Ako rýchlo otehotnieť - tipy, pozície, zvýšenie plodnosti

Ženské telo

Ak dúfate, že otehotniete, nenechajte to na šťastie. Zistite, ako otehotnieť - počnúc predpovedaním ovulácie a odporúčaniami, ako maximalizovať plodnosť alebo čomu sa vyhnúť.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Ako rýchlo otehotnieť - tipy, pozície, zvýšenie plodnosti

Najdôležitejších 5 bodov článku

  • Ovulácia
  • Čo robiť, aby ste maximalizovali svoje šance na otehotnenie
  • Ktorá poloha je najlepšia na otehotnenie
  • Ako dlho trvá otehotnenie
  • Kedy navštíviť lekára

 

Keď sa snažíte otehotnieť, sex je viac ako len zábava. V posteli chcete robiť všetko správne, aby ste maximalizovali svoje šance na počatie. Žiadne metódy preukázateľne nevedú k otehotneniu. Niekoľko zmien v načasovaní a frekvencii vášho milovania však môže pomôcť zvýšiť vaše šance na úspech.

 

Ako otehotnieť? 

Aby sme pochopili, ako otehotnieť, je potrebné porozumieť procesom, ktoré prebiehajú pred otehotnením. Aby ste mohli otehotnieť, musí prebehnúť ovulácia

 

Tá nastáva vtedy, keď sa zrelé vajíčko uvoľní z vaječníka, pretlačí sa cez vajíčkovod a je k dispozícii spermiám na oplodnenie. Výstelka maternice sa zhrubne, aby sa pripravila na oplodnené vajíčko. Ak nedôjde k počatiu, sliznica maternice sa vylúči počas menštruácie, ktorá sa nazýva menštruácia.

 

Čo by ste mali vedieť o ovulácii:

  • Vajíčko žije 12-24 hodín po opustení vaječníka.
  • Zvyčajne sa pri každej ovulácii uvoľní len jedno vajíčko.
  • Ovuláciu môže ovplyvniť stres, choroba, hormonálna nerovnováha, cestovanie alebo výrazné zmeny hmotnosti, pohybového režimu alebo spánku.
  • U niektorých žien sa v období okolo ovulácie môže vyskytnúť ľahké špinenie.
  • K implantácii oplodneného vajíčka zvyčajne dochádza 6-12 dní po ovulácii.
  • Každá žena sa rodí s miliónmi nezrelých vajíčok, ktoré čakajú na uvoľnenie počas ovulácie.
  • Menštruácia sa môže objaviť aj vtedy, keď žena nemá ovuláciu.
  • K ovulácii môže dôjsť, aj keď žena nemala menštruáciu.
  • Niektoré ženy počas ovulácie pociťujú miernu bolesť alebo bolestivosť v blízkosti vaječníkov.
  • Ak vajíčko nie je oplodnené, rozpadne sa a vstrebe do sliznice maternice.

ovulace

 

Ako predpovedať ovuláciu

Pochopenie toho, kedy máte ovuláciu - a pravidelný pohlavný styk päť dní pred a v deň ovulácie - môže zvýšiť vaše šance na otehotnenie.

 

Ovulácia je proces, pri ktorom sa z vaječníka uvoľňuje zrelé vajíčko. Po uvoľnení sa vajíčko presunie do vajíčkovodu a zostáva tam 12 až 24 hodín, kde môže byť oplodnené. 

 

Spermie môžu za vhodných podmienok žiť v ženskom reprodukčnom trakte až päť dní po pohlavnom styku. 

 

Dobré vedieť

Vaše šance na otehotnenie sú najvyššie, ak sú počas ovulácie vo vajíčkovodoch prítomné živé spermie.

 

V priemernom 28-dňovom menštruačnom cykle nastáva ovulácia zvyčajne približne 14 dní pred začiatkom ďalšej menštruácie. Dĺžka cyklu každého človeka však môže byť iná a čas medzi ovuláciou a začiatkom ďalšej menštruácie sa môže líšiť.

 

Ak, podobne ako mnoho ľudí, nemáte dokonalý 28-dňový menštruačný cyklus, môžete si určiť dĺžku a stred svojho cyklu vedením menštruačného kalendára. Okrem kalendára môžete sledovať aj príznaky a symptómy ovulácie, vrátane:

  • Zmena vaginálneho sekrétu (cervikálneho hlienu). Tesne pred ovuláciou si môžete všimnúť zvýšené množstvo číreho, vlhkého, ťahavého vaginálneho sekrétu. Tesne po ovulácii sa cervikálny hlien znižuje a stáva sa hustejším, zakaleným a menej nápadným.

  • Zmena bazálnej telesnej teploty. Vaša pokojová telesná teplota (bazálna telesná teplota) sa počas ovulácie mierne zvyšuje. Na meranie teploty si každé ráno, skôr ako vstanete z postele, použite teplomer špeciálne určený na meranie bazálnej telesnej teploty. Zaznamenávajte si výsledky a hľadajte vzorec. Najplodnejšia budete počas 2 až 3 dní pred zvýšením teploty.

  • Môžete tiež vyskúšať voľne predajnú ovulačnú súpravu, ktorá vám pomôže určiť, kedy je ovulácia najpravdepodobnejšia. Tieto súpravy testujú váš moč na nárast hormónov, ktorý nastáva pred ovuláciou. Ovulácia nastáva približne 36 hodín po pozitívnom výsledku.

 

Maximalizácia plodnosti: čo robiť?

Postupujte podľa týchto jednoduchých tipov, aby ste otehotneli:

  • Pravidelný sex. Najvyššiu mieru tehotenstva majú páry, ktoré majú sex každý deň alebo každý druhý deň.
  • Majte sex v čase blízkom ovulácii. Ak sex každý deň nie je možný - alebo príjemný, majte sex každé 2 až 3 dni v týždni, pričom začnite krátko po skončení menštruácie. To vám môže pomôcť zabezpečiť, aby ste mali sex v čase, keď ste najplodnejší.
  • Udržujte si normálnu hmotnosť. U žien s nadváhou a podváhou je zvýšené riziko porúch ovulácie.

Zvážte tiež možnosť porozprávať sa so svojím lekárom o plánovaní pred počatím. Môže posúdiť váš celkový zdravotný stav a pomôcť vám identifikovať zmeny, ktoré by mohli zlepšiť vaše šance na zdravé tehotenstvo. 

 

Čomu sa vyhnúť?

Ak chcete zvýšiť svoje šance na počatie:

  • Nefajčite. Tabak má mnoho negatívnych účinkov na plodnosť, nehovoriac o vašom celkovom zdraví a zdraví plodu. Ak fajčíte, požiadajte svojho lekára, aby vám pomohol prestať fajčiť skôr, ako sa začnete snažiť o počatie.

  • Nepite alkohol. Hojné užívanie alkoholu môže viesť k zníženiu plodnosti. Vo všeobecnosti platí, že ak dúfate v počatie, je lepšie vyhnúť sa alkoholu.

  • Obmedzte kofeín. Výskum naznačuje, že konzumácia menej ako 200 miligramov kofeínu denne nemá žiadny vplyv na plodnosť. 

  • Nepreháňajte to s namáhavým cvičením. Namáhavé, intenzívne cvičenie dlhšie ako päť hodín týždenne sa spája so zníženou ovuláciou.

Poraďte sa so svojím lekárom aj o všetkých liekoch, ktoré užívate. Niektoré lieky - dokonca aj tie, ktoré sú dostupné bez lekárskeho predpisu - môžu sťažovať otehotnenie.

 

Aké polohy sú najlepšie?

Počas každého mužského orgazmu sa uvoľňujú stovky miliónov spermií, takže nechránený sex počas ovulácie by mohol viesť k otehotneniu. Pokiaľ sa spermie dostávajú do pošvy, máte šancu otehotnieť.

 

Nepreukázalo sa, že by niektoré polohy počas sexu zvyšovali pravdepodobnosť počatia. Napriek tomu môžu byť niektoré polohy lepšie ako iné. Misionárska poloha (muž na vrchu) a poloha na psíka (muž vzadu) umožňujú hlbší prienik - spermie sa tak dostanú bližšie ku krčku maternice.

 

V polohe v stoji a v polohe ženy na vrchu pôsobí gravitácia proti vám. Napriek tomu by státie bezprostredne po sexe nemalo znížiť šance na otehotnenie. 

 

tehotensky test

 

Ako často by ste mali mať sex?

Možno ste čítali, že príliš častý sex znižuje kvalitu a množstvo spermií. Niektoré výskumy ukázali, že spermie sú kvalitnejšie, keď sa odoberú po 2-3 dňoch abstinencie. Štúdie tiež ukázali, že vyššia miera počatia je zaznamenaná u párov, ktoré majú sex každé 1 - 2 dni.

 

Sex raz denne alebo každý druhý deň počas plodného okna zvýši vaše šance na otehotnenie.

 

Snažte sa mať sex častejšie, ale nenúťte sa do rozvrhu. Mohlo by to viesť k zbytočnému stresu. Nakoniec, ideálny počet sexuálnych stretnutí je taký počet, ktorý vám vyhovuje.

 

Ako môžu muži zvýšiť plodnosť?

Zvládanie stresu je kľúčom k udržaniu zdravej plodnosti. Vyhýbajte sa alkoholu a tabaku, ktoré môžu negatívne ovplyvniť kvalitu spermií. Udržujte si primeranú hmotnosť, pretože nadváha môže znížiť plodnosť. 

 

Prospešná je strava bohatá na zinok (v mäse, celozrnných produktoch, morských plodoch a vajciach), selén (v mäse, morských plodoch, hubách, obilninách a brazílskych orechoch) a vitamín E

 

Dôležité je tiež udržiavať semenníky v chlade, vyhýbať sa dlhým horúcim kúpeľom, vírivkám a saunám, ktoré môžu znížiť počet spermií.

 

TIP: Vyskúšajte unikátny produkt TESTOSTERONUS, ktorý výrazne ovplyvňuje sexuálnu funkčnosť a apetít, sebavedomie a mnoho ďalšieho. 

 

testosteronus

 

Ako dlho trvá otehotnenie?

Pri častom nechránenom sexe väčšina zdravých párov otehotnie do jedného roka. Zo všetkých párov, ktoré sa pokúšajú otehotnieť:

  • 30 % z nich otehotnie počas prvého cyklu (približne jeden mesiac).
  • 60 % otehotnie do troch cyklov (približne tri mesiace).
  • 80 % otehotnie do šiestich cyklov (približne šesť mesiacov).
  • 85 % otehotnie do 12 cyklov (približne jeden rok).
  • 92 % otehotnie do 48 cyklov (približne štyri roky).

Najväčšiu šancu otehotnieť prirodzenou cestou máte vo svojich 20 rokoch. S pribúdajúcim vekom sa vaša plodnosť začína znižovať. Zdravá žena po tridsiatke má približne 20 % šancu otehotnieť každý mesiac, ale vo veku 40 rokov má už len približne 5 % šancu. 

 

Dobré vedieť

Vo veku 45 rokov prirodzene otehotnie len veľmi málo žien.

 

Ako sa začína tehotenstvo?

Váš cyklus sa začína prvým dňom menštruácie a trvá až do prvého dňa ďalšej menštruácie. Toto sa deje počas vášho cyklu a začiatku tehotenstva.

Vajíčka dozrievajú vo vašich vaječníkoch raz za mesiac.

  • Sliznica vašej maternice sa začne zhrubnúť, aby sa pripravila na oplodnené vajíčka.

  • Keď je vajíčko zrelé, uvoľní sa z jedného z vaječníkov - to sa nazýva ovulácia.

  • Počas ovulácie sa váš hlien krčka maternice (je to látka v krčku maternice, medzi pošvou a maternicou) stáva redším a priehľadnejším, aby pomohol prípadným spermiám doplávať k vajíčku.

  • Ak máte sex, milióny spermií preplávajú cez krčok maternice do maternice a vajíčkovodov, aby sa stretli so zrelým vajíčkom.

  • Ak sú spermie prítomné v čase ovulácie alebo počas nasledujúcich 24 hodín, môže dôjsť k oplodneniu vajíčka (na to stačí, aby sa s vajíčkom spojila len jedna spermia).

  • Ak je vajíčko oplodnené, začne sa pohybovať smerom k maternici a delí sa na ďalšie bunky.

  • Keď oplodnené vajíčko dosiahne maternicu, musí sa pripojiť k výstelke maternice, čo sa nazýva implantácia a je začiatkom tehotenstva. Mnohé oplodnené vajíčka sa neimplantujú a opustia telo.

  • Ak vajíčko nebolo oplodnené, telo ho znovu absorbuje, hladina hormónov klesne a maternicová výstelka sa vypudí - začiatok ďalšej menštruácie.

oplození

 

Kedy by ste mali navštíviť lekára?

Ak sa snažíte otehotnieť, ale nedarí sa vám to, navštívte svojho lekára prvého kontaktu alebo špecialistu.

 

Ako dlho by ste mali čakať, kým navštívite lekára? To závisí od vášho veku.

  • Ženy mladšie ako 35 rokov by sa mali snažiť aspoň 1 rok, kým vyhľadajú lekársku pomoc.
  • Ženy nad 35 rokov by mali navštíviť lekára po 6 mesiacoch snaženia.

Ak máte niektorý z týchto problémov, ktoré by mohli ovplyvniť vašu plodnosť, dohodnite si stretnutie skôr:

  • Nepravidelná alebo žiadna menštruácia,
  • endometrióza,
  • panvové zápalové ochorenie,
  • potrat v minulosti,
  • operácia prietrže alebo problémy s testes (u vášho partnera).

Lekár zhodnotí váš zdravotný stav a anamnézu. Ľuďom s problémami s plodnosťou môžu pomôcť otehotnieť lieky, inseminačné techniky a chirurgický zákrok.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz.

 

Zdroje: 

https://www.webmd.com/baby/features/7-tips-getting-pregnant-faster 

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/how-to-get-pregnant/art-20047611 

https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/how-to-get-pregnant/ 

https://www.healthline.com/health/sex-for-pregnancy