Aké môžu byť príčiny bolesti kĺbov a ako im predchádzať?

Bolest

Bolesť kĺbov môže byť veľmi nepríjemná pre každodenný život. Ako predchádzať bolesti kĺbov a kedy je vhodné navštíviť lekára? To a ďalšie informácie nájdete v našom článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Aké môžu byť príčiny bolesti kĺbov a ako im predchádzať?

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo je to bolesť kĺbov a aké má príznaky
  • Čo spôsobuje bolesť kĺbov
  • Rizikové skupiny pri bolesti kĺbov
  • Liečba a diagnostika bolesti kĺbov
  • Bolesť kĺbov v tehotenstve

 

Kĺby sú dôležité časti tela, ktoré pomáhajú končatinám v pohybe. Pokiaľ človek pociťuje bolesť kĺbov, môže to byť nepríjemné a ovplyvniť jeho schopnosť zúčastňovať sa každodenných aktivít.

 

Čo je to bolesť kĺbov?

Bolesť kĺbov je nepríjemný pocit, ktorý postihuje jeden alebo viac kĺbov v tele. Kĺb je miesto, kde sa spájajú konce dvoch alebo viacerých kostí. Napríklad bedrový kĺb je miesto, kde sa stretáva stehenná kosť s panvou.

 

Kĺbové problémy sú bežné a zvyčajne ich pociťujete na rukách, nohách, bedrách, kolenách alebo chrbtici. Bolesť kĺbov môže byť stála alebo môže prichádzať a odchádzať. Niekedy môžu byť vaše kĺby stuhnuté, boľavé alebo bolestivé.

 

Niektorí ľudia sa sťažujú na pocit pálenia, pulzovania alebo "škrípania". Okrem toho môžu byť kĺby ráno stuhnuté, ale pri pohybe a aktivite sa uvoľnia a cítite sa lepšie. Prílišná aktivita by však mohla bolesť zhoršiť.

 

Bolesť kĺbov môže ovplyvniť funkciu kĺbov a môže obmedziť schopnosť vykonávať základné činnosti. Silné, bolestivé kĺby môžu narušiť kvalitu života. Liečba by sa mala zamerať nielen na bolesť, ale aj na návrat ku každodenným činnostiam a plnohodnotný život.

 

bolest klouby

 

Čo sú to kĺby?

Kĺb je miesto v tele, kde sa stýkajú dve kosti. Sú súčasťou kostrového systému. Po celom tele máte stovky kĺbov a lekári ich zoskupujú mnohými spôsobmi (klasifikácia). Kĺby sa obvykle klasifikujú na základe:

 

  • Ich funkcie: Ako sa pohybujú.
  • Ich zloženie: Z čoho sú zložené (histologicky).

Kĺby podopierajú telo od hlavy až po päty. Či už sa jedná o kĺb, o ktorom viete (napr. členok), alebo o kĺb, o ktorom ste možno nikdy nepočuli (napr. kĺby, ktoré držia vašu lebku pohromade), všetky vaše kĺby vám pomáhajú každý deň používať vaše telo.

 

Vedeli ste? 

Človek sa narodí s približne 300 kosťami. Ako rastie, niektoré z týchto kostí sa spájajú. V čase, keď je dosiahnutá dospelosť, tak sa počet pohybuje okolo 206 kostí.

 

Príznaky bolesti kĺbov 

V niektorých prípadoch si bolesť kĺbov vyžiada návštevu lekára. Pokiaľ nepoznáte príčinu bolesti kĺbov a máte ďalšie nevysvetliteľné príznaky, mali by ste sa k nemu objednať.

 

Lekára by ste mali navštíviť aj v prípade, že:

 

  • oblasť okolo kĺbu je opuchnutá, začervenaná, citlivá alebo teplá na dotyk,
  • bolesť pretrváva tri dni alebo dlhšie,
  • máte horúčku, ale nemáte žiadne iné príznaky chrípky.

Na pohotovosť choďte, ak sa vyskytne niektorý z nasledujúcich prípadov:

 

  • ste utrpeli vážny úraz,
  • kĺb sa zdá byť deformovaný,
  • opuch kĺbu sa objaví náhle,
  • kĺb je úplne nepohyblivý,
  • máte silné bolesti kĺbu.

 

 

Čo spôsobuje bolesť kĺbov?

Medzi najčastejšie príčiny bolesti kĺbov patria:

 

Artritída

Artritída a artralgia sú si veľmi podobné, ale majú zásadné rozdiely. Obe opisujú bolesť kĺbov, ale artralgia sa vyskytuje bez výrazného zápalu v kĺbe, ktorý charakterizuje artritídu.

 

Takmer polovica dospelých s artritídou uvádza pretrvávajúce bolesti kĺbov. Existuje viac ako 100 rôznych druhov artritídy, vrátane:

 

  • osteoartritída (OA),
  • reumatoidná artritída (RA),
  • dna,
  • septická artritída.

Príčina artritídy sa medzi jednotlivými typmi líši. Vo väčšine prípadov je septická artritída dôsledkom bakteriálnej infekcie. Baktérie sa dostanú do synoviálnej tekutiny v kĺboch, ktorá nakoniec degraduje chrupavku, čo vedie k artritíde.

 

Osteoartritída

K osteoartróze, bežnému typu artritídy, dochádza časom, keď sa chrupavka – ochranný vankúš medzi kosťami – opotrebováva. Kĺby sú potom bolestivé a stuhnuté.

 

Vedeli ste?

Osteoartróza sa vyvíja pomaly a obvykle sa objavuje po 45. roku života.

 

Reumatoidná artritída (RA)

RA je chronické ochorenie, ktoré spôsobuje opuchy a bolesť kĺbov. Často dochádza k deformácii kĺbov (obvykle sa vyskytuje v oblasti prstov a zápästia).

 

Časom môže deformovať a oslabiť kĺby. RA spôsobuje bolesť, zápal a hromadenie tekutiny v kĺboch, pretože imunitný systém napáda membránu, ktorá kĺby vystiela.

 

Dna

Dna je bolestivé ochorenie, pri ktorom sa v kĺbe hromadia kryštály kyseliny močovej z vášho tela, čo spôsobuje silnú bolesť a opuch. Kyselina močová sa dostáva do kĺbových priestorov a spôsobuje zápal. Obvykle k tomu dochádza v palci pri nohe.

 

Vedeli ste?

Dospelé ľudské telo má 360 kĺbov.

 

Burzitída

Nadmerné používanie spôsobuje zápal burzy. Obvykle sa vyskytuje v bedrách, kolene, lakti alebo ramene.

 

Zápal šliach

Tendinitída je zápal šliach - pružných pásov, ktoré spájajú kosti a svaly. Obvykle sa vyskytuje v oblasti lakťa, päty alebo ramena. Často ju spôsobuje nadmerné používanie.

 

Okrem toho môžu bolestivý pohyb kĺbov spôsobiť vírusové infekcie, vyrážka alebo horúčka. Bolesť kĺbov môžu spôsobiť aj úrazy, napríklad zlomeniny kostí alebo podvrtnutie.

 

Systémový lupus erythematosus

Zápal kĺbov je bežný u systémového lupus erythematosus (lupus alebo SLE). To je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré môže postihnúť takmer všetky orgány v tele. Lupus zasahuje najmä:

 

  • kolená,
  • zápästia,
  • kĺby prstov.

Má tendenciu postihovať kĺby na rovnakej strane tela. Ráno často prichádza stuhnutosť, ktorá však obvykle trvá len niekoľko minút. Bolesť kĺbov býva aj krátkodobá. V priebehu dňa sa môže presúvať z jedného kĺbu na druhý.

 

lupus vyrážka

lupus 

 

Fibromyalgia

Fibromyalgia je chronické bolestivé ochorenie zahŕňajúce dysfunkciu nervového systému a precitlivenosť nervov.

 

Fibromyalgická bolesť sa obvykle pohybuje po tele. Môže postihovať kĺby, svaly a spojivové tkanivá. Nervy môžu spôsobovať vystreľujúcu, brniacu alebo mravčiacu bolesť.

 

K ďalším príznakom patrí ochromujúca únava a kognitívna dysfunkcia ("fibro hmla"). Niektorí ľudia s týmto ochorením majú bolesti kĺbov a drobné opuchy. Vyšetrenie a testy však obvykle nezistia žiadny závažný zápal alebo poškodenie kĺbov.

 

Hypotyreóza

Hypotyreóza zahŕňa nedostatočnú činnosť štítnej žľazy. Najčastejšou príčinou je Hashimotova tyreoiditída, autoimunitné ochorenie, pri ktorom vaše telo napáda štítnu žľazu.

 

Štítna žľaza je zodpovedná za udržiavanie mnohých hormónov v rovnováhe. Keď sú v nerovnováhe, môže sa pokaziť veľa vecí. Medzi príznaky hypotyreózy patrí napr:

 

  • bolesti kĺbov,
  • stuhnutosť,
  • únava,
  • priberanie na váhe,
  • zápcha,
  • neznášanlivosť chladu,
  • vypadávanie vlasov.

hypotyreóza

 

Ďalšie príčiny

Bolesť kĺbov môže byť spôsobená:

 

  • niektoré infekčné ochorenia, ako sú mumps, chrípka a hepatitída,
  • chondromalácia jabĺčka čiže rozpad chrupavky v jabĺčke,
  • zranenie,
  • obezita,
  • infekcie kosti alebo kĺbu,
  • preťažovanie kĺbu,
  • nádorové ochorenie,
  • osteoporóza,
  • sarkoidóza,
  • krivica.

Ako sa diagnostikuje bolesť kĺbov?

Váš lekár pravdepodobne vykoná fyzikálne vyšetrenie. Tiež vám položí rad otázok týkajúcich sa bolesti kĺbov. To môže pomôcť zúžiť okruh možných príčin. Na identifikáciu poškodenia kĺbov súvisiaceho s artritídou môže byť potrebné vykonať röntgenové vyšetrenie kĺbov.

 

Ak má lekár podozrenie na inú príčinu, môže vám nariadiť krvný test, aby zistil prítomnosť určitých autoimunitných porúch. Môže si tiež vyžiadať test sedimentácie na meranie úrovne zápalu v tele alebo kompletný krvný obraz.

 

jak na klouby

 

Liečba bolesti kĺbov

Liečba bolesti kĺbov sa líši v závislosti od príčiny. Zvyčajne môže lekár predpísať lieky proti bolesti, ktoré zmierňujú bolesť. Napríklad pri artritíde môže navrhnúť nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), kortikosteroidy alebo chorobu modifikujúcu antireumatiká (DMARD).

 

Ak je bolesť kĺbov spôsobená infekciou, lekár predpíše antibiotiká alebo antivirotiká na zmiernenie a zvládnutie príznakov.

 

Ak je bolesť spôsobená zranením alebo artritídou, môže lekár odoslať ľudí k fyzioterapeutovi na rehabilitáciu. V závažnejších prípadoch alebo ak bolesť pretrváva, môže lekár odporučiť operáciu. Pokiaľ ide o bolesť kĺbov, kvôli nadváhe, tak je vhodné zaradiť viac pohybu a úprava jedálnička.

 

Vedeli ste?

Hojne odporúčanou aktivitou na podporu kĺbov je plávanie.

 

Možnosti kolagénu pri bolestiach kĺbov

S pribúdajúcim vekom sa množstvo kolagénu v tele znižuje a zvyšuje sa riziko ochorenia kĺbov, ako je napríklad osteoartróza. Niektoré štúdie naznačujú, že kolagénové doplnky môžu pomôcť zlepšiť príznaky osteoartrózy a znížiť celkovú bolesť kĺbov.

 

Vedci sa domnievajú, že kolagén môže pomáhať pri bolestiach kĺbov tým, že spúšťa v tele produkciu látok, ktoré bojujú proti zápalu. Okrem toho sa predpokladá, že zložky kolagénu, ako je chondroitín a glukosamín, pomáhajú obnovovať chrupavky.

 

Štúdia z roku 2017 zistila, že perorálne kolagénové doplnky znižujú bolesť, rannú stuhnutosť a opuchy kĺbov, ale upozornila, že kolagén nenahrádza ani nie je tak účinný ako typické lieky na RA.

 

Vitamín D a bolesť kĺbov

Vedci, ktorí sa zaoberajú reumatoidnou artritídou, zistili, že ľudia trpiaci týmto ochorením majú často nedostatok vitamínu D.

 

Nízka hladina tejto základnej živiny môže viesť k chronickej bolesti. Pokiaľ ho budete užívať ako doplnok stravy, môže to pomôcť lepšiemu fungovaniu liečby artritídy.

 

vitamin D3K2 moře

 

OMEGA 3 proti bolesti kĺbov 

Tieto jantárovo sfarbené olejové doplnky stravy blokujú bielkoviny a mastné kyseliny, ktoré môžu vyvolať zápal. Vaše telo ich premení na protizápalové chemické látky zvané resolviny, ktoré môžu pomôcť odstrániť stuhnutosť a citlivosť kĺbov.

 

Prevencia bolesti kĺbov 

Bolesti kĺbov sú pre mnoho ľudí zdrojom nepohodlia a obmedzujú ich pohyblivosť. Ale je možné predísť tomu, aby sa telo dostalo do tejto nepríjemnej situácie? Podľa odborníkov je prevencia kľúčom. Pravidelný, ale šetrný pohyb je jedným z hlavných odporúčaní.

 

Stravovacie návyky tiež zohrávajú významnú úlohu v udržaní zdravia kĺbov. Zahrnutie zdravých a rôznorodých potravín do jedálnička môže podporiť zdravie kĺbov. Tiež je vhodné zaradiť doplnky stravy ako vitamín D, omega 3 alebo kolagén.

 

Nadmerné fajčenie a konzumácia alkoholu môžu naopak zhoršiť stav kĺbov. Toxické látky obsiahnuté v cigaretách môžu poškodiť tkanivá kĺbov a spôsobiť zápal, zatiaľ čo nadmerný príjem alkoholu môže viesť k dehydratácii tela, čo má negatívny vplyv na stav kĺbov.

 

Kombinácia týchto opatrení - pravidelný pohyb, zdravá strava a obmedzenie škodlivých návykov - môže byť kľúčom k udržaniu zdravých a pružných kĺbov aj v pokročilom veku.

 

procházka

 

Aké sú rizikové faktory bolesti kĺbov?

Bolesti kĺbov postihujú skôr ľudí, ktorí majú:

 

  • artritídu alebo iné dlhodobé (chronické) ochorenia.
  • Predchádzajúce zranenia kĺbu.
  • Opakovane používaný a/alebo preťažovaný sval.
  • Depresia, úzkosť a/alebo stres.
  • Nadváhu (s BMI alebo indexom telesnej hmotnosti vyšším ako 25) alebo obezitu (s BMI vyšším ako 30).
  • Vek je tiež faktorom stuhnutých a bolestivých kĺbov. Po rokoch používania a opotrebovania kĺbov sa môžu problémy objaviť po 45. roku veku.

 

Bolesť kĺbov na ruke

Artritída ruky môže byť veľmi bolestivá. Reumatoidná artritída, ktorá môže napádať kĺby v celom tele, bežne postihuje kĺby a okolité šľachy zápästia a prstov. Môže spôsobiť, že kĺby opúchajú, sú bolestivé a prípadne deformované. To môže narušiť normálnu funkciu ruky.

 

Príčinou bolesti rúk a prstov môžu byť aj ochorenia, ako je karpálny tunel, trigger finger, gangliové cysty a autoimunitné ochorenia, ktoré sú často spôsobené namáhavou a opakovanou činnosťou.

 

bolest kloubů prsty

 

Bolesť kĺbu prstov

Bolesť prstov môžu spôsobovať aj niektoré stavy: artritída, rozpad chrupavky v kĺbe, ktorý spôsobuje zápal s bolesťou, stuhnutosťou a opuchom. Syndróm karpálneho tunela, tlak na stredový nerv v zápästí, ktorý spôsobuje necitlivosť a bolesť ruky a prstov.

 

Bolesť kĺbu prsta môže byť tiež spôsobená drobným podvrtnutím alebo natiahnutím prsta. Po 1-2 týždňoch domácej liečby by sa bolesť prsta mala zlepšiť. Ak sa bolesť nezlepší alebo je silná, mali by ste navštíviť lekára.

 

Bolesť kĺbov a svalov po celom tele

Niekedy sa to označuje ako bolesti tela. Bolesti svalov a kĺbov môžu byť spôsobené zranením, intenzívnou prácou alebo športom, zlým držaním tela a zdravotnými problémami (napríklad infekciami, myozitídou a artritídou). Hlavnými príznakmi sú bolesť, stuhnutosť a obmedzený rozsah pohybu postihnutých častí tela.

 

Bolesť kĺbov v tehotenstve

Hlavnou príčinou bolesti alebo zmäknutia kĺbových väzov sú tehotenské hormóny relaxín a progesterón. Relaxín je hormón, ktorý vaše telo uvoľňuje počas tehotenstva a ktorý spôsobuje zvýšenie väzivovej laxity (v preklade: voľné väzy).

 

Bolesť kĺbov po alkohole

Konzumácia alkoholu môže v tele vyvolať zápalovú reakciu, ktorá má vplyv na rôzne systémy vrátane pohybového aparátu. Zápal môže viesť k bolesti a stuhnutosti kĺbov, najmä u osôb s už existujúcimi ochoreniami, ako je artritída alebo autoimunitné poruchy.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507893/ 

https://www.cdc.gov/lupus/features/lupus-awareness/index.htm 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10058045/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30368550/ 

https://my.clevelandclinic.org/health/body/25137-joints 

https://kidshealth.org/en/kids/bones.html 

 

Kto je autorom tohto článku?

 

hoffmannova - foto  

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.