Melatonín - rola v tele a príznaky jeho nedostatku

Melatonín je hormón spánku. Spánok však nie je jediná vec, na ktorú má vplyv. Chcete sa dozvedieť viac o jeho dôležitosti? Tak si prečítajte náš nový článok.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Melatonín - rola v tele a príznaky jeho nedostatku

Melatonín je hormón, ktorý produkuje epifýza - so súmrakom navodzuje spánok, preto sa mu hovorí "nočný hormón" alebo "spánkový hormón". Má tiež silné antioxidačné účinky a posilňuje imunitný systém organizmu. Zistite, čo ovplyvňuje hladinu melatonínu a ako doplniť jeho nedostatok.

 

Melatonín - čo to je?

Melatonín je hormón produkovaný epifýzou takmer výhradne v tme. Bolo tiež dokázané, že je jedným zo základných stavebných kameňov ľudských denných biologických hodín, tj je zodpovedný okrem iného za reguláciu rytmu spánku a bdenia.

 

Hlavnou úlohou epifýzy je synchronizovať vnútorné biologické hodiny človeka s astronomickými hodinami, tj s rytmom svetla a tmy, a to tak, že produkuje melatonín v správnom množstve v danú dennú a nočnú dobu.

 

Kde sa melatonín vytvára?

Melatonín je produkovaný autoreguláciou a negatívnou spätnou väzbou. Na celom procese produkcie tohto hormónu sa podieľajú nielen bunky epifýzy, pinealocyty, ale aj nervový systém, konkrétne neuróny zrakovej dráhy. Tie prijímajú svetelné podnety z fotoreceptorov sietnice, ktorých stimulácia reguluje činnosť epifýzy.

 

Melatonín sa vytvára takmer výhradne v tme pod vplyvom nervových vlákien sympatického nervového systému.

 

Keď na zrakový orgán dopadá veľké množstvo svetelných lúčov, znižuje sa syntéza a sekrécia melatonínu a jeho koncentrácia v krvi.

 

V tme produkuje epifýza väčšie množstvo melatonínu, takže sa jeho koncentrácia v krvi zvyšuje.

 

Fotoreceptory sietnice neprijímajú iba prirodzené svetelné podnety, ale aj podnety z umelých zdrojov, ako sú žiarovky, počítačové monitory a mobilné telefóny.

 

 

Preto sa dnes tak často stáva, že vnútorné biologické hodiny a astronomické hodiny nie sú synchronizované, čo vedie k poruchám spánku a ťažkostiam so zaspávaním.

 

Postihnutí môžu byť najmä ľudia, ktorí často cestujú transkontinentálnymi letmi a rýchlo menia časové pásma (jet lag), a tiež nevidiaci a pracovníci na smeny, ktorí musia svoje pracovné povinnosti vykonávať v noci.

 

Účinky melatonínu na ľudský endokrinný systém

Mnoho vedcov tvrdí, že melatonín nielen reguluje rytmus spánku a bdenia, ale taktiež ovplyvňuje ľudský endokrinný systém, konkrétne gonadotropné hormóny (luteinizačný hormón LH a folikulotropný hormón FSH), ktoré sú zodpovedné za normálny vývoj pohlavných žliaz a riadenie mesačného cyklu ženy.

 

Predpokladá sa, že melatonín má antigonadotropný účinok, tj inhibuje funkciu hypotalamo-hypofyzárno-gonadálnej hormonálnej osi, čím spomaľuje proces pohlavného zrenia.

 

Čím dlhšie a častejšie je človek vystavený svetelnému žiareniu, tým nižšie je množstvo melatonínu v krvi a tým rýchlejší je vývoj pohlavných žliaz. Bolo zistené, že deti vychovávané v dobe počítačov, tabletov a smartfónov dospievajú oveľa rýchlejšie ako deti vychovávané pred 30-40 rokmi.

 

Koncentrácia melatonínu v ľudskom tele

Koncentrácia melatonínu v krvnom sére sa mení v závislosti od veku človeka; najvyššia je v detstve a klesá po puberte.

 

Normálna koncentrácia melatonínu:

  • deti vo veku 1-3 rokov - 250pg/ml
  • adolescenti vo veku 8-15 rokov - 120-180pg/ml
  • dospelí - 70-80pg/ml
  • starší ľudia vo veku 65-85 rokov - 20-30 pg/ml

 

Je potrebné poznamenať, že koncentrácia melatonínu počas dňa sa nemení a zostáva konštantná v každej fáze života človeka, zatiaľ čo množstvo melatonínu produkovaného v noci s vekom klesá.

 

Tento jav vysvetľuje, prečo majú starší ľudia často problémy so zaspávaním a nižšiu potrebu spánku ako deti a dospievajúci.

 

Nedostatok melatonínu - príznaky

Príznaky nedostatku melatonínu sú:

 

  • narušený rytmus spánku a bdenia.
  • poruchy zaspávania
  • únava a denná ospalosť
  • rozptýlenie
  • problémy so sústredením
  • bolesť hlavy
  • podráždenosť
  • malátnosť.

 

Tieto problémy možno zmierniť podávaním syntetického melatonínu. Jeho hlavnou funkciou je obnoviť fyziologický vzťah medzi vnútornými biologickými hodinami a rytmom, ktorý je daný osvetlením tela a vonkajšou aktivitou.

 

Ako prirodzene doplniť nedostatok melatonínu?

  • Snažte sa chodiť spať v rovnakom čase a spať približne 8 hodín (toľko vaše telo potrebuje na regeneráciu). Najlepšie je ísť spať pred polnocou, pokiaľ to vaše telo vyžaduje (každý má svoj vlastný rytmus spánku a bdenia).
  • Pred spaním zjedzte niečo, čo vás upokojí a dodá vám pocit blaženosti - rybu, kuracie prsia, banán, tmavý chlieb, cestoviny, jogurt, tvaroh (obsahujú tryptofán, aminokyselinu, ktorá zvyšuje hladinu serotonínu).
  • Každý deň sa prejdite - osvetlenie v interiéri je vždy oveľa horšie ako vonku, a to aj za zamračeného dňa.
  • Napriek tomu, že je melatonín dostupný bez predpisu, je lepšie sa pred jeho kúpou poradiť s lekárom. Prípravok užívajte podľa odporúčania odborníka alebo podľa pokynov v písomnej informácii pre používateľov.

 

Melatonín tablety - indikácia na použitie

Poruchy spánku sú častým problémom cestovateľov. Sú spojené s náhlou zmenou časového pásma (jet lag syndróm) a ich závažnosť závisí od smeru cesty a počtu prekonaných časových pásiem.

 

Na zmiernenie syndrómu jet lag je vhodné užívať dva dni pred a počas diaľkovej cesty prípravkami so syntetickým melatonínom.

 

Prípravky s melatonínom je vhodné podávať nevidiacim, ktorí sa často sťažujú na poruchy rytmu spánku a bdenia. Byť v noci hore a pracovať nie je pre náš organizmus zdravé z fyziologickej stránky.

 

Ľudia so výmennou prevádzkou majú často narušené biologické hodiny a problémy so zaspávaním. Podávanie melatonínu by malo zmierniť problémy a uľahčiť odpočinok.

 

Priama suplementácia melatonínu však spôsobuje to, že si mozog zvykne na jeho externý prísun a prestane ho tak produkovať v potrebnom množstve. Po jeho vysadení teda dochádza k tomu, že ho naše telo produkuje výrazne menej a my tak nemôžeme zaspať. Preto je oveľa vhodnejšie používať doplnky stravy, ktoré iba podporujú vlastnú tvorbu melatonínu!

 

Aký doplnok stravy je teda najvhodnejší?

Najlepším spôsobom na podporu tvorby melatonínu je Magnézium - PRE SPÁNOK, ktoré obsahuje okrem vysoko vstrebateľného horíčka tiež tryptofán, ktorý spolu s horčíkom a ďalšími látkami obsiahnutými v tabletách (vitamín B6, kozlík lekárský, chmeľ otáčavý) pôsobí synergicky a stimuluje prirodzenú tvorbu melatonínu.

 

Melatonín - dávkovanie

Dávkovanie melatonínu je vždy popísané v príbalovom letáku.

 

Liek by sa mal užívať každý deň jednu hodinu pred spaním. Neodporúča sa vysádzať melatonín zo dňa na deň, odporúča sa postupné znižovanie dávky a to práve z vyššie vypísaných dôvodov – mozog si zvykne na externý príjem a následne si melatonín neprodukuje v dostatočnom množstve sám.

 

Kontraindikácie užívania syntetického melatonínu

Melatonín je voľnopredajný liek, ale pred jeho použitím je dôležité skontrolovať, kto by ho nemal užívať. Medzi skupiny, ktorým sa užívanie melatonínu neodporúča, patria:

 

  • tehotné a dojčiace ženy
  • deti
  • ľudia, ktorí pijú alkohol alebo sú pod jeho vplyvom
  • pacientov s ochorením pečene
  • ľudia alergickí na melatonín

 

Pred užitím lieku je potrebné si pozorne prečítať písomnú informáciu pre používateľov priloženú ku každému lieku. Je potrebné mať na pamäti, že po užití melatonínu by človek nemal riadiť vozidlá.

Autor: Tomáš Konieczny