Ako spánok ovplyvňuje rast svalov?

Pokiaľ cvičíte a chcete aby vaše svaly rástli, rovnako dôležitý ako tréning samotný je spánok a regenerácia s ním spojená. Akú úlohu hrá spánok v raste svalov? Ako veľmi zničíte úsilie z fitka nedostatočným odpočinkom?

Tomáš Konieczny

Tomáš Konieczny

Zakladatel a jednatel

Zdieľajte článok:

Ako spánok ovplyvňuje rast svalov?

Pravdepodobne viete, že k rastu svalov nedochádza počas tréningu. Svaly sa vyvíjajú počas procesu regenerácie, ktorý prebieha okrem iného najmä počas spánku. Preto je spánok, jeho množstvo a kvalita, v procese rastu svalovej hmoty veľmi dôležitý. Pokiaľ tieto faktory zanedbáme, výrazne tým zhoršíme proces regenerácie, a tým aj rast svalov.

 

Ako spánok ovplyvňuje svalový nárast?

Po náročnom tréningu dochádza vo svaloch k mikropoškodeniu, ktoré sa napráva počas regenerácie a najmä počas spánku. Počas spánku sa do tela vylučuje rastový hormón, ktorý je jedným z najdôležitejších faktorov pri vývoji svalov. Najväčšie množstvo tohto hormónu sa vylučuje počas tretej fázy spánku, kedy dochádza k najväčšiemu rastu svalov. Potrebujeme mať teda správny cirkadinný rytmus a absolvovať všetky fázy spánku, aby sme dosiahli maximálny rast.

 

Počas spánku telo spotrebúva menej energie na všetky telesné procesy, takže môže venovať väčšiu časť na budovanie svalov. Počas spánku navyše dochádza k rozkladu bielkovín na aminokyseliny, ktoré sú základnými stavebnými kameňmi svalov. Pri nedostatku spánku sa teda do tela vylučuje menej rastového hormónu a odbúrava sa menej bielkovín.

 

Spánok - najlepšia regenerácia svalov

Spánok a rast svalov. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že dostatočné množstvo spánku je najlepší spôsob regenerácie svalového tkaniva a celého tela. Často sa stretnete s ľuďmi, ktorí sa nedostatok spánku snažia kompenzovať regeneračnými doplnkami alebo kofeínom. Spánok bohužiaľ nemožno nahradiť a jeho nedostatok má množstvo dôsledkov, napríklad zvýšené uvoľňovanie stresového hormónu, ktorý má negatívny vplyv na kvalitu spánku.

 

Úlohou spánku v našom živote je upokojiť telo a regenerovať ho. Nedostatok spánku tieto procesy naruší, čo rýchlo pocítime v podobe mnohých negatívnych účinkov. Náš nervový systém bude preťažený, čo nielen výrazne zhorší náš športový výkon, ale aj negatívne ovplyvní našu psychickú pohodu.

 

spánek a svaly

 

Podporte svoj spánok správnymi doplnkami stravy

Dobrým spôsobom, ako podporiť nočnú regeneráciu, je napríklad správna životospráva.

 

Rôzne doplnky stravy sú odporúčané najmä tým ľuďom, ktorí tvrdo trénujú, a tiež všetkým, ktorí pociťujú intenzívnu fyzickú alebo psychickú únavu a počas spánku sa úplne nezregenerujú.

 

Také doplnky môžu podporiť:

  • rýchlejšie zaspávanie,
  • dosahovanie lepšej kvality spánku,
  • regeneráciu,
  • zníženie prebúdzania počas noci,
  • boj proti únave,
  • účinnejšia ochrana nervového systému.

 

TIP: Na podporu tvorby testosterónu sme vytvorili unikátny produkt TESTOSTERONUS, ktorý zásadným spôsobom ovplyvňuje rast svalov, silu, vytrvalosť, spaľovanie tukov, sexuálnu funkčnosť, apetít, sebavedomie, kognitívne funkcie, psychickú pohodu a mnoho ďalšieho.

 

Testosteronus

 

Rastú svaly iba počas spánku?

Svaly sa z veľkej časti vyvíjajú počas spánku, ale nie je to jediná doba, kedy rastú. Pokiaľ cvičíme s ťažkými váhami, naše svaly sa budú rozvíjať aj nasledujúce dni. Obmedzenie spánku tento proces do istej miery zastaví, ale úplne ho nezastaví.

 

Ako spánok ovplyvňuje regeneráciu organizmu?

Počas spánku dochádza nielen k rastu svalov, ale aj k regenerácii celého tela. Krátky spánok, tj menej ako 6-7 hodín, výrazne obmedzuje regeneráciu organizmu a proces rastu svalov. Nedostatok spánku a náročný tréning môžu viesť k pretrénovaniu a vyčerpaniu organizmu.

 

Hlavnými príznakmi nedostatku spánku môžu byť:

  • Chronická únava
  • Prírastok hmotnosti (ale nie ten požadovaný)
  • Bolesť hlavy
  • Znížená imunita
  • Emocionálne výkyvy

 

Komfort a kvalita spánku

Dôležitý je aj komfort a kvalita spánku. Ak je náš spánok plytký, regenerácia bude oveľa horšia ako pri hlbokom spánku. Okrem množstva spánku je preto dôležitá aj jeho kvalita. Pri problémoch so spánkom sa oplatí užívať doplnky stravy, ktoré pomáhajú upokojiť organizmus a skrátiť dobu potrebnú na zaspanie.

 

Znižujú krvný tlak a podporujú tvorbu melatonínu, čo má pozitívny vplyv na kvalitu spánku. Pokiaľ doplnky stravy nepomáhajú, je vhodné navštíviť lekára.

 

růst svalů

 

Koľko hodín spánku je potrebných na regeneráciu?

Základom zdravého života je minimálne 7-8 hodín spánku. Telo sa tak môže riadne zregenerovať a ľudský mozog si po dlhom dni odpočinie. Toto množstvo spánku je dostatočné na zotavenie po bežnom dni.

 

Pokiaľ sme však pretiahnutí veľkou fyzickou námahou, je vhodné pridať hodinu spánku navyše, pretože naše hormonálne prostredie bude stimulované aj vo večerných hodinách, čím sa oddiali vstup do fázy hlbokého spánku.

 

 

 

Ako rýchlo sa svaly regenerujú?

Rýchlosť regenerácie našich svalov je veľmi individuálna záležitosť, ktorá je ovplyvnená nespočetnými faktormi, napr. nedostatok spánku vedie k nižšej sekrécii rastového hormónu, čo regeneráciu spomaľuje, zatiaľ čo dostatočné množstvo odpočinku tento proces urýchľuje. Spánok samozrejme nie je jediným faktorom, ktorý to ovplyvňuje, rovnako dôležitá je aj kvalitná strava, ktorá poskytuje zložky nevyhnutné na regeneráciu svalov.

 

Veľký vplyv na dĺžku regenerácie svalov má aj typ cvičenia, ktoré sme vykonávali. Po ťažkom tréningu potrebujú svaly viac času na úplnú regeneráciu ako po ľahšom tréningu.

 

Autor: Tomáš Konieczny

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných. Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Kto je autorom tohto článku?

 

Tomáš Konieczny

Bc. Tomáš Konieczny
Narodený 4.7.1992 v Třinci
Vyštudoval ekonomický odbor, celý život sa však venoval cestovnému ruchu, zdravému životnému štýlu, konope a skúmaniu jeho vplyvu na ľudské zdravie.
Zakladateľ a konateľ firmy Herbalus, kde stojí okrem iného za vývojom produktov a objavovaním prínosu konope v rôznych fyzických či psychických aspektoch zdravia.