroplasticitu, čo je schopnosť mozgu vytvárať nové nervové spojenia a prispôsobiť sa poškodeniu, ako je napríklad mozgová príhoda. 

 

Je to možné vďaka zvýšeniu hladiny acetylcholínu, neurotransmitera, ktorý zlepšuje komunikáciu medzi nervovými bunkami a podporuje obnovu kognitívnych funkcií. Vďaka týmto vlastnostiam môže alfa GPC urýchliť zotavenie a pomôcť obnoviť stratené alebo poškodené neurologické funkcie.

 

Podpora nálady a boj proti únave

Alfa GPC môže stabilizovať náladu a zlepšiť príznaky depresívnych stavov reguláciou hladiny acetylcholínu.

 

Zároveň môže zvýšiť duševnú a fyzickú energiu, čo je užitočné pre ľudí s náročným životným štýlom alebo pre tých, ktorí sa zotavujú z choroby. Tento výživový doplnok tak môže pomôcť ľuďom cítiť sa menej unavení a energickejší, čo prispieva k lepšej kvalite života.

 

 

Všeobecné zlepšenie duševného zdravia

Alfa GPC pozitívne ovplyvňuje kognitívne funkcie, ako je pamäť, učenie a pozornosť, čo vedie k lepšej schopnosti riešiť problémy a efektívnejšie zvládať každodenné úlohy. Tento doplnok môže tiež zlepšiť kvalitu spánku, ktorá je kľúčová pre regeneráciu a obnovu mozgových funkcií. 

 

Okrem toho môže zlepšiť duševnú pohodu a odolnosť voči stresu, čím pomáha používateľom cítiť sa pokojnejšie a psychicky stabilnejšie.

 

Alfa GPC preto ponúka komplexnú podporu zdravia mozgu a duševnej pohody, vďaka čomu je tento doplnok vhodnou voľbou pre rôzne skupiny ľudí s rôznymi potrebami a zdravotnými stavmi.

 

starsilide

 

Odporúčania týkajúce sa dávkovania

Štandardné dávkovanie a-GPC sa líši v závislosti od zdravotných prínosov, ktoré chcete dosiahnuť. Pri výrobkoch s obsahom alfa GPC sa bežne odporúča 200 až 600 miligramov denne.

 

Na zlepšenie fyzickej vytrvalosti a výkonnosti sa v štúdiách zahŕňajúcich zdravých športovcov najčastejšie používala dávka 600 miligramov užitá 90 minút pred fyzickou aktivitou alebo tréningom.

 

Štúdie merajúce prínos alfa GPC na zlepšenie kognitívnych funkcií naznačujú, že vyššie dávky 1 200 miligramov denne rozdelené do troch dávok môžu byť účinné pre pacientov s miernou až stredne ťažkou Alzheimerovou chorobou.

 

Dobré vedieť

Odporúča sa začať s najnižšou účinnou dávkou doplnkov alfa GPC a v prípade potreby ju postupne zvyšovať.

 

Pôsobí Alpha GPC okamžite?

Alpha-GPC je skvelým zdrojom cholínu, pretože ho obsahuje veľké množstvo a dokáže prekonať hematoencefalickú bariéru. Ako rýchlo však môžete očakávať, že vaša denná dávka L-alfa-glyceryl-fosforylcholínu začne účinkovať?

 

To závisí od toho, čo sa stane! Jedna štúdia zaznamenala zvýšenie hladiny cholínu u účastníkov už po 60 minútach užívania A-GPC. A v spomínanej silovej štúdii účastníci užívajúci A-GPC zaznamenali zvýšenie sily po siedmich dňoch. 

 

V inej štúdii účastníci podporili optimálne kognitívne zdravie po 90 dňoch užívania doplnkov. Nezabudnite, že kľúčom k úspechu je tu dôslednosť.

 

Riziká a vedľajšie účinky

Doplnky alfa GPC sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné a dobre znášané pre zdravých dospelých, ale v niektorých prípadoch sa môžu vyskytnúť vedľajšie účinky. Medzi možné vedľajšie účinky a-GPC patrí únava, nevoľnosť, bolesť hlavy, žalúdočné ťažkosti, hnačka, pálenie záhy a nervozita. A u niektorých jedincov sa po požití alfa GPC vyskytuje nízky krvný tlak a závraty.

 

Užívanie vysokých dávok alfa GPC môže byť nebezpečné, preto nezabudnite dodržiavať odporúčané dávkovanie, aby ste sa vyhli nežiaducim vedľajším účinkom.

 

Je dôležité si uvedomiť, že mnohé doplnky a-GPC sa získavajú zo sójového lecitínu. Sójový lecitín je kontroverzná látka, ktorá sa pridáva do mnohých spracovaných a balených potravín.

 

 U niektorých ľudí sa vyskytujú negatívne reakcie na konzumáciu sójových výrobkov, ako sú nevoľnosť, nadúvanie, žalúdočné ťažkosti a kožné vyrážky. Pri výbere doplnku alfa GPC si podľa možnosti vyberajte produkty, ktoré sú vyrobené z organickej fermentovanej sóje.

 

Dobré vedieť

Neexistuje dostatok výskumov, ktoré by potvrdili bezpečnosť doplnkov s a-GPC pre tehotné alebo dojčiace ženy, preto by ste sa mu v týchto prípadoch mali zatiaľ vyhýbať.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz.

 

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1662399/

https://draxe.com/nutrition/alpha-gpc/

https://www.alzdiscovery.org/cognitive-vitality/ratings/alpha-gpc-choline-alfoscerate 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11589921/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8030842/ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8235064/

https://examine.com/supplements/alpha-gpc/research/#ref-57