Aké funkcie v tele má vitamín E?

Vitaminy a minerály

Vitamín E patrí medzi nevyhnutné vitamíny, ktoré ľudské telo potrebuje. Aké funkcie má v tele a prečo ho vôbec dopĺňať? Môžu vzniknúť nejaké kontraindikácie s liekmi? To a ďalšie informácie nájdete v našom článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Aké funkcie v tele má vitamín E?

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo je to vitamín E
  • Účinky vitamínu E na ľudské telo
  • Aké sú najlepšie zdroje vitamínu E
  • Negatívne účinky vitamínu E
  • Kontraindikácie vitamínu E

 

Vaše telo využíva vitamín E na mnohé účely, vrátane ochrany pred oxidatívnym stresom a podpory imunitného systému. Vitamín E môžete získať z niektorých potravín a doplnkov stravy.

 

Vitamín E 

Vitamín E je vitamín rozpustný v tukoch a má niekoľko foriem, ale ľudské telo využíva iba alfa-tokoferol. Jeho hlavnou úlohou je pôsobiť ako antioxidant, ktorý odvádza voľné elektróny – tzv. voľné radikály – ktoré môžu poškodiť bunky. Zlepšuje aj funkciu imunitného systému a zabraňuje tvorbe zrazenín v srdcových tepnách.

 

Antioxidačné vitamíny, vrátane vitamínu E, sa dostali do povedomia verejnosti v 80. rokoch 20. storočia, kedy vedci začali chápať, že poškodenie voľnými radikálmi sa podieľa na počiatočných štádiách aterosklerózy, ktorá upcháva tepny, a môže tiež prispievať k rakovine, strate zraku a rade ďalších chronických ochorení.

 

vitamin E vzorec

vzorec vitamínu E

 

Funkcie vitamínu E

Vďaka svojej schopnosti pôsobiť ako antioxidant funguje vitamín E ako ochranný štít pre rôzne bunky v tele, najmä stabilizuje membrány buniek a chráni ich pred poškodením. Okrem toho je kľúčový pre správne fungovanie imunitného systému a podporuje tvorbu látok, ktoré ovplyvňujú zrážanie krvi a zápalové procesy.

 

Benefity vitamínu E 

Hoci sa vitamín E nachádza v niekoľkých potravinách, vrátane ovocia, zeleniny, olejov, orechov a semien, väčšina ľudí má v strave málo tejto základnej živiny. Doplnky vitamínu E môžu byť prospešné pre určité skupiny obyvateľov, vrátane ľudí s vysokou úrovňou oxidačného stresu a ľudí s určitými zdravotnými problémami, ako je endometrióza.

 

Môže znižovať markery oxidačného stresu a zápalu

Vitamín E funguje v tele ako silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom tým, že neutralizuje zlúčeniny zvané voľné radikály.

 

Keď množstvo voľných radikálov prevýši množstvo antioxidantov v tele, vedie to k poškodeniu buniek, čo môže zvýšiť riziko ochorenia. Táto nerovnováha sa označuje ako oxidačný stres.

 

Niektoré ochorenia, ako je cukrovka a endometrióza, sú spojené s vysokou úrovňou oxidačného stresu a zápalu. U týchto skupín populácie môžu doplnky vitamínu E pomôcť chrániť pred poškodením buniek a ďalšími komplikáciami spôsobenými oxidačným stresom.

 

Jedna štúdia zahŕňajúca 54 osôb s poškodením nervov spôsobeným vysokou hladinou cukru v krvi, známym tiež ako diabetická neuropatia, porovnávala účinky doplnkov vitamínu E s placebom. Vedci zistili, že doplňovanie 800 medzinárodných jednotiek (IU) vitamínu E denne počas 12 týždňov významne zvýšilo hladinu vitamínu E a glutatiónu, silného antioxidantu prirodzene produkovaného organizmom, v krvi.

 

V prehľade 33 štúdií vedci zistili, že doplnky stravy s vitamínom E účinne znižujú niektoré zápalové markery u zdravých ľudí au ľudí s ochorením, ako je diabetes 2. typu, metabolický syndróm, ochorenie obličiek a pečene.

 

 

Vyrovnáva hormóny

Vitamín E môže zohrávať kľúčovú úlohu pri vyrovnávaní endokrinného a nervového systému a prirodzene pôsobiť na rovnováhu hormónov. Príznaky hormonálnej nerovnováhy môžu zahŕňať PMS, priberanie na váhe, alergie, infekcie močových ciest, zmeny na koži, úzkosť a únavu.

 

Dobré vedieť

Udržiavaním hormonálnej rovnováhy si ľahšie udržíte zdravú váhu, pravidelný menštruačný cyklus a budete sa cítiť energickejšie.

 

Zlepšuje fyzickú vytrvalosť a svalovú silu

Vitamín E je možné použiť na zlepšenie fyzickej vytrvalosti. Môže zvýšiť vašu energiu, znížiť úroveň oxidačného stresu vo svaloch po cvičení a zlepšiť svalovú silu. Okrem toho môže pomôcť odstrániť únavu tým, že podporuje krvný obeh a posilňuje steny kapilár.

 

síla

 

Vitamín E počas tehotenstva pre rast a vývoj

Vitamín E je dôležitý počas tehotenstva a pre správny vývoj dojčiat a detí, pretože chráni dôležité mastné kyseliny pred poškodením.

 

Niektorí odborníci sa domnievajú, že najväčšia potreba vitamínu E je počas 1000-denného obdobia, ktoré začína v okamihu počatia, pretože ovplyvňuje rané fázy neurologického a mozgového vývoja, ktoré môžu prebiehať iba počas tohto jedného špecifického obdobia.

 

Z tohto dôvodu sa odporúča tehotným ženám, dojčiacim matkám a deťom do 2 rokov veku užívať prírodný doplnok stravy, aby sa zaistil dostatočný prísun vitamínu a predišlo sa tak abnormalitám.

 

Vedeli ste? 

Optimálna výživa počas prvých 1000 dní (od počatia do 2. narodenín) má zásadný význam pre zdravý vývoj a zdravý život novorodenca.

 

Opravuje poškodenú pokožku

Vitamín E prospieva pokožke tým, že posilňuje steny kapilár, zlepšuje jej vlhkosť a pružnosť a pôsobí v tele ako prirodzená živina proti starnutiu.

 

Štúdie preukázali, že vitamín E znižuje zápaly v tele aj na pokožke, čo znamená, že jeho konzumácia môže prispieť k zdravej a mladistvej pleti. Antioxidačné vlastnosti sú tiež užitočné, keď ste vystavení cigaretovému dymu alebo ultrafialovým lúčom zo slnečného žiarenia, a chránia tak pred rakovinou kože.

 

Užívanie vitamínu E s vitamínom C bojuje proti zápalom kože po vystavení UV žiareniu a môže byť užitočné aj pri znižovaní prejavov akné a ekzémov.

 

Vitamín E sa vstrebáva do epidermálnej vrstvy kože a je možné ho použiť na liečbu spálenín od slnka, ktoré sú okrem iného jednou z hlavných príčin rakoviny kože. Pretože urýchľuje regeneráciu buniek, je možné ho použiť na liečbu jaziev, akné a vrások. Vaša pleť tak bude vyzerať zdravšie a mladšie.

 

Zdravé vlasy

Zastavuje vitamín E vypadávanie vlasov? Ako antioxidačný vitamín pomáha znižovať poškodenie vlasov vplyvom prostredia. Môže tiež podporiť prekrvenie pokožky hlavy.

 

Olej s vitamínom E dokáže udržať prirodzenú vlhkosť v pokožke, čo pomáha pokožke hlavy, aby nebola suchá a šupinatá. Vďaka tomuto oleju tiež vlasy vyzerajú zdravšie a sviežejšie.

 

zdravé vlasy

 

Zlepšuje videnie

Vitamín E môže chrániť oči pred poškodením a môže pomôcť znížiť riziko vekom podmienenej makulárnej degenerácie, ktorá je častou príčinou slepoty. Nezabudnite, že aby bol vitamín E účinný pre zrak, musí byť konzumovaný aj s dostatočným príjmom vitamínu C, beta karoténu a zinku.

 

Vedeli ste?

Bolo tiež zistené, že denné užívanie vysokých dávok vitamínu E a vitamínu A zrejme zlepšuje hojenie a videnie u ľudí, ktorí podstupujú laserovú operáciu očí.

 

Môže znížiť rizikové faktory srdcových ochorení

Vysoký krvný tlak a vysoké hladiny krvných lipidov, ako je LDL (zlý) cholesterol a triglyceridy, môžu zvyšovať riziko vzniku srdcových ochorení. Výskum naznačuje, že doplnky stravy s vitamínom E môžu u niektorých ľudí pomôcť znížiť tieto rizikové faktory srdcových ochorení.

 

Niektoré štúdie tiež ukazujú, že užívanie vitamínu E s doplnkami omega-3 môže znížiť hladinu LDL a triglyceridov u ľudí s metabolickým syndrómom – súborom ochorení, vrátane vysokej hladiny tukov v krvi, ktorý zvyšuje riziko srdcových ochorení a ďalších zdravotných ťažkostí.

 

TIP: Vyskúšajte OMEGA 3 obohatený o vitamín E, ktorý vďaka tejto kombinácii prispieva nielen k správnej funkcii srdca a mozgu ale aj k normálnemu zraku a krvnému tlaku.

 

omega 3

 

Najlepšie zdroje vitamínu E (vitamín E v potravinách)

Vitamín E môžete tiež získať zo stravy. Nižšie si uvedieme jedny z najlepších zdrojov vitamínu E.

 

Rastlinné oleje

Najväčšie množstvo vitamínu E obsahuje olej z pšeničných klíčkov, ktorý v 1 polievkovej lyžici obsahuje 135% dennej hodnoty (DV). Dobrým zdrojom tejto živiny sú však aj ďalšie rastlinné oleje, napríklad slnečnicový a požltový.

 

Kukuričný a sójový olej obsahujú určité množstvo vitamínu E, ale v menšom množstve ako ostatné oleje.

 

Orechy a arašídy

Ďalším dobrým zdrojom sú lieskové oriešky, ktoré obsahujú 29% vitamínu E v jednej porcii. Arašidy a arašidové maslo sú tiež dobrým zdrojom vitamínu E. Obsahujú asi 15 až 20 % DV v jednej porcii.

 

arašídy

 

Zelená zelenina

Zelenina ako špenát a brokolica obsahuje určité množstvo vitamínu E. Napriek tomu, že je to len asi 5 až 8 % DV, stojí za to ju zaradiť do jedálnička. Zelená zelenina je skvelým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov.

 

Obohatené potraviny

Potravinárske spoločnosti pridávajú vitamín E do balených potravín, ako sú cereálie a ovocné šťavy. Pozrite sa na etiketu s výživovými údajmi a zistite, do ktorých potravín je vitamín E pridávaný. V zložení ho môžete vidieť ako "alfa-tokoferol" alebo "zmiešané tokoferoly".

 

špenát

 

Nedostatok vitamínu E

Hoci je nedostatok vitamínu E vo všeobecnosti vzácny, v niektorých populáciách je častejší. Zvýšenému riziku sú vystavení napríklad ľudia so zdravotnými ťažkosťami spojenými s malabsorpciou tukov, vrátane cystickej fibrózy a Crohnovej choroby.

 

Okrem toho majú vyššiu pravdepodobnosť nedostatku aj osoby s niektorými vzácnymi dedičnými chorobami, ako je abetalipoproteinémia. U ľudí s nedostatočným príjmom potravy, ako sú deti v rozvojových krajinách a ľudia trpiaci mentálnou anorexiou, môže tiež dôjsť k nedostatku vitamínu E v dôsledku podvýživy.

 

Nežiaduce účinky vitamínu E

Pri užívaní nižších dávok nie sú doplnky vitamínu E spojené s mnohými nežiaducimi účinkami. Niektoré štúdie však preukázali, že dlhodobé doplňovanie 400-800 mg vitamínu E môže spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky, ako sú:

 

  • bolesti hlavy,
  • rozmazané videnie,
  • závraty,
  • vysoký krvný tlak.

 

V niektorých prípadoch môžu vysoké dávky vitamínu D spôsobiť neobvyklé krvácanie alebo tvorbu modrín.

 

Dobré vedieť

Ak sa u vás tieto príznaky alebo vyššie uvedené nežiaduce účinky objavia, prestaňte vitamín E užívať a okamžite sa poraďte so svojím lekárom.

 

Kto by sa mal vyhnúť užívaniu doplnkov stravy s vitamínom E?

Existuje ďalší dôvod, prečo získavať vitamín E z potravín, a nie z doplnkov stravy. Doplnkom vitamínu E by ste sa mali vyhnúť, ak užívate:

 

  • lieky na riedenie krvi - Ak užívate antikoagulanciá (lieky na riedenie krvi), môže vitamín E zvýšiť riziko krvácania.

  • liečba rakoviny - Vitamín E môže narušiť účinnosť chemoterapie alebo rádioterapie.

  • lieky na cholesterol - Niektoré výskumy zistili, že antioxidačný doplnok stravy obsahujúci vitamín E môže brániť pôsobeniu liekov na zníženie cholesterolu, vrátane statínov a niacínu.

 

Súhrn

Vitamín E zohráva dôležitú úlohu pre zdravie, napríklad podporuje imunitné funkcie a chráni bunky pred oxidačným poškodením. Hoci sa vitamín E nachádza v mnohých potravinách, pre niektorých ľudí môžu byť vhodné doplnky vitamínu E.

 

Doplnky vitamínu E môžu byť napríklad nevyhnutné pre osoby, ktoré majú problémy so vstrebávaním vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú ľudia s Crohnovou chorobou, a môžu byť prospešné pre osoby so zdravotnými problémami, ako je diabetická neuropatia a endometrióza.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6949907/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/ 

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425140/ 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

hoffmannova - foto  

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.