Purple tea alebo fialový čaj - čo to je a aké má vlastnosti?

Strava
Rostliny

Všetci poznáme čierny, biely alebo zelený čaj. Ale počuli ste niekedy o fialovom čaji? Aké má prínosy a odkiaľ pochádza? To a ďalšie informácie nájdete v tomto článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Purple tea alebo fialový čaj - čo to je a aké má vlastnosti?

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo je to fialový čaj
  • Výživové údaje fialového čaju
  • Aké sú benefity pitia fialového čaju
  • Nežiaduce účinky fialového čaju
  • Odkiaľ pochádza fialový čaj

 

Fialový čaj je nová krížená verzia bežného čajovníka Camellia Sinensis. Je špeciálne vyvinutý tak, aby obsahoval viac špeciálnych zlúčenín, ktoré zvyšujú jeho zdraviu prospešné účinky.

 

Čo je to purple tea (fialový čaj)? 

Fialový čaj je špeciálny druh čaju, ktorý sa vyrába prevažne v Keni a v menšom množstve v Japonsku, Číne a Indii.

 

Fialový čaj, rovnako ako všetky ostatné čaje, pochádza z rastliny Camellia Sinensis. Z rovnakej rastliny, z ktorej získavame nám známy čierny a zelený čaj. Fialový vzhľad čaju (rastliny) je spôsobený jedinečnou genetickou mutáciou, ktorá produkuje antokyanín, rovnaký a silný antioxidant, ktorý sa nachádza aj v čučoriedkach.

 

Vedeli ste?

V skutočnosti fialový čaj obsahuje veľmi vysoké množstvo antokyaninu - 135-krát viac ako bežný zelený čaj.

 

purple tea

 

Odkiaľ pochádza fialový čaj?

Moderný fialový čaj sa zberá v oblasti Nandi Hills v Keni, kde sa mu darí vo vysokých nadmorských výškach (známych aj ako zóny bez škodcov) a na slnku takmer 12 hodín denne.

 

Toto vystavenie UV žiareniu tiež podporuje vysoký obsah EGCG, rovnakého typu silného antioxidantu, ktorý sa nachádza v zelenom čaji. Spolu s EGCG obsahuje l-theanín, aminokyselinu, ktorá sa nachádza iba v čaji a ktorá pomáha znižovať úzkosť a podporuje relaxáciu.

 

Pôvodne sa divoké mutácie vyskytovali v malom množstve v Číne. V Keni však vzniklo partnerstvo verejného a súkromného sektora, ktorého cieľom bolo túto mutáciu izolovať a vyrábať purpurový čaj vo veľkom.

 

Pestuje sa v nadmorskej výške medzi 4 500 a 7 500 metrami, väčšina z neho pochádza z oblasti Nandi Hills v Keni. Táto vysoká nadmorská výška v blízkosti rovníka má za následok vyššiu úroveň UV žiarenia a spôsobuje, že rastliny produkujú veľmi vysoké množstvo antioxidantov, ktoré chránia listy pred poškodením.

 

Vedeli ste? 

Vzhľadom na vysokú nadmorskú výšku sa na fialový čaj nepoužívajú žiadne pesticídy.

 

Aká je príchuť fialového čaju?

Milovníci čaju sa samozrejme pýtajú na jeho chuť, rovnako ako pri iných druhoch čaju. Fialový čaj má jedinečnú chuť. Svojím chuťovým profilom sa podobá čaju oolong. Pri porovnaní s čiernym čajom je však jeho chuť o niečo ľahšia.

 

Čo sa týka zeleného čaju, postráda onú ​​rastlinnú chuť. Celkovo má tento čaj bohatú chuť, ktorú si pravdepodobne vychutnáte, najmä pokiaľ radi skúšate rôzne príchute.

 

 

Výživové údaje fialového čaju

Fialový čaj má oveľa viac živín ako jeho náprotivky, ako je zelený a tradičný čierny čaj. Pozrime sa na nutričné ​​výhody tohto čaju.

 

  • Antokyány - Táto zlúčenina je vo fialovom čaji bohato zastúpená, tj dokonca 15-krát viac, než koľko je jej obsiahnutých v čučoriedkach. A práve preto je jeho farba fialová.
  • Antioxidanty - Obsahuje viac antioxidantov ako zelený alebo čierny čaj.
  • Polyfenoly - Fialový čaj vedie aj v obsahu polyfenolov, a to v ohromujúcom množstve 16,5% oproti 10,1% v čiernom a 9,1% v zelenom čaji.
  • Niektoré bioaktívne zlúčeniny ako EDCG, GHG, teobromín, kofeín a ECG.

 

Výhody fialového čaju 

Antokyány obsiahnuté vo fialovom čaji sú nesmierne prospešné pre vaše zdravie. Nielenže dokážu kontrolovať vysoký krvný tlak a pomáhajú pri chudnutí, ale tiež dokážu bojovať proti mnohým viditeľným známkam starnutia, ako sú nerovnomerný tón pleti, vrásky, jemné linky a ďalšie.

 

Posilnenie imunity

Hlavný prínos fialového čaju spočíva vo vysokom obsahu antioxidantov vďaka bohatému obsahu antokyanov. Ide o rovnaký antioxidant, ktorý sa nachádza v čučoriedkach a bobuliach acai.

 

Podľa článku Medicinal & Aromatic Plant z roku 2018 dodáva antokyanín fialovému čaju "vysokú mieru vychytávania voľných radikálov, tj 52 % v porovnaní s 34 % pri zelenom čaji a 28 % pri čiernom čaji". Tento silný antioxidant posilňuje vašu imunitu a zlepšuje váš zdravotný stav.

 

Fialový čaj navyše pomáha telu vytvárať lymfocyty, čo sú biele krvinky, ktoré vás chránia. Vďaka tomu máte menšiu pravdepodobnosť, že ochoriete chronickými chorobami (ako sú srdcové choroby a cukrovka) a niekoľkými typmi rakoviny.

 

Vedeli ste?

Fialový čaj tiež pomáha znižovať chronické aj akútne zápaly a zmierňuje bolesti.

 

Znižuje riziko srdcových ochorení

Ateroskleróza je stav, kedy sa na vnútornej strane tepien hromadí povlak. Toto nahromadenie môže spôsobiť vysoký krvný tlak, srdcový infarkt, mŕtvicu, ochorenie periférnych tepien alebo zlyhanie obličiek.

 

Tvorba plaku je viacstupňový proces, ktorý závisí od mnohých faktorov. Výskum ukazuje, že antokyány môžu zasahovať do rôznych fáz tohto procesu tým, že znižujú cholesterol, ktorý je hlavnou súčasťou povlaku.

 

ateroskleroza

ateroskleróza

 

Zvýšená relaxácia

Pitie čaju patrí k tradíciám, ktoré posilňujú relaxáciu. Pitie fialového čaju teda vo všeobecnosti môže prispieť k relaxácii. Vedci však zistili, že fialový čaj obsahuje aj jedinečnú aminokyselinu známu ako L-theanín.

 

Vedeli ste? 

Bolo preukázané, že L-theanín znižuje úzkosť a uvoľňuje myseľ bez toho, aby vyvolával ospalosť.

 

Zlepšenie výkonu a regenerácie po cvičení 

Štúdia ukázala, že užívanie extraktu z fialového čaju počas ôsmich dní môže pomôcť zlepšiť vytrvalosť svalov v dolnej časti tela a znížiť poškodenie svalov po cvičení. Tí, ktorí užívali fialový čaj, zvládli viac opakovaní cvičení ako tí, ktorí ho neužívali.

 

Tieto výsledky naznačujú, že fialový čaj môže byť prospešný pre športovcov a aktívnych jedincov, ktorí hľadajú spôsob, ako zlepšiť svoj výkon a zotavenie po cvičení. Ďalší výskum však bude potrebný na potvrdenie týchto výsledkov a zistenie najlepších postupov pre jeho použitie.

 

Podpora chudnutia

Podľa časopisu International Journal of Biomedical Science sú nápoje s nízkym obsahom kofeínu tou správnou voľbou, pokiaľ chcete schudnúť.

 

Riadi totiž vstrebávanie tukov a zlepšujú pečeňový metabolizmus tukov. Fialový čaj našťastie nemá vysoký obsah kofeínu. Obsah kofeínu je v ňom nižší ako v zelenom čaji, čaji oolong a ďalších čajoch z rovnakej rastliny.

 

Fialový čaj navyše obsahuje typ polyfenolu zvaného GHG. Ten dokáže znížiť hmotnosť a hrúbku tuku a zvýšiť štíhlu telesnú hmotnosť. V dôsledku toho potláča nárast telesnej hmotnosti a hmotnosti pečene, čo je dobrá správa pre ľudí, ktorí sa pýtajú, či je fialový čaj dobrý pre pečeň.

 

fialovy caj

 

Zdravie pokožky 

Okrem výhod, ktoré antokyany poskytujú, sú ich ďalšie vlastnosti zdravia pokožky. Podľa štúdie antokyany zvyšujú hladinu extracelulárnych molekúl (ECM), vrátane elastínu a kolagénov.

 

Antioxidanty obsiahnuté vo fialovom čaji bojujú s voľnými radikálmi a toxínmi v tele, ktoré inak môžu poškodiť kolagén a elastín, čo má za následok jazvy po akné a odumretú pokožku.

 

Vedeli ste?

Tiež sa jeho výťažky používajú na liečbu plešatosti, pretože pomáhajú zvýšiť prekrvenie vlasovej pokožky.

 

Fialový čaj je plný polyfenolov

Fialový čaj obsahuje aj polyfenoly. Tieto zlúčeniny sa v posledných desaťročiach stali významným predmetom záujmu v oblasti výživy vďaka ich väzbe na niekoľko možných zdravotných prínosov.

 

Početné štúdie zatiaľ spájajú tieto organické zlúčeniny s nasledujúcimi možnými zdravotnými prínosmi:

 

Zlepšený a regulovaný metabolizmus

To má zásadný význam hlavne pre chudnutie, pretože pri vyššom metabolizme spálite viac kalórií. Okrem toho zvýšený metabolizmus zvyšuje hladinu energie a pomáha vám cítiť sa produktívnejšie a lepšie.

 

Zníženie rizika chronických ochorení

Konzumácia polyfenolov z fialového čaju a ďalších rastlín, ktoré ich obsahujú, môže tiež znížiť riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a cukrovka 2. typu.

 

Lepšia kontrola hmotnosti

Stále viac literatúry tiež ukazuje, že konzumácia polyfenolov môže pomáhať kontrolovať hmotnosť. Predpokladá sa, že tieto zlúčeniny majú protiobezitné vlastnosti, ktoré stimulujú termogenézu a energetický výdaj.

 

Tieto dve činnosti zvyšujú spaľovanie kalórií, čo pomáha spáliť viac kalórií.

 

purple tea fialovy

 

Lepšie celkové zdravie

Bolo tiež preukázané, že tieto zlúčeniny majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Tieto vlastnosti by mohli potenciálne zlepšiť vaše celkové zdravie tým, že znižujú riziko ochorení, ako je rakovina, obezita, kardiovaskulárne ochorenia a neurodegeneratívne poruchy ako je demencia alebo Alzheimerova choroba.

 

Zvýšenie antioxidačnej schopnosti mozgu

V rámci štúdie Nutritional Neuroscience podávali vedci myšiam po dobu 15 dní prečistené a charakterizované antokyany z kenského fialového čaju.

 

Analýza mozgu potom preukázala výrazné zvýšenie antioxidačných schopností mozgu, čo znamená, že antioxidant bol schopný prekonať hematoencefalickú bariéru (BBB).

 

To naznačuje, že fialový čaj môže pomôcť predchádzať neurodegeneratívnym ochoreniam a podporovať zdravie mozgu.

 

TIP: Pre optimálne fungovanie mozgu a podporu kognitívnych funkcií vyskúšajte náš unikátny produkt BYSTRÝ MOZOG. Tiež podporuje duševné zdravie a posilňuje odolnosť voči stresu.

 

bystry mozek

 

Vedľajšie účinky fialového čaju

Len málo ľudí, ktorí konzumovali fialový čaj, sa sťažovalo na nevoľnosť alebo hnačku, keď ho užívali príliš často. Dobrou správou však je, že závislosť a vedľajšie účinky, ktoré prevládajú pri zelenom a čiernom čaji, sa pri fialovom čaji nevyskytujú, a to vďaka nižšiemu množstvu kofeínu a trieslovín v ňom obsiahnutých.

 

Môžu fialový čaj piť tehotné?

Čo sa týka konzumácie fialového čaju tehotnými ženami, stále tu zostáva otáznik. Vzhľadom na to, že fialový čaj je na trhu pomerne nový, bolo doteraz vykonaných menej štúdií.

 

Obsah kofeínu

Rovnako ako všetky ostatné druhy čaju obsahuje aj fialový čaj kofeín. Jeho množstvo však môže byť nižšie ako v čiernom alebo zelenom čaji.

 

Zhrnutie 

Fialový čaj je jednou z jedinečných odrôd čaju na súčasnom trhu. Našťastie sa k nemu viaže rad možných prínosov, vrátane zníženia cholesterolu a rizika ochorenia, lepšia regulácia hmotnosti a zlepšenie metabolizmu a imunitného systému.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://journalofexerciseandnutrition.com/index.php/JEN/article/download/71/62/62

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4502735/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23883519/

https://www.longdom.org/open-access/purple-tea-composition-and-inhibitory-effect-of-anthocyaninrich-extract-on-cancer-cell-proliferation-31791.html 

https://www.longdom.org/open-access/purple-tea-composition-and-inhibitory-effect-of-anthocyaninrich-extracton-cancer-cell-proliferation-2167-0412-1000322.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946280/

 

Kto je autorom tohto článku?

 

hoffmannova foto 

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.