Konopné mlieko - nutričné ​​hodnoty, účinky, recept

Aké vlastnosti a účinky má konopné mlieko? Aký je recept na konopné mlieko? Hrozí u neho psychoaktívny stav? Dajú sa z neho vyrobiť "marihuanové sušienky"? O tom všetkom sa dočítate ďalej v tomto článku.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Konopné mlieko - nutričné ​​hodnoty, účinky, recept

Stále viac ľudí sa vzdáva konzumácie mliečnych výrobkov a zavádza do svojho jedálnička rastlinné náhradky. V poslednej dobe sú veľmi populárne rastlinné mlieka, syry, jogurty alebo kefíry. Žiaľ, nie všetky rastlinné mliečne výrobky sú rovnako výživné ako skutočné mliečne výrobky, najmä pokiaľ ide o obsah bielkovín. Inak je to pri konopnom mlieku, ktoré je 100% rastlinným nápojom a mimochodom jednou z najzdravších alternatív kravského mlieka.

 

Konopné mlieko - alternatíva budúcnosti?

V súvislosti s prechodom na vegánstvo je potrebné mať na pamäti nielen ekologické a etické otázky, ale aj vlastné zdravie. Mnohí ľudia si od mlieka odvykajú z ideologických dôvodov, iní sú motivovaní zdravotnými dôvodmi, pretože dnešné UHT mlieko sa v ničom nepodobá mlieku od starých kráv. Je tiež otázkou, ako ľudia trávia mlieko.

 

Pri výbere rastlinnej alternatívy mlieka je vhodné riadiť sa rovnakými hodnotami: aby bola ekologická, jej výrobný proces etický a samotné mlieko zdravé a bezpečné. Všetky tieto požiadavky spĺňa konopné mlieko, ktoré sa vyrába z konopného semienka – rastliny, ktorá rastie v našich klimatických podmienkach.

 

Aké nutričné ​​hodnoty má konopné mlieko?

Konopné mlieko je mimoriadne výživný koktail základných živín: aminokyselín, nenasýtených mastných kyselín, vitamínov, mikro a makroprvkov. Konopné mlieko je vďaka obsahu bioaktívnych látok porovnateľné s kravským mliekom. Obsahuje dokonca kompletné bielkoviny, inými slovami kompletné bielkoviny skladajúce sa z 20 bielkovinových aminokyselín.

 

Konopné mlieko má navyše vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín (EFA) zo skupiny omega 3, 6 a 9. Tieto kyseliny sú pre ľudské zdravie dostupné vo veľmi dobrom pomere. Nájdeme tu aj celý rad vitamínov: A, B1, B2, B6, D, C, E a PP a minerály, ako je vápnik, horčík, železo, zinok a selén. 

 

Analýzy chemického zloženia mlieka vykonané v rôznych štúdiách tiež potvrdili, že vyššie uvedené látky sa v kombinácii v jednom nápoji alebo výrobku vstrebávajú ešte lepšie. Je tiež známe, že neobsahuje antinutričné ​​látky, ktoré spôsobujú nadúvanie a narúšajú trávenie, ako sú látky obsiahnuté v kravskom alebo sójovom mlieku. Je potrebné mať na pamäti ešte jeden aspekt, a to acido-alkalickú rovnováhu organizmu, ktorú tradičné mliečne výrobky a dokonca aj niektoré rastlinné mlieka (napr. ryžové alebo ovsené) narúšajú. Konopné mlieko neprekysľuje organizmus a má priaznivý vplyv na udržanie správnej acido-alkalickej rovnováhy v tele.

 

Použitie konopného mlieka

Vzhľadom k vysokému obsahu omega kyselín citlivých na teplo by sa konopné mlieko nemalo variť príliš dlho. Pre zachovanie zdraviu prospešných vlastností je najlepšie ju zahrievať iba mierne, napr. na 40 °C. Konopné mlieko je možné použiť do akéhokoľvek jedla alebo nápoja. Hodí sa k dezertom, ovsenej kaši, rannej káve, polievke alebo ako zálievka na rôzne pokrmy. Možno ho tiež popíjať ako zdravý nápoj, napríklad s kakaom, medom, škoricou, kurkumou alebo sladkými sirupmi.

 

Mlieko môžu konzumovať ľudia všetkých vekových kategórií, dokonca aj deti – jedná sa o produkt bez psychoaktívnych účinkov. Odporúča sa najmä chorým, oslabeným ľuďom, alergikom, ľuďom s intenzívnym životným štýlom, športovcom a ľuďom s vegánskou stravou.

 

Chuť mlieka je ľahko ako slnečnicové semienka, ale napríklad v kombinácii s kávou nie je táto pachuť viditeľná. Mlieko má skôr kašovitú štruktúru, je pomerne tučné a bohaté na bielkoviny (konopné semienka obsahujú asi 30 % tuku a 35 % bielkovín). Nepripomína limonádu, ale skôr plnotučné kravské mlieko. Výborne pení a je skvelým základom pre latté, len nezabudnite rozmixované čiastočky semienok dobre oddeliť od tekutiny.

 

konopné mlieko a sušienky

 

Recept na konopné mlieko

Tento recept určite mnohých prekvapí svojou jednoduchou prípravou - a môže byť aj záchranou, keď vám doma dôjde mlieko a máte náhodou zásobu konopných semínek. Príprava trvá doslova tri minúty. Okrem vody a konopných semienok, najlepšie lúpaných, budete potrebovať mixér (ručný alebo stolný), vysokú nádobu, napríklad pohár, sitko s gázou na cedenie a sklenenú fľašu s viečkom na skladovanie.

 

Čo budeme potrebovať:

 

Postup:

Vo vysokej nádobe, napríklad litrovom pohári, zmiešajte semená a vodų. Prísady mixujte asi 3 minúty. V tejto dobe už voda nie je číra a na hladine sa tvorí olejovitá pena. Hotové mlieko prelejte cez sito s gázou, nechajte odkvapkať a pevne vytlačte rozmixované semená od prebytočnej vody. Zvyšnú dužinu môžete použiť na palacinky, ovsenú kašu alebo polievku. Hotové mlieko prelejte do fľaše alebo pohára, pevne uzavrite, uložte do chladničky a spotrebujte najneskôr do 5 dní.

 

Marihuanové maslo a sušienky

S konopným mliekom je často spájané aj takzvané "marihuanové maslo" či "marihuanové sušienky". Na ich prípravu je však iný postup, resp. základná surovina. Konopné mlieko pochádza z konopných semienok, ktoré sú bohaté na nutričné ​​hodnoty, vitamíny a minerály, avšak kanabinoidy ako CBD či THC konopné semienka neobsahujú.

 

Recept na konopné maslo

Na výrobu konopného masla či sušienok sú potrebné sušené listy konope, ktoré sa vložia do horúcej vody (80°C) v ktorej sa nachádza rozpustené klasické maslo. Následne sa celá zmes 2-3 hodiny varí na miernom ohni za stáleho miešania. Po 2-3 hodinách sa celá zmes zdcedí tak, aby v nej zostalo minimum vody a vloží sa do chladničky. V chladničke nechajte zmes cez noc - dôjde k oddeleniu od zvyškov vody a vy máte hotový produkt. Konopné maslo následne môžete konzumovať samotné, napr. namazaním na chlieb, či na prípravu ďalších pochutín ako sú sušienky, perníčky či pečivo.

 

Pokiaľ vás vyššie uvedené varenie z konope zaujalo, pridávame ešte tip na ďalší článok - recept na konopné maslo s cesnakom.

 

Autor: Tomáš Konieczny