Zachráni konope planétu?

Naša civilizácia zmenila obraz Zeme do tej miery, že vedci určili novú geologickú epochu, ktorá sa vyznačuje výrazným vplyvom človeka na ekosystém a geologický systém našej planéty – antropocén. Akú úlohu môže hrať konope?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Zachráni konope planétu?

Antropocén – tak sa totiž volá, inak známy ako vek človeka. Je to smutné obdobie v dejinách našej planéty, ktoré sa vyznačuje úbytkom biodiverzity, tj vymieraním mnohých rastlinných a živočíšnych druhov, zmenou klímy, využívaním zdrojov Zeme a znečistením životného prostredia.

 

Ako môže konope ovplyvniť ekosystém planéty?

Niektorí vedci tvrdia, že súčasný stav planéty je nevratný, zatiaľ čo iní vidia nádej v zastavení ďalšieho využívania a začatí procesu regenerácie. Ukazuje sa, že konope by v tomto procese mohlo zohrať významnú úlohu a poskytnúť riešenie mnohých pálčivých problémov našej civilizácie.

 

Konope a problém plastového odpadu

More a oceány plné odpadkov, hory plastového odpadu na skládkach a dokonca aj v lesoch, sú skutočným problémom. A tiež obrovské hrozby pre biodiverzitu a naše zdravie. Mýtus, že sa plast úplne rozloží približne za 300-400 rokov, bol už dávno vyvrátený. Nikdy sa nerozkladá. Iba sa jeho štruktúra mení na prach, ktorý môže predstavovať ešte väčšiu hrozbu pre život – stáva sa totiž mikroplastom, ktorý sa dostáva do tiel organizmov. Bol nájdený v potravinách, pitnej vode a dokonca aj v ľudskej krvi.

 

Konopný plast

Ako ľudstvo by sme mali čo najskôr upustiť od výroby obalov a ďalších plastových výrobkov z ropy a nájsť zdravšiu alternatívu. Jedným z riešení je plne biologicky odbúrateľný a netoxický konopný plast. Vyrába sa z konopnej celulózy, pretože stonky rastliny obsahujú až 70 % tejto suroviny. Na celom svete sa vyrába stále viac výrobkov na báze konopných bioplastov: autá, nábytok, obaly, kontajnery. Zdá sa, že výrobný proces nie je o nič zložitejší ako u bežného plastu, zatiaľ čo pestovanie rastlín konope je lacnou a relatívne rýchlou metódou získavania suroviny.

 

pestovanie konope pole príroda outdoor

 

Konope a odlesňovanie

Jedným z hlavných dôvodov výrubu lesov je výroba nábytku a papiera. V nábytkárskom priemysle už existuje množstvo náhradiek tradičného dreva, jednou z nich je surovina konope, presnejšie konopná plastová hmota, ktorá sa už používa napríklad na výrobu dizajnových a robustných stoličiek. Pokiaľ ide o papier, aj tu možno na jeho výrobu použiť konopné steblá.

 

Technickej konope je odroda rastliny bohatá na celulózu a už starí Číňania z neho vyrábali papier. Pri výrobe papiera dnes prevláda používanie drevnej buničiny, ktorú by bolo možné úspešne nahradiť konopnou buničinou. Konopný papier má mnoho výhod. Predovšetkým sa konope spracováva na papier oveľa ľahšie ako drevo. Okrem toho tento proces vyžaduje menej toxických chemikálií a rastliny sú tiež produktívnejšie.

 

Z jedného hektára jednoročnej úrody konope sa získa toľko celulózy ako zo štyroch hektárov lesa, ktorý koniec koncov rastie mnoho rokov.

 

Konopný papier je tiež odolnejší a trvanlivejší a je možné ho recyklovať až osemkrát.

 

Konope a problém globálneho hladu

Podľa štatistík UNICEF je podvýživa každoročne príčinou úmrtia viac ako 5,5 milióna detí na celom svete. Každý deň idú milióny ľudí spať bez toho, aby zjedli jediné jedlo. Problém hladu sa týka predovšetkým rozvojových krajín, ako je India, Pakistan, Čína a Nigéria. Jedným z riešení hladu vo svete je využitie prebytkov potravín vyprodukovaných v USA a Európe, ktorými sa plytvá. Žiaľ, nebol vytvorený žiadny systém, ktorý by tieto potraviny distribuoval do krajín, kde je problém hladu najrozšírenejší.

 

Odborníci v oblasti poľnohospodárstva poukazujú na možnosť zavádzania vysoko výživných plodín v problémových oblastiach. Jednou z nich je rastlina konope. Konope rastie prakticky vo všetkých klimatických podmienkach, na akejkoľvek pôde, nie je príliš náročné na pestovanie a potrebuje oveľa menej vody ako iné plodiny. Okrem toho je to jedna z rastlín, ktoré boli objavené na všetkých kontinentoch Zeme.

 

Plodinou konope sú semená, ktoré sú mimoriadne bohaté na tuky a bielkoviny a majú vysoký index nutričnej hustoty alebo obsah živín. Sú vynikajúcou potravinou, ktorá okrem veľkého množstva bielkovín a zdravých tukov obsahuje aj sacharidy, vlákninu, vitamíny, mikro a makroprvky. Rozsiahle pestovanie konope by mohlo znížiť problém hladu vo svete.

 

konope planéta ekológia

 

Konope a problém znečistenia pôdy a ovzdušia

Súčasná úroveň znečistenia životného prostredia sa zaryla do zemskej kôry a navždy zanechá stopy na litosfére. Vedci sa domnievajú, že stále existuje šanca na zvrátenie mnohých ekologických problémov, ale to by sme museli úplne zmeniť náš spotrebiteľský životný štýl.

 

Obrovské množstvo odpadu a toxínov otravuje pôdu po celom svete. Továrne, doprava a dokonca aj domácnosti vypúšťajú veľké množstvo prachu a oxidu uhličitého. Aj v tomto prípade by rozšírené pestovanie konope po celom svete mohlo výrazne zlepšiť životné prostredie. Konope má schopnosť vyťahovať zo zeme škodlivé látky, ako sú ťažké kovy, napríklad olovo, kadmium, ortuť alebo chróm, ale aj nekovové chemikálie, napríklad arzén, dusičnany alebo dusitany.

 

Ide o rastliny, ktoré by sa mali vysádzať na všetkých pustatinách a kontaminovaných pôdach, aby sa vyčistili. Potom ich stačí zlikvidovať, pretože tieto látky sa dostanú do ich zloženia. Počas krátkej vegetačnej sezóny konope absorbuje veľké množstvo CO2 a produkuje kyslík. Jeden hektár konope môže pohltiť až 15 ton CO2.

 

Zachráni konope svet? Na túto otázku je ťažké jednoznačne odpovedať. Tieto rastliny sú však určite veľkou nádejou pre našu civilizáciu. Snáď ešte nie je neskoro.

 

Autor: Tomáš Konieczny