Moringa olejodarná - výživové údaje, benefity, vedľajšie účinky

Rostliny
Strava

Moringa podporuje zdravie a vitalitu. Z listov, semien a kvetov tohto indického stromu vychádzajú kľúčové látky pre imunitný systém a tráviacu sústavu. Aké ďalšie benefity môže skrývať a aké môžu byť riziká užívania moringu?

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Moringa olejodarná - výživové údaje, benefity, vedľajšie účinky

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo je moringa
  • Výživové údaje moringy
  • Aké sú benefity moringy
  • Ako užívať moringu
  • Nežiaduce účinky moringy

 

Moringa je potravina plná živín, ktorá pochádza zo stromu Moringa oleifera v Indii. Listy, semená, kôra, korene, šťava a kvety Moringy sa už dlho používajú v tradičnej medicíne v celej južnej a juhovýchodnej Ázii.

 

Čo je Moringa?

Moringa olejodarná (Moringa oleifera) je známa pod viac ako 100 názvami v rôznych jazykoch po celom svete. Tento ľahko pestovateľný tropický druh rastliny, pochádzajúci z Himalájí a niektorých častí Indie a Afriky, obsahuje viac ako 90 ochranných látok, vrátane izotiokyanátov, flavonoidov a fenolových kyselín.

 

Predpokladá sa, že v skutočnosti existuje najmenej tucet rôznych odrôd moringy, ktorá patrí do čeľade rastlín Moringaceae. Jedná sa o rýchlo rastúce, vysoké, listnaté rastliny, ktoré vytvárajú kvety alebo struky.

 

Zo všetkých druhov je jeden (moringa olejodarná) zďaleka najvyužívanejšia. Predtým, než boli účinky tejto rastliny preukázané vo vedeckých štúdiách, bola viac ako 4000 rokov hojne využívaná v tradičnej medicíne, ako je ajurvédska medicína.

 

moringa listy

listy moringy 

 

Výživové údaje moringy 

Moringa je jedinečná rastlina, ktorá má využitie v rôznych častiach - v listoch, semenách, kvetoch/strukoch, stonkách a koreňoch. Najčastejšie sa využívajú sušené a rozomleté ​​listy, ktoré obsahujú väčšinu antioxidantov a ďalších zdraviu prospešných látok.

 

Štúdie preukázali, že listy moringy obsahujú takmer všetky základné živiny, vitamíny, aminokyseliny, bielkoviny, minerály a kovy ako draslík, železo a zinok. Moringa v práškovej forme obsahuje fytochemikálie, bielkoviny, vápnik, betakarotén, vitamín C a draslík.

 

Vedeli ste?

Pretože Moringa poskytuje koncentrovaný zdroj vitamínu A, je každoročne podávaná tisícom detí v krajinách tretieho sveta trpiacich život ohrozujúcim nedostatkom vitamínu A, ktorý je spojený s poruchou imunitných funkcií.

 

Jej konzumáciou je možné tiež zlepšiť príjem stopových minerálov, aminokyselín a fenolových zlúčenín. Rastlina obsahuje vzácnu a jedinečnú kombináciu fytonutrientov pôsobiacich preventívne proti chorobám, vrátane flavonoidov, glukozidov, glukozinolátov, zeatínu, kvercetínu, beta-sitosterolu, kyseliny kafeoylchinovej a kaempferolu.

 

Okrem cenných listov obsahujú struky stromu moringa aj semená, v ktorých sa nachádza liečivý druh oleja. Olej zo semien moringy je možné používať na varenie alebo ho nanášať priamo na povrch tela.

 

 

Benefity moringy 

Moringa obsahuje mnoho dôležitých vitamínov a minerálov. Listy majú približne toľko draslíka ako banán a rovnaké množstvo vitamínu C ako pomaranč. Má tiež vápnik, bielkoviny, železo a aminokyseliny, ktoré pomáhajú telu hojiť a budovať svaly.

 

Je tiež plná antioxidantov, látok, ktoré môžu chrániť bunky pred poškodením a môžu posilniť váš imunitný systém. Existujú dôkazy, že niektoré z týchto antioxidantov môžu tiež znižovať krvný tlak a znižovať množstvo tuku v krvi a tele.

 

Poskytuje antioxidanty a protizápalové látky

Zdá sa, že Moringa oleifera má podobné schopnosti ako niektoré konvenčné lieky – iba nepredstavuje rovnakú mieru rizika výskytu vedľajších účinkov.

 

Moringa obsahuje zmes esenciálnych aminokyselín (stavebných kameňov bielkovín), karotenoidných fytonutrientov (rovnakých druhov, ktoré sa nachádzajú v rastlinách, ako je mrkva a paradajky), antioxidantov, ako je kvercetín, a prírodných antibakteriálnych zlúčenín, ktoré pôsobia rovnako.

 

Štúdie preukázali, že tieto zlúčeniny chránia srdce, sú prírodnými stimulátormi krvného obehu a majú protinádorové, protiepileptické, protivredové, protikŕčové, antihypertenzné a antidiabetické účinky.

 

Vedeli ste?

Prášok z moringy má vysoký obsah niekoľkých účinných zlúčenín proti starnutiu, ktoré znižujú účinky voľných radikálov, oxidačného stresu a zápalov.

 

Tie sú spojené so znížením rizika chronických ochorení, ako je rakovina žalúdka, pľúc alebo hrubého čreva, cukrovka, hypertenzia a očné poruchy súvisiace s vekom.

 

Liečba opuchov

Opuch vzniká, keď sa v telesných tkanivách hromadí tekutina, napríklad v dôsledku zápalu. Ušný edém môže spôsobiť opuch tkaniva v okolí ucha, zvyčajne v dôsledku infekcie.

 

V jednej štúdii sa použitím oleja zo semien moringy znížil zápal kože u myší s opuchom ucha. To naznačuje, že protizápalové vlastnosti moringy môžu pomôcť pri liečbe ušného opuchu, aj keď je potrebný ďalší výskum.

 

Pomáha zlepšiť zdravie tráviaceho traktu

Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam sa moringa používa v starovekých medicínskych systémoch, ako je ajurvéda, na prevenciu alebo liečbu žalúdočných vredov, ochorení pečene, poškodenie obličiek, plesňových alebo kvasinkových infekcií (napr. kandidy), zažívacích ťažkostí a infekcií.

 

Bežným využitím moringového oleja je pomoc pri posilňovaní funkcie pečene, a tým aj detoxikácia organizmu od škodlivých látok, ako sú toxíny ťažkých kovov. Môže tiež pomáhať v boji proti obličkovým kameňom, infekciám močových ciest, zápche, zadržiavaniu tekutín/opuchom a hnačke.

 

Pomáha stabilizovať náladu a chráni zdravie mozgu

Moringa, potravina s vysokým obsahom bielkovín, je tiež bohatá na antioxidanty a zlúčeniny, ktoré môžu zlepšovať zdravie štítnej žľazy, takže je prospešná na udržanie vysokej hladiny energie a v boji proti únave, depresii, nízkemu libidu, výkyvom nálad a nespavosti.

 

TIP: Pre optimálne fungovanie mozgu a podporu kognitívnych funkcií vyskúšajte náš unikátny produkt BYSTRÝ MOZOG. Tiež podporuje duševné zdravie a posilňuje odolnosť voči stresu.

 

bystry mozek fakt

 

Chráni a vyživuje pokožku

Medzi obľúbené spôsoby použitia moringového oleja patrí udržanie vlhkosti pokožky, urýchlenie hojenia rán a upokojenie suchej alebo popálenej pokožky.

 

Moringa obsahuje prírodné antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové zlúčeniny, ktoré chránia pokožku pred rôznymi formami infekcií. Medzi bežné spôsoby jej použitia na pokožku patrí zmiernenie zápalu spojeného s výskytom akné, liečba infekčných ložísk alebo abscesov, zbavenie sa lupín, boj proti ochoreniu ďasien (gingivitída) a pomoc pri hojení uhryznutí, popálenín, vírusových bradavíc a rán.

 

Olej sa aplikuje priamo na pokožku ako vysušujúci, adstringentný prostriedok, ktorý sa používa na ničenie baktérií, ale zároveň je známe, že pri pravidelnom používaní pôsobí ako lubrikant a hydratuje pokožku tým, že obnovuje jej prirodzenú bariéru vlhkosti.

 

Je to bežná zložka používaná pri výrobe potravín a parfumov, pretože zabíjaním baktérií zabraňuje kazeniu - navyše príjemne vonia a obmedzuje zápach.

 

Vyrovnáva hladinu cukru v krvi a pomáha v boji proti cukrovke

Moringa obsahuje kyselinu chlorogenovú, ktorá preukázateľne pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a umožňuje bunkám prijímať alebo uvoľňovať glukózu (cukor) podľa potreby. Vďaka tomu má prirodzené antidiabetické a hormonálne vyrovnávacie vlastnosti.

 

Okrem kyseliny chlorogenovej sú s prirodzenou ochranou proti cukrovke spojené aj zlúčeniny zvané izotiokyanáty, ktoré sú v listoch moringy prítomné.

 

Štúdia, ktorá vyšla v časopise International Journal of Food Science Technology, zistila, že táto rastlina má pozitívne účinky na kontrolu hladiny cukru v krvi a inzulíne u pacientov s cukrovkou, pokiaľ je konzumovaná ako súčasť jedla s vysokým obsahom sacharidov.

 

Samostatné štúdie preukázali, že antidiabetické účinky nízkych dávok prášku zo semien moringy (50-100 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti) pomáhajú zvýšiť antioxidačný stav a produkciu enzýmov v pečeni, pankrease a obličkách potkanov a zabraňujú ich poškodeniu v porovnaní s kontrolnými skupinami.

 

moringa mletá

 

Vyrovnáva hormóny a spomaľuje prejavy starnutia

Moringa a amarant sú superpotraviny, ktoré môžu pomôcť spomaliť prejavy starnutia a vyrovnávať hormóny. Štúdia na dospelých ženách v menopauze zistila, že suplementácia týmito potravinami viedla k zvýšeniu antioxidačného stavu a zníženiu markerov oxidačného stresu.

 

Ďalej bolo zaznamenané lepšia kontrola hladiny glukózy a zvýšenie hladiny hemoglobínu v krvi. Moringa tiež môže mať pozitívny vplyv na sexuálnu oblasť, zvyšovať libido a pôsobiť ako prirodzená antikoncepčná látka.

 

Avšak, aj keď sa moringa predtým používala ako afrodiziakum, zdá sa, že v skutočnosti znižuje plodnosť. Štúdie naznačujú, že moringa môže posilňovať imunitný systém počas tehotenstva a tiež zvyšovať produkciu materského mlieka.

 

Moringa a chudnutie 

Prehľad štúdií uvádza, že podľa niekoľkých štúdií môže moringa prispievať k zníženiu zlého cholesterolu, zvýšeniu dobrého cholesterolu a zníženiu telesnej hmotnosti.

 

Väčšina týchto štúdií bola vykonaná na zvieratách, avšak niekoľko klinických štúdií u dospelých s nadváhou a obezitou zistilo, že prípravok obsahujúci 60 % výťažku z listov moringy môže pomôcť znížiť telesnú hmotnosť a BMI a zlepšiť hladinu dobrého a zlého cholesterolu.

 

Vedeli ste? 

Pretože môže zlepšovať citlivosť na inzulín a hormonálnu rovnováhu, môže prinášať určité výhody tým, ktorí dodržiavajú plán chudnutia.

 

Ako užívať moringu? 

Ako už asi tušíte, túto rastlinu je možné používať mnohými rôznymi spôsobmi, aby ste využili všetky dostupné výhody moringy. Tu sú uvedené najbežnejšie spôsoby užívania moringu, aby ste získali čo najlepšie účinky moringu:

 

Sušené listy moringy alebo moringový prášok

Listy sú považované za najúčinnejšie časti rastliny, obsahujú najviac antioxidantov a dostupných makroživín. Starostlivo dodržujte pokyny na dávkovanie a užívajte až šesť gramov denne po dobu až troch týždňov v kuse (čo sa podľa štúdií ukázalo ako bezpečné).

 

Čaj z moringy

Tento druh moringy sa pripravuje zo sušených listov namočených v horúcej vode, rovnako ako mnoho iných blahodarných bylinných čajov. Tie druhy s najväčším obsahom živín sú organické a sušia sa pomaly pri nízkych teplotách, čo pomáha zachovať jemné zlúčeniny.

 

Dobré vedieť

Vyvarujte sa varenia listov, aby ste čo najlepšie uchovali živiny.

 

TIP: Vyskúšajte náš čaj METABOLIZMUS, ktorý kombinuje zmes konope, zázvoru, škorice a moringy.

 

metabolismus čaj

 

Semená moringy

Struky a kvety majú zrejme vysoký obsah fenolických látok spolu s bielkovinami a mastnými kyselinami. Tieto časti rastliny sa používajú na čistenie vody a pridávanie bielkovín do stravy s nízkym obsahom živín.

 

Hľadajte ich pridané do krémov, kapsúl a práškov. Nezrelé zelené struky rastliny sa často nazývajú "paličky" a pripravujú sa podobne ako zelené fazuľky. Semená vo vnútri strukov sa odstraňujú a pražia alebo sušia rovnako ako orechy, aby si zachovali čerstvosť.

 

Moringový olej

Olej zo semien sa niekedy nazýva Benov olej. Hľadajte ho v prírodných krémoch alebo pleťových vodách. Olej uchovávajte na chladnom a tmavom mieste mimo dosahu vysokých teplôt alebo slnka.

 

Odporúčané dávkovanie

V súčasnej dobe neexistuje žiadne odporúčané alebo požadované dávkovanie moringy, pretože sa jedná iba o bylinný doplnok a nie o základnú živinu. Napriek tomu existujú určité dôkazy, že optimálna dávka pre človeka bola vypočítaná na 29 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti.

 

Odporúča sa začať s perorálnym užívaním pol čajovej lyžičky sušenej moringy denne počas troch až piatich dní a v priebehu dvoch týždňov príjem pomaly zvyšovať, až si na jej účinky zvyknete.

 

Väčšina ľudí volí užívanie moringy raz za niekoľko dní, ale nie každý deň po dlhú dobu, pretože pri nadmernom užívaní môže vyvolať preháňavé účinky a žalúdočné problémy.

 

moringa tobolky

moringa kapsuly

 

Riziká a vedľajšie účinky užívania moringy

Vzhľadom na to, že je úplne prírodný a bez chemických prísad (ak si kúpite čistú, vysoko kvalitnú značku), zdá sa, že je pri užívaní ústami alebo použití na koži veľmi dobre znášaná.

 

Nežiaduce účinky moringy sú napriek tomu možné a môžu zahŕňať:

 

Listy, plody, olej a semená stromu moringa sa bezpečne konzumujú už po stáročia, ale dnes sa predávajú rôzne formy doplnkov stravy alebo extraktov, takže je dôležité kupovať čo najčistejší druh, ktorý nájdete, a starostlivo čítať etikety so zložkami, aby ste mali istotu, že získate čo najviac výhod moringu.

 

Moringa a tehotenstvo

Počas tehotenstva alebo pri dojčení je lepšie vyhnúť sa výťažkom z moringy, koreňa alebo vysokým dávkam doplnkov, pretože nebol vykonaný dostatočný výskum, ktorý by preukázal ich bezpečnosť.

 

Je možné, že chemické látky v koreni, kôre a kvetoch rastliny môžu viesť k sťahom maternice, čo môže spôsobiť komplikácie počas tehotenstva.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103706/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25374169/ 

https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-012-0859-9 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874119339662?via%3Dihub 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667031321000816 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

hoffmannova foto 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.