Závislosť na liekoch na upokojenie a práškoch na spanie

Lieky na spanie ponúkajú potenciálne jednoduché riešenie spánkových problémov. Ich dlhodobé užívanie však štatisticky významne zhoršuje zdravie ich užívateľov v mnohých ohľadoch.

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Závislosť na liekoch na upokojenie a práškoch na spanie

Problémy so spánkom a nespavosť sú bohužiaľ realitou mnohých ľudí. Aby sa zlepšila kvalita spánku a ľudia sa počas dňa cítili lepšie, užívajú mnoho liekov a prípravkov na spanie. Sú voľnopredajné prostriedky na spanie bezpečné? Je možné si vypestovať závislosť na práškoch na spanie? Ktoré prášky na spanie sú najviac návykové a ktoré príznaky sú charakteristické pre drogovú závislosť?

 

Lieky na spanie

Nespavosť, tj znížená kvalita alebo kvantita spánku, môže byť spôsobená množstvom príčin, napr. spánkovým apnoe, narušeným rytmom spánku a bdenia, užívaním psychoaktívnych látok, psychiatrickými poruchami - depresiou, neurózami, úzkosťou, stresom a ďalšími somatickými ochoreniami, ktoré sťažujú napr. v prípade ochorenia štítnej žľazy, zlyhania pečene, obličiek alebo zápalu močových ciest.

 

Nespavosť je často sekundárnou príčinou základného ochorenia, ktoré sťažuje zaspávanie.

 

Akonáhle je príčina nespavosti odhalená, lieky na nespavosť už nie sú potrebné. Je potrebné si uvedomiť, že väčšina voľnopredajných liekov na spanie dostupných v lekárni nespavosť nelieči, ale sú iba súčasťou liečby a pomáhajú vám zaspať. To neznamená, že voľnopredajné špecifiká sú 100% bezpečné.

 

Epidemiologické štúdie ukazujú, že patríme k národom s vyšším užívaním práškov na spanie. Aj bylinné prípravky však môžu mať nežiaduce vedľajšie účinky, napr. starší ľudia by mali valeriána užívať opatrne, pretože predávkovanie môže spôsobiť závraty a dokonca poruchy vedomia. Okrem toho je príčinou nespavosti často nedodržiavanie pravidiel spánkovej hygieny. Je potrebné mať na pamäti niekoľko pravidiel.

 

  • Dodržujte pravidelnú dobu spánku - snažte sa chodiť spať a vstávať každý deň v podobnom čase
  • Postarajte sa o prostredie vhodné na spánok - v spálni by malo byť ticho a šero
  • Zaspávajte v tej najpohodlnejšej polohe
  • Pred spaním sa vyhnite stimulujúcim činnostiam, snažte sa upokojiť, napr. si prečítajte knihu alebo si dajte teplý kúpeľ
  • Večer nepite alkohol a nejedzte veľké množstvo jedla
  • Pred spaním používajte relaxačné techniky a dychové cvičenia
  • Zavedenie rutiny pred spaním - určitý vzorec činností, ako je čistenie zubov, nastavenie budíka, stlanie postele, obliekanie pyžamá, môže podporiť ospalú atmosféru

 

V prípadoch, keď je nespavosť spôsobená emocionálnymi poruchami, je možné použiť lieky na spanie, ale nie dlhšie ako 2-4 týždne, aby sa nevyvinula tolerancia a závislosť na liekoch. Ľudia, ktorí zle spia kvôli bolesti, by si mali pred spaním vziať analgetiká, nie prášky na spanie.

 

Drogová závislosť pri nespavosti

V dôsledku užívania liekov na spanie sa zvyšuje riziko predávkovania, návyku, tolerancie (nutnosť užívať stále vyššie dávky na dosiahnutie požadovaného účinku) a v dôsledku toho môže vzniknúť závislosť na liekoch na spanie. Pri vysadení liekov proti nespavosti sa často objavujú abstinenčné príznaky, napr. úzkosť, svalový tras, kŕče, nepokoj, halucinácie, bolesti brucha, silné potenie, poruchy krvného obehu.

 

Nadmerné dávky liekov na spanie zahŕňajú množstvo nežiaducich účinkov: ospalosť, apatiu, pocit dezorientácie, zábudlivosť, nezreteľnú reč, tras, nystagmus, dezorientáciu, zníženú pozornosť, poruchy motorickej koordinácie. U starších ľudí sa môže vyskytnúť úzkosť, nepokoj, agitovanosť, podráždenosť, delírium a zvýšená demencia. Barbituráty spôsobujú silnú fyzickú a psychickú závislosť, ktorá zvyšuje riziko samovraždy.

 

Barbituráty sa neodporúčajú ako lieky na spanie vzhľadom na rýchly rozvoj fenoménu tolerancie a silným tlmivým účinkom na centrálny nervový systém. Barbituráty silne aktivujú pečeňové enzýmy, ktoré metabolizujú drogy. Pokusy o ich vysadení vedú k abstinenčným príznakom, čo zvyšuje závislosť. Patria k staršej generácii liekov a majú tendenciu sa v tele hromadiť, čo vedie k otrave. Benzodiazepínové deriváty majú menší návykový účinok a majú nielen uspávacie, ale aj sedatívne a protiúzkostné účinky.

 

Avšak aj benzodiazepíny sa po určitej dobe stávajú návykovými a zhoršujú kvalitu spánku. Spôsobujú pocit dezorientácie a zmätenosti v dôsledku spomalenia účinného hlbokého spánku. Prečo sú prášky na spanie návykové? Často totiž majú placebo efekt – pacient s nespavosťou verí v účinnosť lieku a presviedča sa o účinkoch terapie.

 

Okrem toho vedú prášky na spanie k psychickej závislosti, pretože sa stávajú súčasťou rituálu spojeného so zaspávaním. Pokiaľ sa človeku podarí po užití drogy prospať celú noc, stáva sa súčasťou mechanizmu zaspávania a postupne sa stáva návykovou. V prípade barbiturátov však samotná detoxikácia na prekonanie drogovej závislosti nestačí.

 

TIP: Na podporu pečene vyskúšajte doplnok ZDRAVÁ PEČEŇ, ktorý obsahuje vyváženú zmes prírodných látok, ktoré podporujú regeneráciu pečene, detoxikáciu pečeňových buniek, chránia ich pred poškodením a udržujú optimálnu funkciu tohto kľúčového orgánu.

 

zdravá pečeň

 

Nová generácia liekov na spanie

Melatonín je tableta, ktorá napodobňuje prirodzený spánkový hormón. Nelieči nespavosť, ale reguluje cirkadiánne rytmy. Melatonín je prirodzene produkovaný epifýzou, keď je tma.

 

Nedostatok svetla je pre mozog signálom, aby začal produkovať hormóny, ktoré sú zodpovedné za spánok. Keď je vonku svetlo, produkcia melatonínu klesá. Odborníci neodporúčajú melatonín ako liek na nespavosť, ale môže pomôcť regulovať rytmus spánku a bdenia, ak cestujete do zahraničia, ak prekračujete časové pásma alebo u ľudí, ktorí pracujú na smeny.

 

Okrem toho sa hladina melatonínu s vekom znižuje, takže sa odporúča doplniť deficit prirodzeného hormónu u starších ľudí. Ako lieky na spanie sa niekedy používajú antihistaminiká, ktoré sú účinnou zložkou takmer všetkých voľnopredajných práškov na spanie. Spôsobujú však zápchu, zadržiavanie moču, sucho v ústach, zníženie krvného tlaku, rozmazané videnie a poruchy vedomia, najmä u starších osôb.

 

V súčasnej dobe sa proti nespavosti používajú prípravky novej generácie, ktoré sú k telu šetrnejšie. Pôsobia pomerne rýchlo od okamihu podania po dobu asi 7 hodín, nehromadia sa v systéme a nezanechávajú pocit dezorientácie po rannom prebudení. Nevyvolávajú abstinenčné príznaky a nezhoršujú hlboký spánok.

 

Systematické užívanie novej generácie práškov na spanie nevedie k závislosti, alebo sa prípadne môže objaviť mechanizmus založený na tomto princípe: „Nebudem brať – nebudem zaspávať“. Je potrebné mať na pamäti, že liečba nespavosti by nemala byť vykonávaná na vlastnú päsť. Najlepšie je navštíviť príslušné oddelenia pre poruchy spánku alebo psychiatra či neurológa, ktorý diagnostikuje príčinu problémov so spánkom a navrhne individuálne zvolenú dávku lieku.

 

Ak chcete pomôcť svojmu spánkovému procesu bez vyhľadávania odbornej pomoci, najlepším doplnkom stravy, ktorý môžete zvoliť je CBD olej vo forme kvapiek či kapsúl. V riešení spánkových problémov má viac ako 80% úspešnosť, nevziká na ňom závislosť a nemá žiadne vedľajšie účinky. Nezabudnite tiež na suplementáciu základných vitamínov a minerálov, ako je horčík alebo vitamín C.

 

Autor: Tomáš Konieczny