Aká je súvislosť medzi láskou a oxytocínom?

Hormony

Ako môže oxytocín, známy ako hormón lásky alebo hormón šťastia ovplyvňovať naše emócie? Kedy dochádza k uvoľňovaniu oxytocínu? To a ďalšie informácie nájdete v našom článku.

Tereza Hoffmannová

Tereza Hoffmannová

Biologický specialista

Zdieľajte článok:

Aká je súvislosť medzi láskou a oxytocínom?

 

Najdôležitejších 5 bodov článku

 

  • Čo je to oxytocín
  • Ako oxytocín ovplyvňuje náš mozog
  • Oxytocín a láska, dôvera a duševné zdravie
  • Ako prirodzene zvýšiť hladinu oxytocínu
  • Je rozdielny vplyv oxytocínu na mužov a ženy?

 

Oxytocín je hormón a neurotransmiter, ktorý súvisí s empatiou, dôverou, sexuálnou aktivitou a budovaním vzťahov. Niekedy sa mu hovorí "hormón lásky", pretože hladina oxytocínu sa zvyšuje počas objímania a orgazmu.

 

Čo je to oxytocín? 

Oxytocín je neurotransmiter a hormón, ktorý zohráva úlohu v ženských reprodukčných funkciách, od sexuálnej aktivity až po pôrod a dojčenie. Oxytocín je však spojený nielen s láskou ale tiež sa uvoľňuje počas sexuálnej aktivity a súvisí s intenzitou orgazmov.

 

Počas pôrodu oxytocín zvyšuje maternicovú motilitu, čo spôsobuje sťahy svalov maternice alebo lona. Keď sa krčok maternice a pošva začnú rozširovať kvôli pôrodu, oxytocín sa uvoľňuje. Toto rozšírenie sa zvyšuje, ako dochádza k ďalším kontrakciám.

 

Oxytocín má aj sociálne funkcie. Ovplyvňuje správanie pri vytváraní väzieb na dôveryhodný zdroj, vytváranie skupinových spomienok, sociálne uznanie a ďalšie sociálne funkcie.

 

Dobré vedieť

Oxytocín je prirodzene sa vyskytujúci hormón. Je produkovaný hypotalamom - malou oblasťou na spodine mozgu - a vylučovaný neďalekou hypofýzou.

 

Čo robí oxytocín?

Oxytocín jednak stimuluje svaly maternice k sťahom, jednak zvyšuje produkciu prostaglandínov, ktoré taktiež zvyšujú maternicové kontrakcie.

 

Ženám, ktorých pôrod postupuje pomaly, sa niekedy podáva oxytocín, aby sa proces urýchlil. Akonáhle sa dieťa narodí, oxytocín pomáha presúvať mlieko z kanálikov v prsníku do bradavky a podporovať väzbu medzi mamičkou a dieťaťom.

 

objetí

 

Naše telo tiež produkuje oxytocín, keď sme vzrušení svojím sexuálnym partnerom a keď sa zamilujeme. Preto si vyslúžil prezývky „hormón lásky“ a „hormón maznania“.

 

Ako oxytocín ovplyvňuje mozog?

Napriek týmto zmiešaným signálom zohráva oxytocín nepopierateľne dôležitú úlohu pri nadväzovaní a udržiavaní vzťahov. A všetko začína na jednom mieste: v mozgu.

 

Akonáhle je oxytocín vyprodukovaný hypotalamom, časťou mozgu, ktorá udržuje vnútorné funkcie tela v rovnováhe, je hypofýzou vylučovaný do krvného obehu. Odtiaľ je oxytocín vedený do miechy alebo iných častí mozgu v závislosti od jeho konečného účelu.

 

Oxytocín uvoľňovaný do mozgu za správnych okolností má schopnosť regulovať naše emočné reakcie a prosociálne správanie, vrátane dôvery, empatie, pohľadu, pozitívnych spomienok, spracovania väzobných signálov a pozitívnej komunikácie.

 

Vďaka oxytocínu sa cítime starostlivo a pokojne, kedykoľvek sme s ľuďmi, na ktorých nám záleží. A čím častejšie sa zapájame do týchto pocitových správaní, tým viac oxytocínu získavame – mohli by sme to dokonca nazvať závislosťou.

 

 

Oxytocín a láska, dôvera a duševné zdravie

Oxytocín má upokojujúci účinok a môže ovplyvniť emócie a duševné zdravie.

 

Pocit lásky

V roku 2012 vedci uviedli, že ľudia v prvých fázach romantickej väzby majú vyššiu hladinu oxytocínu v porovnaní so slobodnými ľuďmi bez väzby. Tieto hladiny pretrvávali po dobu najmenej 6 mesiacov.

 

pocit lásky

 

Znižuje stres 

Štúdie ukazujú, že keď sú ľudia vystavení fyzickému stresu, napríklad bolesti alebo obmedzovaniu, hladina oxytocínu v krvi stúpa. To môže zabrániť vypnutiu nervového systému, keď čelíte niečomu ťažkému alebo desivému, a znížiť hladinu stresového hormónu kortizolu.

 

Znižuje úzkosť

Oxytocín môže tiež pomôcť znížiť úzkosť. V jednej štúdii mali ľudia, ktorým bol pred verejným vystúpením podaný oxytocín vo forme nosového spreja, nižšiu očakávanú úzkosť.

 

V inej štúdii bol niektorým ľuďom podaný oxytocín v nosovom spreji a priateľovi ako podpora počas sociálneho stresového testu. Tí, ktorí užili oxytocín, mali nižšiu úzkosť ako tí, ktorí ho neužili. Tí, ktorí užívali oxytocínový liek aj mali podporu priateľa, mali najnižšiu úzkosť a väčší pokoj.

 

Buduje dôveru

Ďalšie štúdie ukazujú, že oxytocín pomáha cítiť dôveru a veľkorysosť. Hormón pomáha správne identifikovať tváre ako pozitívne alebo negatívne a nižšie reakcie na ohrozujúce tváre. To vám pomáha budovať dôveru a spojenie s ostatnými.

 

Ovplyvňuje náladu

Ľudia, ktorí trpia depresiou, môžu mať aj zmeny v hladine a produkcii oxytocínu, ale tieto účinky nie sú úplne objasnené. Hoci oxytocín môže byť u osôb s depresiou nižší, nie je jasné, či užívanie liekov na oxytocín pomáha.

 

Vedeli ste? 

Ženy majú zvyčajne vyššiu hladinu oxytocínu ako muži.

 

Oxytocín a sex

Oxytocín je zodpovedný za sexuálne vzrušenie a orgazmus. Stimulácia bradaviek môže spôsobiť nárast oxytocínu, ktorý vedie k lubrikácii a vzrušeniu u žien. U mužov, oxytocín spôsobuje erekciu, zvyšuje počet spermií a presúva spermie prostredníctvom ejakulácie. Muži majú vysoké hladiny oxytocínu počas orgazmu.

 

Pomáha vytvárať väzby

Oxytocín pomáha vytvárať sociálne väzby, ktoré poskytujú príval oxytocínu pre dobrý pocit. Predpokladá sa, že nedostatok väzieb je formou stresu, ktorý spôsobuje, že vaše telo uvoľňuje oxytocín a posiela vás hľadať interakciu s ostatnými.

 

sociální interakce

 

Ako sa kontroluje hladina oxytocínu?

Produkcia a sekrécia oxytocínu je riadená prostredníctvom pozitívnej spätnej väzby. To znamená, že hormón vyvoláva akciu, ktorá stimuluje ďalšie jeho vlastné uvoľňovanie.

 

Napríklad pri saní novorodenca sa aktivujú mechanoreceptory v bradavke av krčku maternice, čím vzniká pozitívna senzorická spätnoväzbová slučka, ktorá vedie k ďalšiemu uvoľňovaniu oxytocínu v mozgu. Zvýšená tvorba oxytocínu a jeho vylučovanie do krvi spôsobuje spúšťanie mlieka do prsníka.

 

Ako zvýšiť hladinu oxytocínu

Ak ste v strese alebo úzkostní, môže vám zvýšenie hladiny oxytocínu pomôcť cítiť sa pokojnejšie. Fyzický dotyk – či už sexuálny alebo upokojujúci – spúšťa oxytocín, takže bezpečný a dobrovoľný sex a maznanie je jednoduchý spôsob, ako oxytocín zvýšiť.

 

Pomôcť však môžu aj jednoduché spoločenské aktivity a sebaupokojujúce praktiky. Medzi ne môže patriť napr.:

 

  • večera s priateľom,
  • stretnutie s mamičkou,
  • trávenie času so svojimi deťmi,
  • objatí,
  • pohladenie psa/mačky,
  • masáž,
  • jemný, šetrný dotyk na seba,
  • masáž chrbta.

Dobré vedieť

Napriek tomu, že je o lieky s oxytocínom veľký záujem a výskum, o ich účinkoch zatiaľ nie je dostatok informácií. Niektoré štúdie ukazujú, že užívanie liekov s oxytocínom môže zhoršiť depresiu a úzkosť.

 

Ako oxytocín súvisí s dopamínom a serotonínom?

Oxytocín, dopamín a serotonín sú často označované ako naše "hormóny šťastia".

 

Keď vás druhá osoba priťahuje, mozog uvoľňuje dopamín, zvyšuje sa hladina serotonínu a produkuje sa oxytocín. To spôsobí, že pocítite prílev pozitívnych emócií.

 

obejmutí

 

Prečo pôsobia na mužov a ženy odlišne?

Oxytocín pôsobí na mužov a ženy odlišne, najmä v sociálnom kontexte. Dôvodom môže byť odlišné pôsobenie hormónu v mužskej a ženskej amygdale. To je časť mozgu zodpovedná za emócie, motiváciu a odmenu.

 

Oxytocín sa môže napríklad podieľať na tom, ako ženy určujú, s kým sa priateliť a ako sa o tieto vzťahy starať. U mužov môže tento hormón hrať úlohu v spôsobe, akým identifikujú konkurenčné vzťahy a ako sa orientujú v reakcii bojuj alebo uteč.

 

Ako zvýšiť prirodzene hladinu oxytocínu?

Skúste jógu

Toto wellness cvičenie ponúka množstvo výhod, vrátane:

 

  • menej úzkosti a stresu,
  • úľava od depresie a ďalších príznakov nálady,
  • lepší spánok,
  • zlepšenie kvality života.

Výskum z roku 2013 však naznačuje, že jóga môže pomôcť zvýšiť aj produkciu oxytocínu.

 

Počúvajte hudbu - alebo si vytvorte vlastnú

Aj keď sa hudobný vkus môže u jednotlivých ľudí značne líšiť, väčšina ľudí rada počúva nejaký typ hudby.

 

Pravdepodobne počúvate hudbu, pretože vás baví, ale možno ste si všimli, že má aj ďalšie výhody, napríklad zlepšuje náladu, sústredenie a motiváciu. Zdá sa, že tiež pomáha zlepšiť schopnosť vytvárať sociálne väzby – čo je účinok, ktorý je tiež spojený s oxytocínom.

 

poslech hudby

 

Nechajte sa namasírovať (alebo urobte masáž niekomu inému)

Máte radi dobrú masáž? Máte šťastie. Štúdia z roku 2012, ktorá skúmala 95 dospelých osôb, našla dôkazy, ktoré naznačujú, že 15 minút masáže môže ľuďom nielen pomôcť uvoľniť sa, ale môže tiež zvýšiť hladinu oxytocínu.

 

Výskum z roku 2015 toto zistenie potvrdzuje a rozširuje a uvádza, že hladina oxytocínu sa zvyšuje aj u osoby, ktorá masáž vykonáva.

 

Na to, aby ste tieto výhody spoznali, nemusíte chodiť na profesionálnu masáž. Výskumy naznačujú, že rovnako dobre môže fungovať aj masáž od partnera alebo inej blízkej osoby.

 

masáž

 

Povedzte niekomu, ako veľmi vám na ňom záleží

Chcete posilniť svoje citové puto s ostatnými? Povedzte im, ako sa cítite. Zdieľanie lásky a náklonnosti s ľuďmi, ktorí pre vás znamenajú najviac, môže pomôcť zvýšiť množstvo oxytocínu niekoľkými spôsobmi.

 

Trávenie času s priateľmi

Silné priateľstvá môžu mať veľký vplyv na vašu emocionálnu pohodu. Kopanie do kamarátov vám môže spríjemniť zábavu, ale tiež vám môže pomôcť cítiť sa sociálne podporovaní a menej osamotení vo svete.

 

To je oxytocín v praxi. Dobré pocity, ktoré zažívate v blízkosti svojich priateľov, vám môžu pomôcť cítiť sa pozitívnejšie vo vzájomných vzťahoch, vďaka čomu budete chcieť tráviť viac času spoločne.

 

Dôvera a náklonnosť, ktorú k nim správate, má tiež tendenciu sa zvyšovať, keď častejšie zdieľate ich spoločnosť. Či už si dohovoríte konkrétne plány, alebo si jednoducho len radi vyrazíte, čím viac času spolu strávite, tým silnejšie bude pravdepodobne vaše puto.

 

přátelé

 

Riziká

Úloha oxytocínu je zložitá a nie je ľahké ju presne určiť. Zdá sa, že posilňuje väzby a vytváranie spoločenstiev, ale môže tiež podporovať vytváranie "in-groups" a "out-groups", čo môže viesť k závisti, predsudkom a prípadne aj agresii.

 

Účastníci štúdie z roku 2014 po podaní oxytocínu častejšie klamali v prospech ostatných členov rovnakej skupiny. Podľa vedcov by tieto zistenia mohli pomôcť s "poskytnutím informácií o tom, kedy a prečo sa spolupráca mení v korupcii".

 

Na pochopenie zložitosti oxytocínu a jeho účinkov je potrebné ďalšie skúmanie.

 

 

Autor: Tereza Hoffmannová 

 

Na kvalite a správnosti informácií, ktoré s vami zdieľame v našich článkoch, nám záleží rovnako ako na našich produktoch samotných.
Pokiaľ ste našli v našom článku nejakú chybu, preklep, či nezrovnalosť, dajte nám vedieť na info@herbalus.cz alebo nám zavolajte na číslo +421 948 203 208.

 

Zdroje: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183515/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2689929/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11598557/ 

https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/oxytocin-the-love-hormone

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3582747/ 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12814197/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23251939/

 

Kto je autorom tohto článku?

 

hoffmannova - foto  

 

Bc. Tereza Hoffmannová 
Narodená 5.8.2000 v Třinci 
Vyštudovala som biológiu a geografiu. Radím sa medzi milovníkov prírody, hôr a tiež sa zaujímam o účinky prírodných látok, ich využitie a prínos pre naše zdravie.