Ako pôsobí alkohol na ľudský organizmus? Vplyvy a riziká konzumácie alkoholu

|
Pečeň

Alkohol je v spoločnosti neuveriteľne obľúbený a spoločensky tolerovaný, napriek jeho vážne škodlivým až deštruktívnym dopadom nielen na zdravie jeho užívateľov, ale aj na ich okolie. Prečítajte si niečo viac o tom, ako to s alkoholom skutočne je.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Ako pôsobí alkohol na ľudský organizmus? Vplyvy a riziká konzumácie alkoholu

Alkohol je známy po stáročia, konzumácia alkoholu slúžila prevažne ako doplnok k jedlu alebo pri spoločenských stretnutiach. Rovnako je tomu aj dnes, ale v dnešnej dobe je alkohol aj nebezpečným prvkom, ktorý výrazne ovplyvňuje ľudský organizmus. Dnes sa budeme zaoberať témou, ako alkohol pôsobí na ľudský organizmus a aké sú negatívne účinky jeho konzumácie.

 

Etanol alebo čistý alkohol, ktorý je v rôznych koncentráciách obsiahnutý v každom alkoholickom nápoji, má obrovský vplyv na naše zdravie a organizmus. "Obľúbeným" a závažným degeneratívnym ochorením, ktoré je dôsledkom nadmernej konzumácie alkoholu, je alkoholizmus.

 

Je rozšíreným omylom, že alkohol konzumovaný v malom množstve, z času na čas, má na naše zdravie a organizmus malý vplyv. Najčastejšie si myslíme, že dať si niekoľko pív týždenne alebo vypiť väčšie množstvo alkoholu cez víkend nie je pre náš organizmus nebezpečné. Je to škodlivé, alebo pitie alkoholu v malých dávkach nemá na ľudský organizmus žiadny vplyv?

 

Alkoholizmus - aké sú následky zneužívania alkoholu?

Alkoholizmus je choroba, fyzická a psychická závislosť na alkohole, ktorá väčšinou začína veľmi nevinne, iba vypitím piva alebo pohára vína večer. Pravidelnosť alkoholizmu neprospieva, pretože pitie jedného piva sa časom zmení na pitie piatich pív každý večer a jeden pohár vína sa zmení na fľašu.

 

Analógia je aj s konzumáciou iného alkoholu. Závislosť na alkohole je proces, ktorým každý prejde inak. U jedného človeka bude proces trvať dlhšie a prejaví sa novými návykmi, u iného sa alkoholizmus môže rýchlo stať viditeľným problémom. Alkoholika veľmi často spoznáme už len podľa výrazu tváre; najčastejšie má alkoholik červenú, mierne opuchnutú tvár.

 

Poznámka: Alkoholizmus spôsobuje, že ľudské telo časom odumiera! Áno, toto je účinok alkoholu na ľudský organizmus!

 

Alkoholizmus spôsobuje, že ľudské telo časom odumiera, dochádza k poškodeniu nervovej sústavy, mozgu, pečene, chronickému zlyhaniu pankreasu alebo iných vnútorných orgánov.

 

Alkoholizmus začína, keď 25 % kalórií, ktoré sa za týždeň dostanú do tela, pochádza z konzumácie alkoholu; ak kalórie, ktoré sa za týždeň dostanú do tela, sú približne z 80 % z alkoholických nápojov, potom máme čo do činenia s extrémnym alkoholizmom.

 

alkoholizmus a následky zneužívania alkoholu

 

Aké sú dôsledky zneužívania alkoholu a aký vplyv má na vzťahy?

Závislosť má tiež obrovský vplyv na medziľudské vzťahy, pretože alkoholik nemá žiadne vyššie city, vzďaľuje sa láske, priateľstvu, rodine a najlepšie sa cíti v samote, kde nikto nespochybňuje jeho správanie a nehovorí mu, aby prestal piť alkohol. Prípadne sa alkoholik pridá k skupine ďalších alkoholikov, kde spoločne pokračujú vo svojej závislosti, pokiaľ nevyčerpajú svoje telo.

 

Dlhodobá závislosť na alkohole môže viesť aj k smrti závislého v dôsledku vedľajších účinkov, oslabenia organizmu, poškodenia systémov a orgánov. Také sú dôsledky zneužívania alkoholu!

 

Česká republika je krajinou, ktorá štatisticky na plnej čiare vyhráva napríklad v konzumácii piva. Alkohol je spojený s voľnočasovými aktivitami a je spoločensky tolerovaný výrazne lepšie ako akákoľvek iná psychoaktívna návyková látka, a to napriek tomu, že jeho dopad na zdravie užívateľa a jeho vzťahy s ostatnými osobami je natoľko deštruktívne, že by mu to mohli závidieť aj niektoré látky, ktoré sú označované za "tvrdé drogy".

 

Vieme, že existujú oveľa menej zdraviu škodlivé spôsoby, ako si spríjemniť chvíľu, než užívať alkohol. V týchto situáciách sa ponúkajú napríklad produkty obsahujúce kanabinoid HHC alebo napríklad mleté, sušené a fermentované listy z Indonézie známe pod názvom Kratom.

 

Určite však odporúčame, aby ste sa najskôr dostatočne oboznámili s týmito látkami a prečítali si odborné články, ktoré sme pre vás o HHC a o kratome pripravili na našom blogu v minulosti.

 

najškodlivejšie drogy

 

Etylalkohol a jeho absorpcia v tele

Prvým procesom, ku ktorému dochádza pri konzumácii etylalkoholu, je jeho vstrebávanie. Keď pijeme alkohol, používame ústa, ktorými do seba tekutinu dostávame. Prvým vodičom alkoholu do krvného obehu sú sliznice úst; ďalej je alkohol vstrebávaný telom v úsekoch tráviaceho traktu.

 

Tenkým črevom sa vstrebáva najväčšie množstvo alkoholu. Preto existujú spôsoby, ako sa rýchlejšie opiť, ako je napríklad pitie na lačný žalúdok alebo pitie sýtených nápojov. Tieto spôsoby vedú k rýchlejšiemu opíjaniu, pretože alkohol sa potom rýchlejšie vstrebáva na úrovni tenkého čreva. Pokiaľ by sme chceli skontrolovať hladinu alkoholu v tele, môžeme ju zistiť vyšetrením takmer každej telesnej tekutiny v ľudskom tele.

 

Aj keď máme k dispozícii oveľa jednoduchšie spôsoby, ako zistiť koncentráciu alkoholu v tele, ktorými sú krvné testy alebo testy moču či dychové skúšky. Ak sa pozrieme na to, ako sa alkohol vstrebáva, tj preniká do všetkých tkanív, ktoré sa v tele nachádzajú, a je telom vylučovaný všetkými možnými spôsobmi. Zdá sa preto, že jeho vplyv na ľudský organizmus je obrovský.

 

Jeden z ďalších problémov pri pravidelnej, častej alebo nadmernej konzumácii alkoholu je jeho schopnosť odvodňovať a vyplavovať tak z tela dôležité vitamíny a minerály ako napríklad pre telo esenciálny minerál – horčík. Preto je prinajmenšom vhodné dopĺňať horčík cez kvalitné doplnky stravy na báze horčíka ako napríklad Magnézium – PRE ENERGIU alebo Magnézium – PRE SPÁNOK.

 

TIP: Na podporu pečene vyskúšajte doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ, ktorý obsahuje vyváženú zmes prírodných látok, ktoré podporujú regeneráciu pečene, detoxikáciu pečeňových buniek, chránia ich pred poškodením a udržujú optimálnu funkciu tohto kľúčového orgánu.

 

zdravá pečeň

 

Aký je vplyv alkoholu na ľudský nervový systém?

Alkohol má ničivý účinok na ľudský nervový systém, predovšetkým sú napádané centrá obličkového systému, ktoré sú najcitlivejšie. V dôsledku útoku alkoholu na nervový systém sa objavujú rôzne druhy porúch, predovšetkým človek konzumujúci alkohol prestáva logicky myslieť, narušené je aj správne vyhodnocovanie situácie. Ako bolo uvedené vyššie, alkoholizmus má obrovský vplyv na medziľudské vzťahy, to je spôsobené škodlivým pôsobením alkoholu na nervový systém. U takého človeka sú potom narušené city.

 

V takom prípade nebude mať dotknutá osoba etické správanie ani rodinné alebo spoločenské vzťahy. Prostredníctvom účinkov etanolu na nervový systém sú narušené aj ďalšie funkcie mozgovej kôry. V dôsledku toho sa ľudia pod vplyvom alkoholu často začnú správať primitívne a začnú sa u nich prejavovať najrôznejšie pudy a inštinkty, ktoré nie sú vždy dobré pre spoločnosť ani pre samotného opitého človeka.

 

vplyv alkoholu na ľudský nervový systém

 

Ako prebiehajú jednotlivé fázy pitia alkoholu?

Ak sa pozrieme na fázy pitia alkoholu, v prvej fáze alkoholového opojenia sa účinok alkoholu na nervový systém prejaví nadmernou stimuláciou telesných funkcií. V okamihu dlhšieho pitia alkoholu sa intoxikácia organizmu alkoholom a účinok alkoholu na nervový systém zvyšuje. V tomto okamihu, keď dôjde k intoxikácii alkoholom, miznú pudy a inštinkty človeka, nemôže vykonávať účelnú pohybovú činnosť, objavuje sa ospalosť, otupenosť, dôsledkom môže byť strata vedomia – „rozbitý film“.

 

Pôsobením alkoholu na nervovú sústavu nie je prekvapujúce, že sa dostáva aj do najstaršej nervovej sústavy v ľudskom tele, tj do mozgovej kôry a častí mozgového kmeňa. Prostredníctvom tohto javu môže dôjsť aj k vážnemu poškodeniu životne dôležitých mozgových centier, čo potom môže mať za následok poruchy dýchacieho alebo obehového systému, ktoré môžu v krajnom prípade vyústiť až do smrti.

 

Aký je vplyv alkoholu na kardiovaskulárny systém človeka?

Alkohol má tiež veľmi nepriaznivý vplyv na ľudský kardiovaskulárny systém. Všetky kardiovaskulárne poruchy, ktorými môžu byť napríklad abnormálny srdcový tep alebo rýchle rozšírenie a zúženie ciev, môžu byť spôsobené nadmernou konzumáciou alkoholu, ktorý sa stáva podnetom na stimuláciu kardiovaskulárneho systému.

 

U krátkodobých užívateľov alkoholu môže dôjsť ku krátkodobej srdcovej dysfunkcii, ktorá nezanechá žiadne väčšie komplikácie. Naproti tomu alkoholici, ktorí zneužívajú alkohol už roky, môžu očakávať rôzne ochorenia najdôležitejších svalov a ciev.

 

Príznaky nadmernej konzumácie alkoholu môžu byť hypertenzia, bolesti v oblasti srdca alebo nepravidelné zmeny srdcovej frekvencie. Je veľmi dôležité si uvedomiť, že ľudia, ktorí majú choré srdce, znášajú alkohol oveľa horšie a v skutočnosti by ho nemali konzumovať vôbec.

 

Nadmerné pitie alkoholu – aké sú účinky na srdce a kardiovaskulárny systém?

 

Pri nadmernej konzumácii alkoholu je srdce veľmi zraniteľným orgánom. Ochorenie myokardu spôsobené nadužívaním alkoholu začína jedovatými účinkami alkoholu. U ľudí s týmto ochorením dochádza k zrýchlenému srdcovému tepu, abnormálnemu srdcovému rytmu alebo skrátenému dýchaniu. Medzi následky ochorenia srdca patrí aj hypertrofia srdcového svalu, bolesť v oblasti srdca, šelesty a podivné výsledky EKG.

 

Ochorenie sa obvykle prejavuje tachykardiou, bolesťou srdca alebo dýchavičnosťou. Faktormi, ktoré môžu odhaliť ochorenie srdca, sú napríklad infekcia, stres alebo fyzická námaha. Stav srdcového svalu v skutočnosti závisí od toho, ako dlho človek požíva nadmerne alkohol. Nedostatok vitamínu B1 je tiež faktorom, ktorý podporuje vznik srdcových lézií. Osoby zneužívajúce alkohol sa obvykle stravujú nedostatočne alebo vôbec, čím sa znižuje prísun vitamínov do organizmu.

 

vplyv alkoholu na kardiovaskulárny systém

 

Účinky alkoholu a ich liečba

Vyššie uvedené problémy je možné úspešne liečiť, ale pozitívny výsledok dosiahne iba človek, ktorý alkohol nadmerne požíval krátku dobu a rýchlo prešiel na abstinenciu. Pokiaľ však človek pije alkohol dlhodobo a často a nechce prestať, môže dôjsť k degenerácii buniek srdcového svalu. Dôsledkom je dýchavičnosť, opuch srdca, pľúcny edém, zhoršenie krvného obehu a srdcové funkcie. Liečba dlhodobých užívateľov alkoholu nevedie k úplnému uzdraveniu.

 

Je dôležité si uvedomiť, že v prípade, že sa osoba, ktorá nadmerne konzumovala alkohol rozhodne svoj životný štýl zmeniť k lepšiemu, treba začať sa o telo starať ešte lepšie a byť ešte zodpovednejší, než by bolo potrebné u osoby, ktorá svoje telo takým spôsobom predtým neničila. To isté platí pre osobu, ktorá sa napriek znalosti vplyvu alkoholu na zdravie rozhodne v jeho pravidelnej konzumácii pokračovať.

 

Skvelým spôsobom ako telu pomôcť v prevencii aspoň časti poškodenia, ktoré alkohol spôsobuje, tak v snahe pomôcť telu regenerovať a "opraviť" už napáchané poškodenie orgánov, je práve CBD. Kanabidiol pomáha v regenerácii pečene, posilnení imunity, zmiernení porúch nálady a depresívnych stavov, zlepšení kvality spánku či predchádzaní a zmiernení neurodegeneratívnych ochorení ako sú Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba či demencia, ktorých riziko vzniku pravidelná konzumácia alkoholu rapídne zvyšuje.

 

Okrem toho všetkého je CBD v podobe kvapiek alebo kapsúl skvelým pomocníkom v čase, keď sa prebudíme po noci plnej alkoholového opojenia. Práve stav opice je niečo, s čím vie kanabidiol pomôcť veľmi úspešne. Pomáha totiž minimalizovať vedľajšie účinky spojené s nadmernou konzumáciou alkoholu ako napríklad migréna, dehydrácia, nedostatok energie, nekvalitný spánok, nevoľnosť či zlá nálada a podráždenosť.

 

Účinky alkoholu na ľudský organizmus - hypertenzia

Hypertenzia je ďalším ochorením, ktoré je dôsledkom konzumácie alkoholu. Pri konzumácii alkoholu tlak spočiatku stúpa, potom klesá a nakoniec sa vracia do normálu. Zatiaľ čo človek konzumuje alkohol často a vo veľkom množstve, po niekoľko dní tlak stúpa častejšie a dlhšie.

 

Dôsledkom dlhodobej konzumácie alkoholu je hypertenzná choroba. Obzvlášť ohrození sú obézni ľudia, fajčiari cigariet, ľudia, ktorí nešportujú, ľudia so zlou výživou, ľudia s cukrovkou alebo ochorením obličiek. Zvýšený tlak môže viesť k prasknutiu tepennej steny a viesť k nebezpečnému vnútornému krvácaniu.

 

Týmito problémami sú ohrození najmä starší ľudia s aterosklerózou a ľudia trpiaci hypertenziou. Môže tiež dôjsť k mŕtvici alebo mozgovej obrne, ktorá postihnutého v lepšom prípade invalidizuje do konca života.

 

štádia poškodenia pečene alkoholom

 

Aký je vplyv alkoholu na pečeň?

Ľudské telo potrebuje na správne fungovanie dostatočnú výživu a prísun vitamínov. Sacharidy, bielkoviny, tuky, vitamíny a ich správne vstrebávanie organizmom sú pre fungovanie človeka nevyhnutné.

 

Človek, ktorý pije alkohol, má rovnakou mierou narušený systém výživy a vstrebávania. Najzraniteľnejším vnútorným orgánom u človeka, ktorý pije alkohol, je pečeň; tie sú zodpovedné za trávenie alkoholu. V pečeni prebiehajú základné metabolické a detoxikačné procesy. Ak je pečeň poškodená v ranom štádiu, nemusia sa prejaviť žiadne príznaky.

 

Pri absencii akýchkoľvek príznakov človek nemusí cítiť žiadne znepokojivé zmeny na pečeni a až pri návšteve lekára sa môže ukázať, že zmeny na pečeni sú také pokročilé, že sú nevratné, a to aj napriek veľkej regeneračnej schopnosti pečene.

 

Účinky alkoholu na ľudský dýchací systém.

Nadmerná konzumácia alkoholu má nepriaznivý vplyv na imunitný systém, takže človek je náchylnejší na rýchlejšie ochorenie infekciami. Chronické zápaly dýchacích ciest sú u osôb zneužívajúcich alkohol normou. Tomuto stavu samozrejme napomáha fajčenie, ktoré sa obvykle kombinuje s konzumáciou alkoholu, nedostatok vitamínov v dôsledku ich nedostatočného prísunu a horšieho vstrebávania do organizmu a prechladnutie, ktoré je charakteristickým znakom nadmerných pijanov.

 

Zahrieva konzumácia alkoholu ľudské telo?

Všeobecne sa hovorí, že alkohol zahrieva organizmus. Ľudia si naopak myslia, že po požití alkoholu sa telo zahreje, ale alkohol telesnú teplotu vôbec nezvyšuje, iba vyvoláva zdanlivý pocit tepla bezprostredne po konzumácii. Je to preto, že alkohol rozširuje cievy pod kožou, takže teplá krv putuje z vnútra tela do ciev.

 

Krv sa potom ochladí, pokračuje v cirkulácii v cievach a ochladené časti krvi sa potom vracajú do tela. V dôsledku toho opití ľudia často necítia rozdiely teplôt. Neprispôsobujú správne svoje oblečenie počasiu a zaspávajú na rôznych miestach, napríklad na staniciach, kde nie je príliš teplo.

 

Dôsledkom takéhoto správania sú časté prechladnutia a chronické infekcie horných dýchacích ciest. Alkoholizmus vytvára v ľudskom tele ideálne podmienky na vznik pľúcnej tuberkulózy. Tuberkulóza bola svojho času považovaná, rovnako ako alkoholizmus, za sociálne ochorenie.

 

alkohol a depresia

 

Aký vplyv má alkohol na ľudskú psychiku?

Zneužívanie alkoholu má obrovský vplyv na ľudský organizmus!

 

Účinky zneužívania alkoholu vedú k ochoreniu vnútorných orgánov a viditeľným, fyzickým príznakom choroby. Ľudia závislí na alkohole sa však veľmi často stretávajú aj s psychickými poruchami. Osoby zneužívajúce alkohol sú náchylné k čiastočným poruchám pamäti, strate vedomia, halucináciám, záchvatom paniky alebo psychózam. Veľmi časté sú u alkoholikov zmeny charakteru.

 

Ide predovšetkým o poruchy osobnosti človeka, nedostatok interakcie s ostatnými ľuďmi, nedostatok empatie alebo nedostatok zmyslu pre zodpovednosť. Ďalšími častými poruchami, ktoré nasledujú po alkoholizme, sú nespavosť alebo impotencia.

 

Všetky vyššie uvedené duševné poruchy spôsobené alkoholizmom negatívne ovplyvňujú pohodu človeka a predovšetkým jeho sebavedomie. Pokiaľ sa u človeka závislého na alkohole začnú objavovať duševné poruchy, je dôležité bezodkladne kontaktovať odborníka, pretože následky zneužívania alkoholu môžu viesť k závažným ochoreniam.

 

To je veľmi dôležité, pretože osoba, ktorá trpí výpadkami pamäte, halucináciami alebo bludmi, môže byť veľmi nebezpečná nielen pre seba, ale aj pre svoje okolie!

 

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

 

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.