5 spôsobov, ako zlepšiť svoje zdravie

Radi by ste sa cítili lepšie po psychickej aj fyzickej stránke? Máme pre vás niekoľko tipov ako na to!

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

5 spôsobov, ako zlepšiť svoje zdravie

Zdravie ovplyvňuje kvalitu života. Čo si najčastejšie prajeme, keď si prajeme k narodeninám alebo na Vianoce? Okrem peňazí a splnenia snov je veľmi často spomínané prianie „veľa zdravia“. Toto prianie sa však neplní samo od seba, takže pokiaľ sa o svoje zdravie sami nestaráme, nemusí sa nám splniť.

 

Čo presne je zdravie?

Keď premýšľame o zdraví, spájame si ho najprv s absenciou choroby alebo s plnou fyzickou a duševnou kapacitou. Svetová zdravotnícka organizácia však vo svojej definícii zašla pri popise toho, čo nazývame „zdravím“, ešte o krok ďalej. Organizácia definuje zdravie ako stav úplnej fyzickej, sociálnej, duševnej a duchovnej pohody. Podľa tejto definície nemôžeme povedať, že niekto je zdravý iba vtedy, ak sa nestretáva s nejakou chorobou postihujúcou vnútorné orgány. Vzhľadom na súčasný životný štýl, stres a emocionálne poruchy, ktoré ho sprevádzajú, možno povedať, že sa dnes veľmi často stretávame s chorobou, ktorá nepostihuje telo, ale ducha.

 

Ako môžeme zlepšiť svoje zdravie?

Každý z nás by sa rád tešil čo najlepšiemu zdraviu, či už fyzickému, duševnému, sociálnemu alebo duchovnému. Otázkou však je, ako môžeme dosiahnuť zdravie vo všetkých dimenziách? Existuje niekoľko krokov, ktoré nám to uľahčia.

 

1. Načúvajte svojmu telu

Dnešný životný štýl je možné stručne popísať ako rýchly alebo zaneprázdnený. Stále častejšie môžete medzi svojimi priateľmi a rodinou počuť, že "deň je pre mňa príliš krátky". Robíme tisíc vecí naraz, zapájame sa do rôznych projektov, sme všade. Navyše nás neustále rozptyľujú rôzne podnety z mobilných telefónov, internetu alebo televízie. V tomto rýchlom životnom tempe nemáme čas tieto podnety podrobne analyzovať a vyberať z informačného chaosu to, čo je spoľahlivé. Často si skracujeme cestu a rozhodujeme sa dodržiavať najmódnejšie diéty a najobľúbenejšie tréningové metódy. Zabúdame, že náš organizmus veľmi dobre oznamuje svoje potreby a stačí sa na chvíľu zastaviť a počúvať informácie, ktoré sa nám snažia oznámiť.

 

2. Aktívne tráviť voľný čas

Po návrate z práce sa často s úľavou vrháme na pohodlnú posteľ. Zvyčajne chytíme mobilný telefón alebo notebook a začneme surfovať po internete. Ani si neuvedomujeme, koľko času nám táto často zbytočná činnosť zaberie. Namiesto toho by sme tento čas mohli venovať fyzickej aktivite, ktorá bude mať určite pozitívny vplyv na naše fyzické aj duševné zdravie. Nikto tu nehovorí o súťažnom športe. Môže to byť prechádzka na čerstvom vzduchu, prechádzka na bicykli alebo výlet do bazéna. Pokiaľ do svojich aktivít zapojíme aj svojich najbližších, budeme sa starať aj o svoje sociálne zdravie.

 

3. Neuzatvárajte sa medzi štyrmi stenami

Keď prídeme domov alebo cez víkend, často hovoríme "teraz chceme pokoj". Výsledkom je, že sa odrežeme od ľudí a obvykle skončíme na pohovke s notebookom na kolenách. Všetci potrebujeme chvíľu pokoja a odpočinku od zhonu. Na tom nie je nič zlé, ale pokiaľ to trvá dlhšie, cítime sa nakoniec horšie. Sú ľudia, ktorí sú viac spoločenskí a potrebujú viac kontaktu s ostatnými, a tí, ktorí sú menej spoločenskí a necítia potrebu byť toľko s ľuďmi. Napriek týmto rozdielom sa však nikto necíti úplne dobre, keď je po určitú dobu úplne sám. Stačí, keď vyjdeme v ústrety druhým a otvoríme sa novým známym alebo budeme pestovať vzťahy so svojimi blízkymi, a uvidíme, koľko zábavy si môžeme užiť aj pri tých najjednoduchších spoločných činnostiach. Určite aspoň na chvíľu zabudneme na problémy všedného dňa a postaráme sa tak o svoje duševné zdravie.

 

4. Nejedzte len tak niečo

Naše zdravie do značnej miery závisí od spôsobu stravovania. Preto, aby ste sa cítili zdravo, je nutné dbať na správnu stravu. Mali by sme sa vyhýbať vysoko spracovaným výrobkom, ktoré obsahujú veľké množstvo jednoduchých cukrov, nasýtených mastných kyselín a umelých potravinárskych prísad. Obohaťme svoj jedálniček o čerstvú zeleninu a ovocie, celozrnné obilné výrobky, orechy a ryby. Nemusíme hneď zavádzať diétny režim, pretože niekedy stačí urobiť niekoľko malých zmien v stravovaní, aby sme sa cítili oveľa lepšie.

 

5. Nebuďte nočná sova

Spánok je pre naše telo veľmi dôležitou dennou dobou. Je to obdobie, kedy sa naše telo môže zregenerovať a pripraviť sa na úlohy, ktoré nás čakajú nasledujúci deň. Náš moderný životný štýl nás bohužiaľ núti zanedbávať takú dôležitú vec, ako je spánok. Namiesto vysedávania pri počítači do neskorých nočných hodín choďme spať skôr. Uistite sa tiež, že váš spánok trvá 8 hodín.

Autor: Tomáš Konieczny