Baobab: 6 výhod ovocia a prášku

|
Strava

Stromy baobabu, poznáme tiež pod odborným názvom Adansonia, môžu dorastať do výšky až 30 metrov a rastú na nich veľké plody, ktoré sa bežne konzumujú a sú cenené pre svoju lahodnú chuť pripomínajúcu citrusy.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Baobab: 6 výhod ovocia a prášku

Baobab je strom pochádzajúci z niektorých oblastí Afriky, Arábie, Austrálie a Madagaskaru.
Dužina, listy a semená baobabu, ktoré sú v predaji aj v práškovej forme, sú spájané s mnohými zdraviu prospešnými účinkami a sú základom rôznych receptov a kuchýň.

Tu je 6 hlavných výhod plodov a prášku z baobabu:

 

Baobab je bohatý na mnoho dôležitých vitamínov a minerálov

Baobab je dobrým zdrojom mnohých dôležitých vitamínov a minerálov. Výskumy ukazujú, že obsah živín v baobabe sa môže líšiť v závislosti od zemepisnej polohy, kde sa pestuje, a tiež medzi rôznymi časťami rastliny, ako sú listy, dužina a semená.

 

  • Napríklad dužina má vysoký obsah vitamínu C, antioxidantov a niekoľkých kľúčových minerálov, ako je draslík, horčík, železo a zinok.
  • Listy sú bohaté na vápnik a vysoko kvalitné bielkoviny, ktoré sú ľahko stráviteľné.
  • Semená a jadrá rastliny sú navyše bohaté na vlákninu, tuky a mikroživiny, ako je tiamín, vápnik a železo.

 

Vo väčšine krajín sveta, kde je čerstvý baobab nedostupný, sa však vyskytuje prevažne vo forme sušeného prášku. Práškový baobab taktiež obsahuje mnoho dôležitých živín a najmä má vysoký obsah vitamínu C, vitamínu B6, niacínu, železa a draslíka.

 

Dve polievkové lyžice (cca. 20g) prášku baobabu poskytujú približne:

  • 50 kalórií
  • 1 gram bielkovín
  • 16 gramov sacharidov
  • 0 gramov tukov
  • 9 gramov vlákniny
  • 58 % referenčného denného príjmu (RDI) vitamínu C
  • 24 % dennej dávky vitamínu B6
  • 20 % RDI niacínu
  • 9 % RDI železa
  • 9% RDI drasíka
  • 8 % RDI horčíka
  • 7 % RDI vápnika

 

Ako práškový baobab, tak čerstvé ovocie sú teda vysoko výživné. Rôzne časti ovocia poskytujú rôzne množstvo bielkovín, vitamínu C, antioxidantov, draslíka, horčíka, železa, zinku, vápnika a vitamínov skupiny B.

 

Môže pomáhať s chudnutím tak, že podporuje pocit sýtosti

Niektoré výskumy zistili, že pridanie baobabu do jedálnička môže byť prospešné, ak sa snažíte zhodiť pár kíl navyše. Môže pomôcť obmedziť chute a podporiť pocit sýtosti, čo vám pomôže zjesť menej jedla a schudnúť.

 

Jedna malá štúdia na 20 ľuďoch ukázala, že pitie smoothie s 15 gramami extraktu z baobabu výrazne znížilo pocit hladu v porovnaní s nápojom na báze placeba.

 

Baobab má tiež vysoký obsah vlákniny, pričom väčšina práškových prípravkov obsahuje približne 4,5 gramu vlákniny v každej polievkovej lyžici (10 gramov). Vláknina sa v tele pohybuje veľmi pozvoľna a môže pomôcť spomaliť vyprázdňovanie žalúdka, takže sa budete cítiť dlhšie sýti. Bolo preukázané, že iba zvýšenie príjmu vlákniny o 14 gramov denne znižuje príjem kalórií až o 10 % a znižuje telesnú hmotnosť v priemere o 1,9 kg počas štyroch mesiacov.

 

Môže pomôcť vyrovnať hladinu cukru v krvi

Pridanie baobabu do jedálnička môže prospieť kontrole hladiny cukru v krvi. Jedna vykonaná štúdia zistila, že zapekanie extraktu z baobabu do bieleho chleba znížilo množstvo rýchlo stráviteľného škrobu a spomalilo zvyšovanie hladiny cukru v krvi v tele.

 

Podobne iná malá štúdia na 13 ľuďoch ukázala, že pridanie baobabu do bieleho chleba znížilo množstvo inzulínu potrebného na transport cukru z krvi do tkanív, čo pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi.

 

Vďaka vysokému obsahu vlákniny môže baobab tiež pomáhať spomaľovať vstrebávanie cukru do krvi, čo môže zabrániť prudkým nárastom a pádom hladiny cukru v krvi a dlhodobo stabilizovať jeho hladinu.

 

Obsah antioxidantov a polyfenolov môže znižovať zápaly

Baobab je plný antioxidantov a polyfenolov, čo sú zlúčeniny, ktoré chránia bunky pred oxidačným poškodením a znižujú zápaly v tele. Niektoré štúdie naznačujú, že chronický zápal môže prispievať k dlhému zoznamu zdravotných problémov, vrátane srdcových ochorení, rakoviny, autoimunitných porúch a cukrovky.

 

Hoci sa súčasný výskum väčšinou obmedzuje na zvieratá, niektoré štúdie pozorovali, že baobab môže pomáhať znižovať hladinu zápalu v tele.

 

Jedna štúdia na potkanoch zistila, že dužina plodov baobabu znižuje množstvo príznakov zápalu a pomáha chrániť srdce pred poškodením. Štúdia na myšiach zase ukázala, že extrakt z baobabu znižuje oxidačné poškodenie buniek a znižuje hladinu zápalu. Napriek týmto sľubným zisteniam sú však stále potrebné ďalšie výskumy, aby sa zistilo, ako môže baobab ovplyvňovať zápaly u ľudí.

 

Vysoký obsah vlákniny môže podporiť zdravie tráviaceho traktu

Baobab je dobrým zdrojom vlákniny a jeho práškové verzie môžu obsahovať až 18% dennej odporúčanej hodnoty v jednej polievkovej lyžici (10 gramov). Vláknina prechádza tráviacim traktom nestrávená a je nevyhnutná pre zdravie tráviaceho traktu.

 

Napríklad jeden prehľad piatich štúdií ukázal, že konzumácia väčšieho množstva vlákniny zvyšuje frekvenciu stolice u ľudí so zápchou. Zároveň vláknina pôsobí ako probiotikum a vyživuje prospešné baktérie v črevách, čím optimalizuje zdravie vášho črevného mikrobiomu.

 

Ďalšie výskumy ukazujú, že zvýšenie príjmu vlákniny môže tiež chrániť pred ochoreniami, ako sú črevné vredy, zápalové ochorenia čriev a hemoroidy.

 

Skvelý, výživný doplnok vašej stravy - čerstvý alebo v prášku

Baobab rastie v Afrike, na Madagaskare av Austrálii a je možné ho jesť čerstvý alebo ho použiť ako prísadu v prášku do dezertov, dusených pokrmov, polievok alebo aj koktailov.

 

Zohnať čerstvý baobab však môže byť ťažké v krajinách, kde sa toto ovocie bežne nepestuje. Našťastie je v mnohých obchodoch so zdravou výživou a internetových obchodoch po celom svete bežne dostupné toto ovocie vo forme prášku.

 

Ak chcete rýchlo a pohodlne získať dennú dávku baobabu, skúste prášok primiešať do svojich obľúbených nápojov, ako je voda, džús, čaj alebo koktail.

 

Prášok môžete tiež pridať do pečiva alebo ním posypať jogurt či ovsené vločky a dopriať si tak pochúťku bohatú na antioxidanty.

 

S trochou kreativity existuje neobmedzené množstvo spôsobov, ako si baobab vychutnať a využiť jeho jedinečné zdravotné účinky.

 

Možné vedľajšie účinky

Hoci väčšina ľudí môže baobab bezpečne konzumovať, treba vziať do úvahy niektoré možné vedľajšie účinky.

 

Po prvé, semená a dužina obsahujú antinutrienty, ako sú fytáty, triesloviny a kyselina šťaveľová, ktoré môžu znižovať vstrebávanie a využiteľnosť živín.

 

Počet antinutrientov obsiahnutých v baobabe je však príliš nízky na to, aby sa ich väčšina ľudí obávala, najmä pokiaľ dodržujete vyváženú stravu bohatú na iné zdravé plnohodnotné potraviny.

 

Objavili sa aj určité obavy z prítomnosti cyklopropenoidných mastných kyselín v baobabovom oleji, ktoré môžu narušovať syntézu mastných kyselín a môžu prispievať k zdravotným problémom.

 

Štúdie však ukazujú, že tieto škodlivé zlúčeniny sa počas spracovania výrazne redukujú a pre väčšinu ľudí pravdepodobne nebudú problematické.

 

V neposlednom rade sú obmedzené výskumy týkajúce sa účinkov baobabu u tehotných alebo dojčiacich žien. Preto je najlepšie udržiavať príjem s mierou a v prípade akýchkoľvek otázok alebo obáv sa poradiť so svojím lekárom.

 

Zhrnutie účinkov baobabu

Baobab je ovocie, ktoré je spájané s množstvom pôsobivých zdravotných prínosov.

 

Okrem toho, že dodáva mnoho dôležitých živín, môže pridanie baobabu do jedálnička napomôcť chudnutiu, vyrovnať hladinu cukru v krvi, znížiť zápaly a optimalizovať zdravie tráviaceho traktu.

 

Najlepšie zo všetkého je, že baobab – aspoň v práškovej forme – je ľahko dostupný a neuveriteľne všestranný, takže ho môžete ľahko pridať do svojho jedálnička a vychutnať si ho.

 

Autor: Tomáš Konieczny