Čo sú trichomy?

CBD
Rastliny

Aký majú účel a aké sú ich druhy?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Čo sú trichomy?

Už ste niekedy počuli o trichomoch? V mnohých diskusiách na ne teraz prichádza reč, a to z jedného prostého dôvodu, a síce záujem o konope rastie. Už sa zistilo, že marihuana neobsahuje iba psychoaktívnu zložku THC, ale aj množstvo zdraviu prospešných kanabinoidov, vrátane CBD. A keď už sme pri rozklade konope ako takého, poďme sa bližšie zoznámiť so spomínanými trichómami.

 

Trichomy sú kľúčovou zložkou konope

Ak by ste si konope umiestnili pod mikroskop, zistili by ste, že práve trichomom vďačí konope za to, čo je. Hovoríme o jednej z kľúčových zložiek, ktorej rastlina vďačí za svoju životnosť. Podieľa sa zásadným faktorom na kvalite takzvaného strainu.

V súčasnej dobe rozoznávame rovno niekoľko typov, z ktorých každý hrá v konope svoju rolu. Vždy však hovoríme o výrastkoch vyčnievajúcich z palíc a malých lístkov, takzvaných sugar leaves. Mimochodom, vedeli ste, že trichoma znamená v gréčtine rast vlasov? Z diaľky naozaj vyzerajú trichomy ako také vlasy konope.

Jemné výrastky, ktorými trichomy bezpochyby sú, obsahujú pomerne vysokú koncentráciu kanabinoidov, flavonoidov a ďalších látok, viac než akákoľvek iná časť rastliny.

 

Akú majú trichomy funkciu?

Aj keď sa táto zložka nachádza aj v mnohých iných rastlinách, nielen v marihuane, pri konope ale zostaňme. Ponúka sa otázka, na čo vlastne takzvané trichómy slúžia? Vymenovať iba jeden účel by bol hriech, pretože rovnako ako iné podobné prvky v rastline, aj trichomy majú viacero využití. Obsahujú napríklad množstvo žiaducich zlúčenín, hrajú veľkú úlohu v obrane rastlín. Konkrétne:

 

Ochraňujú rastlinu proti zvieratám aj iným škodcom

Pokiaľ by sme sa na malý okamih mali dostať do sveta zvierat, povedzme, že trichomy ochraňujú rastlinu práve pred zvieracími tvormi. Konope je rovnako ako iné rastliny veľkým lákadlom, zvieratá sa do neho chcú zahryznúť rovnako ako ďalší škodcovia. Trichomy sú však tým, čo zvieratám aj škodcom plne zmarí ich pôžitok z obedu. Vydávajú totiž horkú chuť, navyše aj silnú vôňu. A to je kombinácia, vďaka ktorej sa konope stáva nepožívateľné.

 

Chráni konope aj proti neživým elementom

To by bola ochrana proti živým tvorom, ale vedeli ste, že trichomy dokážu rastlinu ochrániť aj pred neživými elementmi? Medzi ne patrí teplo, UV svetlo aj vietor, čo sú veľké hrozby pre rastlinu. Trichomy ale pokrývajú veľkú časť povrchu rastliny čiže ju udržujú pekne v chlade a v bezpečí pred spomínanými faktormi. Trichomy sú biologicky upravené tak, aby dokonca odrážali nebezpečné UV lúče, súčasne sú dostatočne silnou vrstvou, ktorú nedokáže poškodiť ani vietor, ktorý sa ju bude pokúšať zlomiť.

 

Trichomy a ich typy

Ako už bolo spomenuté, v súčasnej dobe rozoznávame hneď niekoľko typov trichomov, z ktorých každý má nejakú funkciu. To hlavné rozdelenie je na žľaznaté a nežláznaté trichomy, kedy prvé spomínané vylučujú látky vo vnútri rastliny čiže vo vnútri žľazy, nežláznaté žľazu nemajú a aj keď neobsahujú kanabinoidy, sú nepostrádateľnou súčasťou konope.

 

Žľaznaté trichomy a ich delenie

Trichomy so stopkou a hlavičkou

Tento typ žľaznatých trichomov sa pýši veľkou stopkou, v ktorej sa ukrýva objemná žľaza bohatá na kanabinoidy a terpény. Sú až sto mikrometrov široké a sú svojou hlavičkou najväčšou zo všetkých troch čiže si ich všimnete pri pohľade na kvalitnú palicu prakticky okamžite.

 

Trichomy s prisadnutou hlavičkou

Existujú ale žľaznaté trichomy s prisadnutou hlavičkou, ktoré sú oveľa kratšie a žľaza obsahuje menej zlúčenín. Ostatne to je logické, ak vezmeme do úvahy, že sa jedná o trichómy s hlavičkou maximálne o veľkosti tridsiatich mikrometrov.

 

Cibuľovité trichomy

Rozdelenie žľaznatých trichomov uzatvárame cibuľovitými, ktoré pokrývajú celý povrch rastliny. Sú napokon veľmi malé čiže si „môžu dovoliť” pokryť celú rastlinu. Aj keď ale nie sú väčšie ako pätnásť mikrometrov, obsahujú rovnaké zlúčeniny ako ostatné.

 

Nežľaznaté trichomy

Jednobunkové trichomy

Prechádzame do kategórie nežľaznaté trichomy, o ktorých vieme, že aj keď neobsahujú zdraviu prospešné kanabinoidy, napriek tomu majú v rastline svoju nezastupiteľnú úlohu. Jednobunkové trichomy slúžia predovšetkým na ochranu rastliny pred extrémnymi teplotami, ale aj pred stratou vody. Ak by ste sa na ne pozreli bežným okom, pravdepodobne by ste nič nevideli. Bežným okom naozaj nie sú na prezretie.

 

Cystolitické trichomy

Existujú ale aj nežľaznaté cystolitické trichomy, ktoré sa svojím vzhľadom veľmi podobajú jednobunkovým bratom, na druhej strane sú o niečo väčšie a majú na bunkových stenách výrastok. Aj vďaka nemu ich vlastne spoznáte na dotyk.

 

Prašníkové sediace trichomy

Medzi najväčšie sediace trichomy patria prašníkové, ktoré sú široké až osemdesiat mikrometrov. Nachádzajú sa iba na prašníkoch alebo na okolitých kalichoch rastlín.

Autor: Tomáš Konieczny