8 vecí, ktoré by ste mali prestať robiť, ak chcete byť naozaj zdraví

Chcete zlepšiť svoj fyzický aj psychický stav? Poďme sa pozrieť na základné prekážky, ktoré nám v tom môžu brániť.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

8 vecí, ktoré by ste mali prestať robiť, ak chcete byť naozaj zdraví

Teoreticky všetci vieme, čo nám škodí. Rýchle občerstvenie. Alkohol. Cigarety. Nedostatok pohybu. Všetky tieto klišé a zákazy poznáme a viacmenej dodržiavame. Problém je v tom, že svet – a zdravý život – s nimi nekončí. Existuje množstvo ďalších drobných, niekedy zdanlivo nevinných návykov a vecí, ktoré robíme neustále a ktoré nijako neprispievajú k nášmu zdraviu... práve naopak.

 

Zdravý životný štýl

Niekedy si neuvedomujeme, že správnym rozložením makronutrientov a dobrým tréningom to nekončí. Zdravý životný štýl je celok: tréning, strava, ale aj spánok, duševné zdravie, malé aj veľké návyky, správanie a drobnosti, ktoré tvoria celý náš život. Pokiaľ nám naozaj záleží nielen na plochom bruchu, ale aj na dobrej kondícii, zdraví a kondícii, stojí za to im venovať pozornosť.

 

Samozrejme – nejde o to žiť dokonalý život a nerobiť žiadne chyby, alebo mať výčitky svedomia. Tak sme to nemysleli! Chceme len upozorniť na veci, ktoré si neuvedomujeme a ktoré majú vplyv aj na nás. Niekedy viac, než si myslíme.

 

Tak čo - začneme?

 

8 "DROBNOSTÍ", KTORÉ OVPLYVŇUJÚ VAŠE ZDRAVIE

  1. Neustály nedostatok spánku – Mnohokrát sme písali o tom, aký je spánok dôležitý pre naše zdravie a postavu. Samozrejme existujú situácie a životné obdobie, kedy potrebujeme spánku menej (napr. na začiatku materstva), ale musíme si uvedomiť, že naša snaha byť fit je zbytočná, pokiaľ sa dostatočne nevyspíme, spíme v zlých podmienkach a nočný spánok považujeme za nutné zlo. Čím skôr si uvedomíme, že niekedy je dokonca lepšie vynechať cvičenie a spať dlhšie (áno, naozaj!) než spať 4 hodiny každý deň, pretože „musíme cvičiť“, tým lepšie pre nás a naše zdravie.

  2. Príliš veľa práce - Iste, je dobré byť ambiciózne a produktívne, ale nepreháňať to. V dnešnom svete sa dostávame do chorej doby, kedy pracujeme stále viac, a navyše to musíme robiť neustále as maximálnou rýchlosťou. Zdravý životný štýl tiež znamená nájsť rovnováhu medzi prácou a odpočinkom – aj keď vás vaša práca naozaj baví.

  3. Zabúdanie na pravidelné prehliadky - A kedy ste naposledy mali morfológiu? cytológiu? alebo bežnú návštevu gynekológa? a testy moču? Nie nadarmo sa hovorí, že prevencia je lepšia ako liečba. Vedeli ste, že rakovina krčka maternice je vo väčšine prípadov vyliečiteľná? Ale iba v prípade, že je odhalená dostatočne skoro. Preto je TAK DÔLEŽITÉ nechať sa pravidelne testovať, sledovať svoje telo a neignorovať akékoľvek príznaky.

  4. Sústredenie sa na všetkých okrem seba - Je to ženská záležitosť, že? Snažíme sa starať o všetkých okrem seba. Výsledok? Preťažený, pretrénovaný, často vystresovaný až na vyčerpanie... v mene čoho? Žiadnemu hospodárovi ani rodine nespadne koruna z hlavy, keď sa raz o niečo postarajú oni a nie vy - zamyslite sa nad tým, prosím.

  5. Veľké priateľstvo s telefónom - Priznajme si to - vo väčšine prípadov ste s telefónom nerozluční. Berieme si ho aj na toaletu, do frontu, na prechádzku (!), na cvičenie (!!!) alebo na večeru s našou druhou polovičkou. Tento zvyk je natoľko škodlivý, že má negatívny vplyv na naše držanie tela, zvyšuje napätie v hornej časti tela, spôsobuje, že váha hlavy zle ovplyvňuje zvyšok tela... Nič sa nám nestane, keď z času na čas necháme telefón na inom mieste av MHD sa budeme pozerať na výhľad za oknom alebo si čítať knihu (vďaka jej formátu tak nezakláňame hlavu, takže nie je pre držanie tela tak škodlivá ako smartphone).

  6. Obmedzenie pohybu počas dňa - Cvičenie je jedna vec... ale to, že sa okrem cvičenia nikde inde nehýbete, je vec druhá. Sedenie je nové fajčenie - je rovnako škodlivé.

  7. Obklopovanie sa toxickými ľuďmi - Ste prekvapení? Zdravie sa netýka len tela, ale aj psychiky. Je ťažké sa o nich postarať, pokiaľ sa neustále obklopujeme ľuďmi, ktorí na nás majú zlý a škodlivý vplyv. Hoci to nie je ľahké, stojí za to také známosti pomaly ukončiť a zamerať sa na hodnotných ľudí, ktorí vás podporujú, nie deprimujú.

  8. Neschopnosť bojovať so stresom - Stres môže spôsobiť nielen priberanie na váhe, ale aj vážne zdravotné komplikácie. Zvlášť pokiaľ sa s týmto stresom nedokážeme vyrovnať – potláčame ho v sebe alebo ho nedokážeme ovládať a čeliť mu. Je ťažké hovoriť o zdraví, pokiaľ ignorujeme tak silný podnet a necháme ho ovládať naše telo.

 

DROBNOSTI, KTORÉ TVORIA VEĽKÝ OBRAZ

Sami sa môžete presvedčiť, že ide o maličkosti. Detaily, ktorým niekedy jednoducho nevenujete pozornosť. Dúfame, že im po tomto texte aspoň jeden človek venuje pozornosť. Nezabudnite, že nejde o to všetky tieto veci odstrániť a žiť čo najlepšie... pretože každý máme svoje a život má svoje. Len sa snažte niečo zmeniť, niečomu venovať pozornosť – a bude to lepšie.

 

Autor: Tomáš Konieczny