Lymská borelióza - príznaky, prevencia, liečba, výskum

|
Organizmy
Bolesť

Borelióza spôsobuje príznaky podobné chrípke, necitlivosť končatín a jazyka, chronické bolesti kĺbov, kožné vyrážky a depresívne stavy. Ako chorobu rozpoznáte a ako sa pred ňou správne chrániť? Existuje vakcína proti borelióze?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Lymská borelióza - príznaky, prevencia, liečba, výskum

Lymská borelióza je ochorenie, inak známe ako borelióza alebo kliešťová spirochéta, ktoré spôsobujú infikované kliešte a ktoré môže mať fatálne následky pre ľudský organizmus.

 

Lymská borelióza - choroba prenášaná kliešťami

Lymská alebo aj Lymaská borelióza. Prvýkrát sa o tomto ochorení začalo hovoriť v druhej polovici 80. rokov. Predpokladá sa, že je spôsobená infekciou baktérií (Borellia burgdorferi). Tieto baktérie môžu existovať v niekoľkých formách (ako spirochéty a cysty). Prvé z nich sa vyznačujú vysokou pohyblivosťou, zatiaľ čo cysty (spory) sú nepohyblivé a odolné voči antibiotikám, ktoré môžu spirochéty zničiť.

 

Niektoré formy boreliózy spôsobujú príznaky v oblasti kĺbov, zatiaľ čo iné zahŕňajú neurologické stavy. Objavujú sa aj rôzne kožné lézie. Našťastie už v dnešnej dobe medicína pokročila natoľko, že exsitujú lieky ako na aktuný stav choroby, tak ako prevencia a pomoc v jej predchádzaní.

 

Aké sú príznaky boreliózy?

Borelióza napáda aj tvárové nervy, ktoré sú zodpovedné za normálnu mimiku - v tomto prípade môže mať pacient problémy so zatváraním viečok alebo poklesnutým kútikom úst.

 

Pri neuroborrelióze je tiež možné, že sú postihnuté nervy zodpovedné za normálne videnie, takže častým príznakom môže byť precitlivenosť na svetlo a prechodné poruchy videnia.

 

Bohužiaľ niektorí lekári príznaky pacienta ignorujú a nedokážu ich správne rozpoznať, borelióza môže spôsobovať depresie, výkyvy nálad, nadmernú podráždenosť a poruchy sústredenia.

 

Medzi ďalšie príznaky boreliózy, okrem vyššie uvedených, patria:

  • zápal močového mechúra,
  • problém s pravidelnou menštruáciou;
  • zhoršená potencia (zriedka).

 

Všetky typy boreliózy sa liečia antibiotikami. Keď borelióza napadne orgány, je ťažké ju odhaliť. Je nutné vedieť rozlíšiť najdôležitejšie kožné formy ochorenia, pretože liečba má v tejto fáze najväčší účinok. Lymská borelióza je vo väčšine prípadov úplne liečiteľné ochorenie, pokiaľ je včas diagnostikované. Preto by ste mali navštíviť lekára, akonáhle sa u vás objavia prvé príznaky boreliózy.

 

 

Lymská borelióza - kožné príznaky

Prvým kožným príznakom, ktorý môže indikovať boreliózu, je erytém alebo tiež ľudovo zvaný "borelióza fľak". Má podobu oválneho krúžku, ktorý sa objaví v mieste uhryznutia kliešťom. Je pre neho charakteristické, že sa šíri do stále väčších oblastí. Niekedy sa na jeho povrchu objavia pľuzgiere a dokonca nekrotické lézie. Erytém nie je jediným kožným príznakom typickým pre boreliózu. Okrem toho možno pozorovať nasledujúce:

 

  • chronická atrofická dermatitída - jedná sa o červenošedé škvrny na nohách, ktoré sa objavujú zriedka (najčastejšie sú príznakom boreliózy u detí);
  • červenomodrý nádor (lymfocytárny lymfóm) - táto lézia nie je bolestivá a zvyčajne sa vyskytuje v miešku, ušnici alebo na bradavkách.

 

Lymská borelióza - erytém

Po uhryznutí kliešťom sa môže objaviť takzvaný erythema migrans, čo je obvykle toxicko-zápalová alebo alergická lézie. Erytém (borelioza fľak) má podobu vyrážky, ktorá obvykle nepresahuje úroveň kože. Erytém je na dotyk teplý a obvykle nie je sprevádzaný pocitom svrbenia alebo bolesti. Vyrážka má zvyčajne maximálny priemer 5 cm a mizne po jednom mesiaci bez ohľadu na liečbu.

 

Je potrebné spomenúť, že erytém sa nevyskytuje u každej osoby uhryznutej kliešťom. Charakteristické sčervenanie kože sa objavuje iba v niektorých prípadoch. Ľudia, u ktorých sa objaví erytém, by mali bezodkladne navštíviť svojho praktického lekára, aby zistil, či ide o alergickú reakciu na uhryznutie alebo o migrujúci erytém, ktorý je príznakom rozvoja boreliózy.

 

borelióza fľak

 

Aká je diagnóza boreliózy?

Diagnóza boreliózy by mala byť stanovená vždy po uhryznutí kliešťom. To je veľmi dôležité, pretože čím skôr je choroba odhalená, tým väčšia je šanca na vyliečenie.

 

Nebezpečenstvo vzniku boreliózy je v prvých dvoch dňoch malé, ale potom sa s každou ďalšou hodinou začína zvyšovať. Ak máte podozrenie, že trpíte boreliózou, nechajte si vykonať súbor laboratórnych testov, aby bolo možné stanoviť diagnózu a nasadiť účinnú liečbu.

 

Test IgG na boreliózu

Jedným z testov na diagnostiku boreliózy je test ELISA. Ide o jednu z najstarších metód používaných na zistenie boreliózy. Ide o odber krvi uhryznutej osoby a následnú analýzu na prítomnosť protilátok. Test využíva baktériu boréliovej spirochéty, ktorá sa v prípade prítomnosti protilátok viaže na protilátky v krvi infikovanej osoby (pozitívny výsledok). Test Elisa je najlacnejší diagnostický test, ale nie je príliš účinný. Účinnosť sa odhaduje približne na 40 %.

 

Western Blot test na boreliózu

Podobne ako test ELISA vyžaduje tento diagnostický test odber krvi od osoby po uhryznutí kliešťom. Western blot test detekuje špecifické protilátky - IgM a IgG, ktoré sú charakteristické pre boreliózu. Citlivosť tohto testu je oveľa vyššia, pretože sa blíži 90%. Jednou z nevýhod tohto testu je, že výsledky sú k dispozícii až približne šesť týždňov po infekcii, a to kvôli tzv. sérologickému oknu, čo je časové oneskorenie medzi okamihom infekcie spirochetou a detekciou protilátok v krvi.

 

PCR test na boreliózu

Odporúča sa urobiť hneď, ako vznikne podozrenie na infekciu boreliózou. Testom PCR sa zisťuje prítomnosť baktérií spôsobujúcich boreliózu v DNA. Test je možné vykonať už niekoľko hodín po infekcii, teda ešte predtým, ako sa dostavia imunitné reakcie organizmu. Pre test PCR je tiež potrebná krv. Čakacia doba na výsledok je približne jeden týždeň.

 

PCR test

 

Borelióza u detí

Borelióza u detí môže zostať dlho nediagnostikovaná. Erytém sa objavuje len u niektorých detí a ostatné príznaky nie sú príliš charakteristické, takže správna diagnóza sa odkladá. Zároveň je spojená s nižšou šancou na úplné vyliečenie.

 

Borelióza u detí môže byť vrodená, tj k infekcii došlo ešte v maternici matky. To je však pomerne vzácne, pretože lymská borelióza sa najčastejšie objavuje v dôsledku uhryznutia kliešťom (v oblasti ohybu nôh alebo rúk). Kliešte obvykle prenášajú baktériu Borrelia burgdorferi.

 

U dieťaťa uhryznutého kliešťom sa môžu objaviť nešpecifické príznaky v podobe:

  • podráždenosti
  • bolesti svalov a kĺbov,
  • bolesti hlavy,
  • rýchlej únavy,
  • neochoty sa baviť,
  • problémy so sústredením a pamäťou (poruchy učenia).

Prevencia boreliózy - ako sa chrániť?

Proti lymskej borelióze zatiaľ neexistuje vakcína a jej liečba je veľmi vysiľujúca, pretože musíte dlhodobo užívať antibiotiká. Preto je potrebné byť obzvlášť ostražitý voči prítomnosti kliešťov na koži - po každej návšteve lesnej oblasti alebo prechádzke na lúke je najlepšie seba i svojich blízkych starostlivo prezrieť a venovať osobitnú pozornosť oblastiam v slabinách. V týchto oblastiach je koža oveľa tenšia a je voči kliešťom obzvlášť zraniteľná. Okrem toho je potrebné venovať pozornosť aj domácim zvieratám.

 

V posledných rokoch sa objavili správy o výskume potenciálnej mRNA vakcíny proti borelióze. Vývoj a uvedenie takého prípravku na trh by mohlo rozhodujúcim spôsobom ovplyvniť súčasnú situáciu, pokiaľ ide o rozšírené riziko boreliózy.

 

Ako odstrániť kliešťa?

Pokiaľ je kliešť nájdený na tele, mal by byť okamžite odstránený pinzetou, pričom treba dbať na to, aby nedošlo k usadeniu ústnych častí kliešťa v koži (nesmie sa mu utrhnúť telo od hlavy). Kliešte sú veľmi odolné voči rozdrveniu, preto je najlepšie zbaviť sa ich pomocou alkoholu. Prvé kožné príznaky v podobe charakteristického erytému treba čo najskôr nahlásiť lekárovi - boreliózu je ľahšie liečiť v prvom štádiu.

 

kliešť

 

Je borelióza nebezpečná?

Áno, pokiaľ je borelióza neliečená, môže byť veľkým rizikom s fatálnymi následkami. Borelióza, ktorá sa v našom tele vyvíja mnoho rokov, môže napáchať mnoho škôd a veľmi často sa prejaví až po rokoch. Diagnostikovanie boreliózy po dlhšej dobe je pre naše zdravie a život veľmi nebezpečné, pretože sa môže rozvinúť mnoho neurologických príznakov, vrátane zápalu nervov alebo mozgu. Niektorí pacienti sú v takom zlom stave, že už nemôžu samostatne fungovať.

 

Medzi príznaky chronickej boreliózy patria aj poruchy príjmu potravy (ktoré môžu viesť až k anorexii), psychózy, poruchy vedomia, poruchy videnia, demencia, delírium a záchvaty.

 

TIP na súvisiaci článok: Právenka latnatá - nenápadná rastlina s úžasnými vlastnosťami

 

Je možné boreliózu liečiť?

Liečba boreliózy spočíva v užívaní antibiotík. Liečba je dlhodobá, trvá 21 až 28 dní. Súčasne môžu byť podávané prostriedky proti príznakom boreliózy.

 

Medzi štandardné antibiotiká podávané pri borelióze patria tetracyklíny, minocyklín, metronidazol, penicilín alebo cefalosporín. Ak je pacient tehotná žena, dieťa alebo osoba s alergiou na určité lieky, volí lekár farmakoterapiu individuálne.

 

Liečba v raných štádiách boreliózy:

  • Zinnat - suspenzia a 500 mg tablety
  • Ceroxim - antibakteriálny liek

 

V dôsledku uhryznutia kliešťom sa okrem lymskej boreliózy môžu rozvinúť aj ďalšie choroby prenášané kliešťom, pokiaľ bol kliešť prenášačom týchto chorôb. V takejto situácii je tiež nutné zaviesť súbežnú liečbu týchto ochorení.

 

Lymská borelióza - komplikácie spojené s ochorením

1. Neurologické komplikácie boreliózy sú:

    • meningitída,
    • encefalitída,
    • strabizmus očných viečok,
    • obrna lícneho nervu,
    • zápal zrakového nervu.

 

2. Boréliová artritída - objavujú sa silné a krátkodobé bolesti, ktoré postihujú: kolenné, lakťové, ramenné a bedrové kĺby.

 

3. Srdcové komplikácie boreliózy:

  • príznaky podobné zápalu pľúc,
  • perikarditída,
  • endokarditída,
  • lymeská myokarditída,
  • dilatačná kardiomyopatia.

 

Konope v liečbe lymskej boreliózy

O konope v súvislosti s liečbou boreliózy vám zrejme mnoho lekárov nepovie, avšak má tu až neuveriteľný prínos v mnohých aspektoch – ako pri vnútornom užívaní, tak pri vonkajšom.

 

Osoby trpiace boreliózou spravidla zažívajú veľké bolesti, od ktorých im môže pomôcť práve konope, aplikované či už formou oleja, kapsúl či sušiny samotnej. Veľmi dobrým prostriedkom na odbúranie bolestí sa javí tiež legálny kanabinoid HHC, ktorý svojimi účinkami pripomína skôr THC.

 

Pri liečbe erytému (fľaku spôsobeného boreliózou) a jeho svrbenie je pre zmenu skvelým pomocníkom CBD mastička, ktorá dokáže zabrániť jeho svrbeniu, rozširovaniu a významne urýchliť jeho hojenie a vymiznutie.

 

Borelióza dokonca svojím spôsobom stojí za vznikom Herbalusu.

 

konope borelióza

 

Osobná skúsenosť s liečbou boreliózy

Tu je osobná skúsenosť zakladateľa Tomáša Konieczného s lymskou boreliózou a jej liečbou:

„V mojich 19-tich rokoch som znenazdajky začal trpieť rôznymi bolesťami. Najskôr najmä bolesťami hlavy, neskôr aj svalov, kĺbov a všeobecne celého tela. Bol to fyzický pocit, ako keď na vás prichádza chrípka či máte "opicu". Cítil som sa permanentne unavený a v súvislosti s bolesťami tiež neschopný čokoľvek vykonávať alebo sa sústrediť – čo pri práve začínajúcom štúdiu VŠ nebola úplne ideálna kombinácia.

 

Akonáhle tento stav pokračoval už niekoľko týždňov a príznaky sa skôr zhoršovali než aby mizli, vyhľadal som lekársku pomoc. Absolvoval som niekoľko testov a bola mi diagnostikovaná borelióza. Keďže bola jeseň a od času, keď sem mal možnosť chytiť kliešťa ubehla už dlhšia doba, musel som byť infikovaný už niekoľko mesiacov.

 

Boli mi predpísané antibiotiká na niekoľko mesiacov a plno ďalších liekov. Tieto medikamenty síce mali odstrániť chorobu ako takú, zabrániť jej ďalšiemu šíreniu a prípadným ďalším ochoreniam, ktoré by mohla neliečená borelióza spôsobiť, ale nijak nepomáhali s jej príznakmi, tzn. neznesiteľnou bolesťou hlavy a každučkého svalu. Bolesť hlavy pripomínala nekonečnú kocovinu po prehýrenej noci.

 

Do tej doby som na všetky psychoaktívne látky pozeral cez prsty, mal ich zaradené v kategórii "drogy" a ako niečo zlé. Bolesť však bola čím ďalej tým horšia a ja čím ďalej zúfalejší. Keď mi teda môj dredatý spolužiak holdujúci konope ponúkol o jednej z prestávok nech sa s ním zhulím, zmenil mi tým život.

 

Prakticky sme ani nedofajčili a počas niekoľkých minút zmizla všetka bolesť, jednoducho zmizla! Po dlhých týždňoch, keď som sa s bolesťou hlavy, kĺbov a každučkého svalu budil aj zaspával - bola bolesť preč. Nechápal som čo sa to stalo, bol to neskutočne oslobodzujúci pocit. To všetko po vyfajčení jedného polgramového jointu. ZÁZRAK!

 

V ten moment som došiel k prezretiu, že konope nie je len niečo čo ma "dokáže oblbnúť", ale že môže všeličo ponúknuť a stojí za moju pozornosť. Konope som od tohto momentu začal skúmať, pestovať, spracovávať a významne odvtedy zmenilo a ovplyvnilo môj život."

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných. Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz.